Nα σου πω μια ιστορία (3)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Nα σου πω μια ιστορία (3)

bet365

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει να... ζηλεύει τον Αργεντινό ψυχαναλυτή Χόρχε Μπουκάι και γράφει την 3η ιστορία από τους 12 νέους φίλους του απ' όλον τον κόσμο! Από Βιετνάμ μεριά αυτή την φορά...


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ: Σας γράφω από τη Φρανκφούρτη και (σας έχω προειδοποιήσει ότι) θα σας ζαλίσω για κάμποσες μέρες, μεταφέροντας σας ιστορίες απ' όλον τον κόσμο. Τύχη αγαθή, που λένε (και το εννοώ διότι τέτοιες εμπειρίες είναι όντως συναρπαστικές) με έφερε εδώ και στο Βερολίνο, ως τον μοναδικό Έλληνα προσκεκλημένο σε ένα εκπαιδευτικό δημοσιογραφικό ταξίδι το οποίο διοργανώνουν η γερμανική κυβέρνηση και το ινστιτούτο Γκαίτε. Ξαφνικά, λοιπόν, μαζευτήκαμε δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ από 13 διαφορετικές χώρες, κάποιες από αυτές μάλιστα συνιστούν πολύ ξεχωριστές περιπτώσεις διότι απλούστατα είναι ανεξερεύνητες από την καθημερινότητα μας ή ακόμη και άγνωστες! Σας συστήνω λοιπόν τους καινούργιους φίλους μου ζητώντας από τον καθένα -στο πλαίσιο αυτής της παγκοσμιοποιημένης σχέσης μας- να διηγηθεί μια ιστορία από τον αθλητισμό της πατρίδας του, για λογαριασμό των αναγνωστών του Gazzetta.gr. Κάποιες από αυτές έτυχε να έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον ή απλώς συγγένεια και σχέση με την Ελλάδα όπως συμβαίνει και με την τρίτη, κατά σειρά, την οποία υπογράφει ο Βιετναμέζος δημοσιογράφος (της εφημερίδας «Τhe Tao and Van Hoa», που σημαίνει «αθλητισμός και κουλτούρα») Τουάτ Ντατ Φαμ.

Good morning Vietnam, λοιπόν!

ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΩ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ: Το Βιετνάμ βρίσκεται στη χερσόνησο της Ινδονησίας, έχει πληθυσμό 91.000.000 κατοίκους, η πρωτεύουσα της είναι το Ανόι και χρειάστηκε πολλά χρόνια για να κλείσει τις πληγές που άνοιξε ο πόλεμος ο οποίος διήρκεσε επί είκοσι χρόνια. Βρισκόμαστε σε φάση οικονομικής εξέλιξης και είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή κάσιους και μαύρου πιπεριού και η δεύτερη, μετά την Ταϊλάνδη, στο ρύζι.

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΗΓΗΘΩ: Συζητώντας με τον Έλληνα φίλο μου, μου είπε με σχεδόν ενοχικό ύφος για τις πολλές αθλητικές εφημερίδες που έχετε, αλλά κι εμείς δεν πάμε πίσω. Στο Βιετνάμ κυκλοφορούν καθημερινά εννέα αθλητικές εφημερίδες, ενώ υπάρχουν και δυο εβδομαδιαίες, μεταξύ των (κρατηθείτε) άνω των 1000 που εκδίδονται σε ολόκληρη τη χώρα! Νομίζω ότι μόνο η Κίνα έχει περισσότερες εφημερίδες από εμάς και ο αριθμός τους διπλασιάστηκε από το 1996 και πέρα, όταν άρχισε να απελευθερώνεται η οικονομία με την εφαρμογή των νεωτεριστικών μέτρων (Doi Moi). Όλες οι αθλητικές εφημερίδες ασχολούνται σε συντριπτικό ποσοστό, που φτάνει το 90% με το ποδόσφαιρο, αλλά όχι τόσο με το ντόπιο, όσο με το διεθνές, που είναι πολύ δημοφιλές. Θα έλεγα ότι η αναλογία επί καθημερινής βάσεως είναι 70% της ύλης για το ξένο ποδόσφαιρο και 30% για το δικό μας. Όσο για το υπόλοιπο 10% που περισσεύει από την κυριαρχία του ποδοσφαίρου στις εφημερίδες αυτό μοιράζεται στο μπάντμιντον, στο βόλεϊ και στο πινγκ πονγκ.

Α, για να μην το ξεχάσω, κι επειδή έμαθα τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, η Ασία είναι το βασίλειο του τζόγου και το Βιετνάμ δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση αυτού του κανόνα. Δεν είμαστε σαν τη Μαλαισία ή την Κίνα, αλλά και στην πατρίδα μου το παράνομο στοίχημα γνωρίζει μεγάλες δόξες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ποσά παίζονται, ακόμη και για τα πιο απίθανα ή τρελά πράγματα, πέρα από τους αγώνες του ποδοσφαίρου. Δεν χρειάζεται να ποντάρεις μέσω INTERNET, μπορείς να παίζεις ακόμη και την ώρα που πίνεις καφέ, στοιχηματίζοντας, για παράδειγμα, τι χρώμα μπλούζα θα φοράει η πρώτη γυναίκα που θα στρίψει από τη γωνία!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3