«Τυφώνας» Κουίνσι Οβούσου (pic&vids)!

«Τυφώνας» Κουίνσι Οβούσου (pic&vids)!

«Τυφώνας» Κουίνσι Οβούσου (pic&vids)!

bet365

Ο Κουίνσι Οβούσου - Αμπεγέ είναι ο εκλεκτός του Ζεσουάλδο Φερέιρα για τον Παναθηναϊκό. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα πάντα για τον 25χρονο «τυφώνα» από την Γκάνα!

Ο Αφρικανός εξτρέμ Κουίνσι Τζέιμς Οβούσου – Αμπεγέ είναι ιδιαίτερα γνωστός με το πρώτο μέρος του ονόματος του, δηλαδή το Κουίνσι. Γεννημένος στις 15 Απριλίου του 1986 στο Άμστερνταμ έχει απασχολήσει ήδη αρκετά τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.

Παρατσούκλι τυφώνας

Λόγω της ταχύτητας του, αλλά και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, του κόλλησαν το παρατσούκλι τυφώνας. Δίκαια κατά την άποψη μας, αφού στο διάβα του παρασέρνει ότι βρει μπροστά του και δύσκολα κανείς τον σταματά στον αγωνιστικό χώρο.

Διώχτηκε από τον Αγιαξ λόγω συμπεριφοράς

Οπως αναφέραμε παραπάνω ο Κουίνσι Οβούσου γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας από Γκανέζους γονείς και βρέθηκε στα τμήματα υποδομής του Αγιαξ. Στον «Αίαντα» έμεινε για εννιά χρόνια και μέχρι την ηλικία των 16, καθώς τότε ο ολλανδικός σύλλογος του έδειξε την πόρτα της εξόδου λόγω κακής συμπεριφοράς.

Ομως, παρά την έξοδο του από τον Αγιαξ, βρήκε στέγη στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ. Ο Λίαμ Μπράντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής στα νεανικά τμήματα της Αρσεναλ, του πρόσφερε υποτροφία και την δέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2002.

Εξι γκολ σε ένα ματς

Στους Λονδρέζους τα πήγε περίφημα αφού τη σεζόν 2002-03 σε 20 ματς για το πρωτάθλημα των under 17 πέτυχε 17 τέρματα. Ο 25χρονος Γκανέζος έχει γραφτεί στην ιστορία επειδή σημείωσε έξι γκολ σε ένα παιχνίδι, στο 7-1 επί της Γουλβς.

Δώρο γενεθλίων το συμβόλαιο και πρόστιμο

Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες και του χάρισαν ένα επαγγελματικό συμβόλαιο την ημέρα των 18ων γενεθλίων του, αλλά με μάνατζερ που δεν είχε άδεια. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 αγγλικών λιρών και δύο χρόνια απαγόρευσης μεταγραφής. Ο Κουίνσι υπέγραψε νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο τον Ιούλιο του 2005.

Ντεμπούτο με χαμένο πέναλτι

Με την ομάδα του Αρσεν Βενγκέρ έκανε ντεμπούτο στις 28 Οκτωβρίου του 2003, σε μια αναμέτρηση με την Ρόδεραμ για το Λιγκ Καπ. Ο Κουίνσι πέρασε ως αλλαγή στο 85'. Στις καθυστερήσεις σε μια προσπάθεια του με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, Μάικ Πολίτ, ο πορτιέρο της Ρόδεραμ έπιασε την μπάλα έξω από την περιοχή και αποβλήθηκε.

Μετά από 120 λεπτά αγώνα το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι με την Αρσεναλ να προκρίνεται, αλλά τον Οβούσου να αστοχεί από τα έντεκα βήματα.

Το πρώτο Λονδρέζικο γκολ

Ο Αλσατός τεχνικός της Αρσεναλ χρησιμοποιούσε τον Κουίνσι στο Λιγκ Καπ με αποτέλεσμα ο Γκανέζος άσος να πετύχει σε αυτή τη διοργάνωση το πρώτο του γκολ με τους «κανονιέρηδες». Ηταν στις 9 Νοεμβρίου του 2004 απέναντι στην Εβερτον, όταν εκτός από το τέρμα που πέτυχε μοίρασε και δύο ασίστ.

Στο πλευρό του Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ο Κουίνσι Οβούσου δεν θα (ξανά) βρει στον Παναθηναϊκό τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Γκανέζος με τον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο υπήρξαν συμπαίκτες στην Αρσεναλ και είχαν αγωνιστεί στην ίδια ενδεκάδα στο παιχνίδι με την Ντονκάστερ (4-1).

Τον... έφαγε ο Αντεμπαγιόρ και ο Γουόλκοτ

Ο Κουίνσι Οβούσου δεν κατάφερε να ενταχθεί με επιτυχία στην πρώτη ομάδα της Αρσεναλ για την Πρέμιερ Λιγκ παρότι έκανε προπονήσεις με αυτή, μαθαίνοντας πολλά δίπλα στον Τιερί Ανρί και τον Ντένις Μπέργκαμπ.

Ο Αφρικανός εξτρέμ γνώριζε πως χρειαζόταν υπομονή, αλλά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2006 είδε την Αρσεναλ να αποκτά τον Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και το ανερχόμενο αστέρι, Θίο Γουόλκοτ. Τότε κατάλαβε πως έπρεπε να αποχωρήσει από τον αγγλικό σύλλογο.

Η μετακόμιση στη Ρωσία και ο δανεισμός στην Ισπανία

Η Σπαρτάκ Μόσχας του πρόσφερε συμβόλαιο συνεργασίας και το υπέγραψε την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2006. Το πρώτο εξάμηνο στη Ρωσία έπαιξε 15 ματς και σημείωσε ένα γκολ, ενώ την άλλη σεζόν συμμετείχε μόλις σε έξι παιχνίδια χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.

Τον Ιούνιο του 2007, η Μπέρμιγχαμ του έδωσε την δυνατότητα να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά ο Κουίνσι την τελευταία μέρα των μεταγραφών προτίμησε να βάλει την τζίφρα του στην Θέλτα ως δανεικός με οψιόν αγοράς.

Με τον σύλλογο του Βίγκο πραγματοποίησε 20 εμφανίσεις στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ. Ομως έχασε αρκετά ματς αφού ήταν στο Κόπα Αφρικα με την εθνική ομάδα της Γκάνας.

Επεισόδιο στην προπόνηση με Μπιστρόφ

Ο Κουίνσι Οβούσου είναι ιδιαίτερα οξύθυμος αφού σε μια προπόνηση της Σπαρτάκ Μόσχας έγινε έξω φρενών με τον Βλαντιμίρ Μπιστρόφ. Τον Γκανέζο προσπάθησαν να συγκρατήσουν πολλοί συμπαίκτες του για να μην επιτεθεί στον Μπιστρόφ, ο οποίος πρόλαβε και του έριξε μια κλωτσιά. Ο 26χρονος άσος έβγαλε τη σαλιάρα, τα γάντια που φορούσε αλλά και το μπουφάν για να αναμετρηθεί σαν άντρας με τον συμπαίκτη του.

Δανεικός σε Μπέρμιγχαμ και Κάρντιφ

Η Μπέρμιγχαμ δεν ξέχασε την περίπτωση του και τον απέκτησε, πάλι ως δανεικό, στις 6 Αυγούστου του 2008, ως τον Ιανουάριο του 2009, με την πρόθεση να επεκτείνουν την συνεργασία τους μετά το τέλος της σεζόν.

Τελικά, η αγγλική ομάδα δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του Κουίνσι και αυτός είδε το ενδιαφέρον της Τότεναμ. Από το Λονδίνο όμως κατέληξε στο Κάρντιφ υπογράφοντας τον δανεισμό του στον τοπικό σύλλογο ως το τέλος της σεζόν 2008-09, με οψιόν μόνιμης συνεργασίας.

Χυλόπιτα από Μπρίστολ Σίτι

Πριν επιστρέψει στη Ρωσία και την Σπαρτάκ έπαιξε πέντε φορές με την φανέλα της Κάρντιφ με τις τρεις να μπαίνει ως αλλαγή. Τον Αύγουστο του 2009 έκανε δέκα μέρες προπόνηση με την Μπρίστολ Σίτι, αλλά χωρίς να πείσει. Από το Μπρίστολ ανέφεραν πως θα διέθεταν ένα μικρό ποσό για να τον αποκτήσουν.

Γκολ στο Κύπελλο Αγγλίας

Οι δανεισμοί δεν είχαν τελειωμό για τον Κουίνσι Οβούσου αφού στις 27 Ιανουαρίου του 2010 επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Πόρτσμουθ μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Ντεμπούτο έκανε κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι και στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε δέκα φορές χωρίς να πετύχει κάποιο τέρμα.

Λατρεία στον Θεό

Ομως σκόραρε στο Κύπελλο Αγγλίας, μπαίνοντας αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη Σαουθάμπτον. Ανοιξε το σκορ στη νίκη με 4-1! Οταν πέτυχε το γκολ έδειξεν την πίστη του και την αγάπη του προς τον Θεό αφού μόλις σήκωσε την μπλούζα του από μέσα είχε γράψει «Ο Θεός είναι καταπληκτικός».

Το Κατάρ και η Μάλαγα του Φερέιρα

Στα τέλη Μαρτίου, η Σπάρτακ Μόσχας ανακοίνωσε πως η Πόρτμουθ πλήρωσε τα μισά χρήματα του δανεισμού (500.000 αγγλικές λίρες) και λίγες μέρες μετά ο παίκτης υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον σύλλογο του Κατάρ, Αλ Σαντ.

Το περσινό καλοκαίρι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον πήρε στη Μάλαγα ως δανεικός και σκόραρε στο 5-3 με την Σαραγόσα, ενώ πρόσφερε και μια ασίστ. Τελείωσε τη σεζόν στην ισπανική ομάδα σημείωνοντας άλλο ένα τέρμα σε 24 συμμετοχές.

Δείτε εδώ ένα video με την παρουσία του στη Μάλαγα

Ανακάλυψη στο Μουντιάλ Νέων

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 2005 ανακαλύφτηκε από όλη την Ευρώπη όταν με την Εθνική Ολλανδίας συνεργαζόταν άψογα με τον Ράιαν Μπάμπελ. Οι «οράνιε» αποκλείστηκαν στα προημιτελικά, αλλά ο Κουίνσι Οβούσου χαρακτηρίστηκε ως ένα από τους καλύτερους παίκτες του τουρνουά.

Ολλανδία ή Γκάνα;

Στις 5 Ιανουαρίου του 2007 ο Κουίνσι πήγε στην Γκάνα ώστε να συναντηθεί με τους διοικούντες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και να συζητήσει το ενδεχόμενο να παίξει με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της αφρικανικής χώρας. Πάντως, η πρώτη προσπάθεια για να μεταπειστεί ο Οβούσου ήταν λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας (2006) και αφού πρώτα είχε εντυπωσιάσει με την φανέλα των «οράνιε».

Παρότι είχε κληθεί να βρίσκεται στην αποστολή για το φιλικό ματς με τη Νιγηρία στις 6 Φεβρουαρίου του 2007 τελικά δεν έκανε εκεί το ντεμπούτο του, αφού η ΦΙΦΑ δεν είχε κάνει ακόμα δεκτό το αίτημα του, συγκεκριμένα δεν είχε εξετάσει την αίτηση του για αλλαγή ιθαγένειας.

Μπουγέλο για καλωσόρισμα

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2007 ο Κουίνσι ήταν στη προεπιλογή των 40 ποδοσφαιριστών για το Κόπα Αφρικα. Η ΦΙΦΑ στις 10 Ιανουαρίου του 2008 ανακοίνωσε πως έκανε δεκτό το αίτημα του παίκτη και θα μπορεί να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της Γκάνας. Οι συμπαίκτες του για το καλωσόρισμα του πέταξαν νερό!

Παρών στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής

Στις 30 Μαΐου του 2010 είδε το όνομα του στη λίστα με τους 23 παίκτες που θα βρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής είχε δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές. Μπήκε ως αλλαγή στο 56' στην ισοπαλία (1-1) με την Αυστραλία, ενώ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων στο νικηφόρο ματς (1-0) με τις ΗΠΑ.

«Σφαίρα» στα άκρα

Ο Οβούσου παίζει στα άκρα και είναι μια πραγματική... σφαίρα από τα δεξιά καθώς ξεχωρίζει για την ταχύτητα του. Θεωρείται άκρως επιθετικογενής και δημιουργεί πολλά ρήγματα από τα πλάγια.

Το who is who

ONOMA: Κουίνσι Τζέιμς Οβόσου Αμπεγιέ
HMEΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 15 Απριλίου 1986
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Άμστερνταμ
ΥΨΟΣ: 1μ.80εκ
ΘΕΣΗ: Αριστερό εξτρέμ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Άγιαξ, Άρσεναλ, Μάλαγα, Σπάρτακ Μόσχας, Θέλτα Βίγκο, Μπέρμπιγχαμ, Κάρντιφ, Πόρτσμουθ, Αλ Σαντ
ΔΙΕΘΝΗΣ: Εθνική Ελπίδων Ολλανδίας (8 συμμετοχές, 3 γκολ)
Εθνική Ανδρών Γκάνας (16 συμμετοχές, 2 γκολ)

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ

ΟΜΑΔΑ

ΣΥΜ.

ΓΚΟΛ

2004-05

Αρσεναλ

1

0

2005-06

Αρσεναλ

4

0

2006

Σπαρτάκ Μόσχας

15

1

2007

Σπάρτακ Μόσχας

6

0

2007-08

Θέλτα

21

4

2008-09

Μπέρμιγχαμ

19

2

2008-09

Κάρντιφ

5

0

2009

Σπαρτάκ Μόσχας

8

2

2009-10

Πόρτσμουθ

10

0

2009-10

Αλ Σαντ

0

0

2010-11

Μάλαγα

25

2

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα