«Με έπεισε ο Βαλβέρδε...»
Ο νεαρός Ισπανός μπακ αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική του Champions League, στις μέχρι στιγμής εντυπώσεις του από τον Ολυμπιακό αλλά και στους προσωπικούς του στόχους.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ιβάν Μαρκάνο:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την ομάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήξερα τι με περιμένει γιατί είχα μιλήσει και με ποδοσφαιριστές και με τον προπονητή. Το διαπίστωσα αυτό και όταν ήρθα στην ομάδα. Είδα πώς είναι η συμπεριφορά όλων μαζί μου και ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή ομάδα και πόσο καλά οργανωμένη είναι.
Ε: Υπήρξε ένα δίλημμα, ότι ήσουν ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Οσασούνα. Τι σε έκανε να επιλέξεις τον Ολυμπιακό;
Α: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν ήταν μόνο η Οσασούνα που ενδιαφέρθηκε, αλλά κι άλλες ισπανικές ομάδες. Η κουβέντα που έκανα με τον κύριο Βαλβέρδε με έπεισε να έρθω στον Ολυμπιακό.
Ε: Τι σημαίνει για σένα ο Βαλβέρδε;
Α: Για μένα είναι ένας προπονητής που πάντα με εμπιστεύεται. Νομίζω ότι είμαι ένας παίκτης που ο ίδιος γουστάρει και είναι πολύ σημαντικός προπονητής για μένα.
Ε: Πού θα επέλεγες να παίξεις, στο κέντρο της άμυνας ή στο αριστερό άκρο;
Α: Μου γίνεται συχνά αυτή η ερώτηση. Παίζω και στις δύο θέσεις, νιώθω άνετα και στις δύο. Ο προπονητής είναι αυτός που θα αποφασίσει πού θα παίζω.
Ε: Στη Χετάφε σε ποια θέση έπαιζες κυρίως;
Α: Στη Χετάφε έπαιζα περισσότερο στόπερ, αλλά στη Σανταντέρ έπαιζα περισσότερο ως αριστερό μπακ. Τώρα εξαρτάται τι θέλει ο προπονητής από εμένα.
Ε: Τι μπορεί να περιμένει ο Ολυμπιακός από τον Ιβάν Μαρκάνο τη νέα σεζόν;
Α: Δεν μου αρέσει να λέω πώς παίζω. Προτιμώ να με κρίνουν οι άλλοι. Θεωρώ ότι είμαι δυνατός παίκτης.
Ε: Έπαιξε ρόλο στην τελική σου επιλογή το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει στο Champions League;
Α: Πάντα είναι σημαντικό. Έπαιξα τα δύο τελευταία χρόνια στο Europa League, οπότε είναι ένα σημαντικό βήμα για την καριέρα μου και ναι, είναι κάτι που με έκανε να έρθω στον Ολυμπιακό.
Ε: Τι χρειάζονται οι ελληνικές ομάδες για να διακριθούν στην Ευρώπη;
Α: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους αγώνες που είναι στην έδρα μας και να προσπαθήσουμε κάτι περισσότερο εκτός έδρας. Νομίζω ότι αν παίρνεις τα αποτελέσματα στην έδρα σου, μπορείς να κάνεις καλή πορεία στο Champions League.
Ε: Έχεις έρθει με τη μορφή του δανεισμού στον Ολυμπιακό. Ποιος είναι ο στόχος σου στο τέλος της χρονιάς;
Α: Θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα για να πετύχει τους στόχους της και στο τέλος της χρονιάς θα αποφασίσει και ο προπονητής και η διοίκηση και εγώ. Θα δούμε τι θα γίνει.
Ε: Τι γνώριζες για τον Ολυμπιακό πριν έρθεις;
Α: Ήξερα ότι έχει πάρει τα 13 πρωταθλήματα στα τελευταία 15 χρόνια και γνώριζα ότι έρχομαι στην κορυφαία ομάδα της Ελλάδας. Ήξερα επίσης ότι έχει παίκτες διεθνείς που έχουν παίξει στην Ισπανία και τους γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο. Επίσης γνώριζα καλά ότι έχει ένα φανατικό κοινό που υποστηρίζει θερμά την ομάδα.
Ε: Τον Ριέρα προτιμάς να τον έχεις συμπαίκτη παρά αντίπαλο…
Α: Αυτό ισχύει πάντα με τους καλούς παίκτες. Προτιμάς να τους έχεις στην ομάδα παρά αντίπαλους.
Ε: Στον Ολυμπιακό υπάρχει η φιλοσοφία για ισπανικό μοντέλο. Μπορεί ο Ολυμπιακός να παίξει όπως οι ισπανικές ομάδες;
Α: Έχει παίξει ρόλο ότι η εθνική ομάδα της Ισπανίας πήρε το Ευρωπαϊκό και το Μουντιάλ και πολλές ομάδες θέλουν να παίξουν σε αυτό το στιλ. Νομίζω, όμως, ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ισπανικές ομάδες γιατί μπορεί να φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Ε: Σε ποια θέση σε χρησιμοποιούσε ο Βαλβέρδε στην πρώτη σας συνεργασία;
Α: Στο πρωτάθλημα περισσότερο έπαιζα σέντερ μπακ και στο Κύπελλο και στο Europa League αριστερό μπακ.
Ε: Υπάρχει κάτι που σου έχει προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη;
Α: Είχα ελπίδες ότι όλα θα ήταν καλά. Είδα ότι υπάρχει πολύ καλή οργάνωση στα γεύματα, δηλαδή στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό.
Ε: Στους κεντρικούς αμυντικούς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με την παρουσία του Μέλμπεργκ και του Αβραάμ, ενώ το ίδιο ισχύει και στη θέση του αριστερού μπακ. Πώς το αντιμετωπίζεις;
Α: Όταν είσαι σε μια ομάδα που έχει πάρει το πρωτάθλημα και παίζει στο Champions League, είναι λογικό να υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές και παράλληλα μεγάλος ανταγωνισμός. Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω τα πάντα για να πείσω τον προπονητή μου να με βάλει στην ενδεκάδα.
Ε: Προφανώς έχεις ενημερωθεί ότι ο Ολυμπιακός έχει πολύ φανατικό κόσμο. Αποτελεί αυτό επιπλέον κίνητρο για σένα;
Α: Δεν είναι το ίδιο να παίζεις σε ένα γήπεδο που είναι άδειο και σε ένα γήπεδο που είναι γεμάτο. Στο Καραϊσκάκη οι οπαδοί υποστηρίζουν θερμά τον Ολυμπιακό και φυσικά είναι κίνητρο για τον ποδοσφαιριστή.
Ε: Σε έχουν ενημερώσει για το τι κλίμα θα συναντήσεις σε γήπεδα όπως η Τούμπα και το ΟΑΚΑ;
Α: Γίνονται αυτά τα πράγματα και στην Ισπανία με τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Έχουν πολλούς οπαδούς και πολλούς εχθρούς. Συμβαίνει αυτό με τις μεγάλες ομάδες και είναι κάτι που θα το συνηθίσω.
Ε: Γνωρίζεις ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι ευχαριστημένος μόνο όταν κερδίζει τον Παναθηναϊκό;
Α: Έχω ακούσει ότι αυτός είναι ο βασικός μας αντίπαλος και αυτές οι δύο ομάδες είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε να τον νικήσουμε. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι ικανοποιημένοι μόνο αν νικάμε τον Παναθηναϊκό, απλά είναι ντέρμπι και παντού οι οπαδοί θέλουν να κερδίζουν αυτά τα παιχνίδια.
Ε: Μέχρι τώρα δεν έχεις παίξει σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Αντίθετα στον Ολυμπιακό υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση γι’ αυτό. Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις μία τέτοια κατάσταση;
Α: Ήδη ξέρω ότι έχω κάνει μία αλλαγή στην καριέρα μου και ότι στις προηγούμενες ομάδες δεν μου ζητούσε κανείς να πάρω το πρωτάθλημα. Ξέρω ότι στον Ολυμπιακό πρέπει να πάρουμε τον τίτλο, αλλά είμαι έτοιμος να δώσω κι εγώ μεγάλη μάχη για να πάρουμε το πρωτάθλημα.
Ε: Μετά από αυτές τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας ποιος συμπαίκτης σου που δεν γνώριζες, σου έχει κάνει εντύπωση;
Α: Σχεδόν ήξερα όλους τους παίκτες. Δεν ήξερα αυτούς που ήταν δανεικοί και αυτούς που προέρχονται από τη δεύτερη ομάδα. Έχω διαπιστώσει, ωστόσο, ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο.
Ε: Μεγαλώνοντας στην Ισπανία είχες την ευκαιρία να δεις πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Ποιος είναι το είδωλό σου;
Α: Νομίζω ότι το είδωλο στην Ισπανία είναι ο Ραούλ, ο οποίος έχει κερδίσει τα πάντα. Ακόμα και τώρα που έχει πάει στη Γερμανία συνεχίζει να κάνει την ίδια δουλειά με την ίδια όρεξη. Ο Ραούλ είναι καλό παράδειγμα για όλους.
Ε: Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η διάρκεια είναι που μετράει σε έναν ποδοσφαιριστή.
Α: Το πιο σημαντικό είναι για έναν παίκτη η διάρκεια. Ο Ραούλ στην καριέρα του είχε διάρκεια και αυτό τον έκανε ξεχωριστό ποδοσφαιριστή.
Ε: Ο Βαλβέρδε σε δύο χρόνια στην Ελλάδα έχει πάρει δύο πρωταθλήματα. Πιστεύεις ότι μπορείς να πάρεις το πρωτάθλημα από την πρώτη σου χρονιά;
Α: Ναι, μπορούμε. Πέρυσι πήραμε το πρωτάθλημα με 13 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο και φέτος θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε με μεγαλύτερη διαφορά.
Ε: Την καριέρα σου την ξεκίνησες παίζοντας αμυντικός;
Α: Στις ακαδημίες της Σανταντέρ έπαιξα χαφ, αλλά σιγά σιγά γύρισα πίσω και έτσι έγινα αμυντικός.
Ε: Συμφωνείς ότι η Μπαρτσελόνα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο όλων των εποχών;
Α: Δεν έχω δει όλες τις ομάδες της ιστορίας, αλλά από όσες έχω δει και παλιότερα νομίζω ότι είναι η καλύτερη.
Ε: Πόσο ενήμερος είσαι για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα;
Α: Στην Ισπανία σε όλα τα πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά για τα οικονομικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα. Στην Ισπανία δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο που είναι η Ελλάδα, αλλά σιγά σιγά προς τα εκεί πάμε και εμείς.
Ε: Σε προβλημάτισε καθόλου αυτή η κατάσταση στην επιλογή σου να έρθεις στη χώρα μας;
Α: Όχι, δεν με προβλημάτισε ιδιαίτερα, γιατί θα ερχόμουν για να παίξω ποδόσφαιρο. Είναι αλήθεια ότι η οικογένειά μου μου έλεγε να μην έρθω στην Ελλάδα, αλλά ήθελα να παίξω μπάλα και το μόνο πράγμα που κοιτάω είναι η δουλειά μου και τίποτα άλλο.
Ε: Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο συνάντησες όταν ήρθες;
Α: Είναι ένας άνθρωπος που γουστάρει πολύ το ποδόσφαιρο. Γνωρίζει πολλά για το άθλημα και ξέρει πολλούς ποδοσφαιριστές και νομίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία και θα κάνει ό,τι καλύτερο για την ομάδα.
Ε: Και κάτι για το τέλος. Θα θέλαμε να μας εξηγήσεις πώς είσαι σαν άνθρωπος, σαν χαρακτήρας, γιατί βλέπουμε ότι δεν χαμογελάς.
Α: Χαμογελάω, απλά δεν το έχετε προσέξει πολύ. Είμαι ένας σοβαρός άνθρωπος που δεν έχω πολλά προβλήματα και όταν πρέπει να χαμογελάσω, χαμογελάω.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Παναθηναϊκός για Μπαρτζώκα: «Οι Αρχές βλέπουν ή θα συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν ακούν και δεν βλέπουν αφήνοντάς τον να κάνει ό,τι θέλει και να παραμένει ατιμώρητος;»
- Ενσίσο: Τραυματίστηκε σε φιλικό της Παραγουάης και ξέσπασε σε λυγμούς (vid)
- Αντετοκούνμπο: Απολαμβάνει το Grand Prix του Μονακό με τη σύζυγο του, Μαράια
