Nα σου πω μια ιστορία (2)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Nα σου πω μια ιστορία (2)

bet365

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει να... ζηλεύει τον Αργεντινό ψυχαναλυτή Χόρχε Μπουκάι και γράφει την 2η ιστορία από τους 12 νέους φίλους του απ' όλον τον κόσμο! Από Ιταλία μεριά αυτή την φορά...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ: Σας γράφω από τη Φρανκφούρτη και (σας προειδοποιώ ότι) θα σας ζαλίσω για κάμποσες μέρες, μεταφέροντας σας ιστορίες απ' όλον τον κόσμο. Τύχη αγαθή, που λένε (και το εννοώ διότι τέτοιες εμπειρίες είναι όντως συναρπαστικές) με έφερε εδώ και στο Βερολίνο, ως τον μοναδικό Έλληνα προσκεκλημένο σε ένα εκπαιδευτικό δημοσιογραφικό ταξίδι το οποίο διοργανώνουν η γερμανική κυβέρνηση και το ινστιτούτο Γκαίτε.

Ξαφνικά εδώ στις όχθες του Ρήνου μαζευτήκαμε δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ από 13 διαφορετικές χώρες, κάποιες από αυτές μάλιστα συνιστούν πολύ ξεχωριστές περιπτώσεις διότι απλούστατα είναι ανεξερεύνητες από την καθημερινότητα μας ή ακόμη και άγνωστες! Σας συστήνω λοιπόν τους καινούργιους φίλους μου ζητώντας από τον καθένα -στο πλαίσιο αυτής της παγκοσμιοποιημένης σχέσης μας- να διηγηθεί μια ιστορία από τον αθλητισμό της πατρίδας του, για λογαριασμό των αναγνωστών του Gazzetta.gr.

Κάποιες από αυτές έτυχε να έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον ή απλώς συγγένεια και σχέση με την Ελλάδα όπως συμβαίνει με τη δεύτερη, την οποία υπογράφει ο εκ Ρώμης ορμώμενος Ιταλός δημοσιογράφος (του τηλεοπτικού σταθμού «Sportitalia») Mάρκο Τερενάτο, στον οποίο δίνω τον λόγο...

ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΩ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ: Διάβολε, γείτονες είμαστε, τι δεν ξέρετε για την Ιταλία και περιμένετε να το μάθετε από εμένα; Εν πάση περιπτώσει, δεν θα παραβιάσω το πρωτόκολλο του blog, απλώς για λόγους οικονομίας αφήνω κατά μέρος τις γνωστές γεωγραφικές πληροφορίες και περιορίζομαι σε ένα συμπέρασμα που είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα ξαναγίνεται επίκαιρο: εσείς κι εμείς είμαστε πράγματι una faccia, una razza!

Η μάλλον, για την ακρίβεια, una faccia, una razza, lo stesso scandalo δηλαδή μια φάτσα, μια ράτσα και το ίδιο σκάνδαλο! Το σκάνδαλο με τα στημένα ματς, αν κι εκεί πιστεύω ότι σας ξεπερνάμε κατά πολύ...

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΗΓΗΘΩ: Είναι λίγο πολύ γνωστή, αλλά ήρθε ξανά στην επικαιρότητα και τη συνδυάζω με όλα αυτά που συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Ο καινούργιος Έλληνας φίλος μου μού είπε ότι το σκάνδαλο με τα στημένα ματς στην Ελλάδα το ονομάζεται «Coriopoli», κατ' αντιστοιχίαν με το δικό μας «Calciopoli»,αλλά σας φάγαμε λάχανο!

Εσείς έχετε ένα και εμείς τρία: το «Calciopoli» επιστρέφει στο προσκήνιο καθώς φαίνεται ότι σε αυτό είναι μπλεγμένη και η Ιντερ, που μέχρι τώρα εμφανιζόταν ως ο θύμα του σκανδάλου και η αθώα περιστερά της υπόθεσης, ενώ ήδη έχουν ξεσπάσει και άλλα δυο, ένα με στημένα ματς στο στοίχημα, που το βαφτίσαμε «Scommessopoli» και άλλο ένα με εξαγορά ψήφων σε εκλογές αθλητικής ομοσπονδίας!

Scommesso στα ιταλικά σημαίνει στοίχημα και η καινούργια υπόθεση που συγκλονίζει την Ιταλία είναι η αποκάλυψη ότι ο τερματοφύλακας της Κρεμονέζε που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία (Lega Pro), Παολόνι έστηνε ματς με το σωρό! Ο τύπος είχε χάσει πολλά λεφτά στο στοίχημα κι από ένα σημείο και πέρα έκανε στην κυριολεξία ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ρεφάρει.

Σε έναν αγώνα άφησε με πολύ αστείο και επιδεικτικό τρόπο την μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα, αλλά το χειρότερο περιστατικό, από το οποίο «καρφώθηκε» κιόλας συνέβη πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν έβαλε υπνωτική ουσία στα μπουκάλια με το νερό των συμπαικτών του. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τους κάνει να νυστάζουν και να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους στον αγώνα με τη Ραβένα, ώστε η Κρεμονέζε να ηττηθεί κι αυτός να τα οικονομήσει, αλλά τον έπιασε στα πράσα ο γενικό διευθυντής της ομάδας και αποκαλύφθηκε η σκευωρία.

Εντέλει η υπόθεση είχε πολύ ζουμί, γιατί κάποια στιγμή εκτός από τον Παολίνι βρέθηκαν μπλεγμένοι ο (πρώην παίκτης του Ηρακλή) παλαίμαχος πλέον Μπέπε Σινιόρι, ο Ντόνι της Αταλάντα, ο Κόρβια της Λέτσε, ένας οδοντίατρος και διάφοροι άλλοι. Οι έρευνες συνεχίζονται και η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που αφορούν το πρωτάθλημα της νέας περιόδου, κυρίως εάν τιμωρηθούν και οι ομάδες των παικτών οι οποίοι εμπλέκονται.

Στο μεταξύ έχουμε νέες πτυχές και μια καινούργια πολύ εντυπωσιακή εξέλιξη στο παλιό σκάνδαλο μας, το «Calciopoli»: πέντε χρόνια αργότερα, από τις τηλεφωνικές υποκλοπές φαίνεται ότι εκτός από τη Γιουβέντους, τη Μίλαν, τη Φιορεντίνα, τη Λάτσιο και τη Ρετζίνα είναι μπλεγμένη και η Ιντερ. Ως γνωστόν η Ιντερ πήρε εκ των υστέρων τον τίτλο που αφαιρέθηκε από τη Γιουβέντους και τώρα πολλοί ζητούν όχι μόνο να αφαιρεθεί το πρωτάθλημα από την Ιντερ, αλλά και να ακυρωθεί εξ ολοκλήρου η σεζόν 2005-06.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες ξέσπασε κι άλλο ένα σκάνδαλο στην Ιταλία, με θέμα τις εκλογές στην ομοσπονδία των χειμερινών σπορ. Όπως αποκαλύφθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ονόματι Tζιοβάνι Μορτζέντι εξαγόρασε ψήφους και γι' αυτό με απόφαση των αθλητικών δικαστικών αρχών της Ιταλίας αρχών η εκλογή του ακυρώθηκε και ο ίδιος αντικαταστάθηκε από τον (δίκην έκτακτου κομισάριου) Φράνκο Καράρο, που είναι μέλος της ΔΟΕ.

Η πλάκα είναι ότι και ο Καράρο που μάλιστα έχει διατελέσει Υπουργός Τουρισμού Δήμαρχος Ρώμης, και πρόεδρος της Μίλαν, της οργανψωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 1990, της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και της ιταλικής ποδοσφαιρικής λίγκας ήταν μπλεγμένος στο «Calciopoli»!!!

Συγκεκριμένα ακουγόταν σε μια τηλεφωνική συζήτηση να ζητεί από τον επικεφαλής των διαιτητών Παόλο Μπέργκαμο να βοηθήσει για να μην υποβιβαστεί στη Β' Εθνική η Λάτσιο! Για την Ιστορία, ο Καράρο τιμωρήθηκε με φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών, αλλά κατόπιν εφέσεως η ποινή εξαγοράσθηκε αντί 80.000 ευρώ...


ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Θα σας δώσω μια ευχή, αν και, κρίνοντας από τα δικά μας χάλια, δεν βλέπω να πιάνει: Καλά ξεμπερδέματα με το σκάνδαλο σας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3