Ο Γέστε άργησε έναν χρόνο... (vids)

Ο Γέστε άργησε έναν χρόνο... (vids)

Gazzetta team
Ο Γέστε άργησε έναν χρόνο... (vids)

bet365

Ο Φραν Γέστε είναι πολύ κοντά στον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του Βάσκου που άργησε έναν χρόνο να πιάσει Λιμάνι.

Μια ανάσα από τον Ολυμπιακό βρίσκεται ο Φρανσίσκο Γέστε, αφού ο 32χρονος μεσοεπιθετικός θέλει να αγωνιστεί στους «ερυθρόλευκους» λόγω Ερνέστο Βαλβέρδε και Champions League. Το gazzetta.gr παρουσιάζει.

Ποιο σχολείο; Η μπάλα!

Πριν από περίπου 32 χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου του 1979 στο Μπασάουρι του Μπισκάι στη Χώρα των Βάσκων, ο Φρανσίσκο Γέστε είδε το πρώτο φως του... ηλίου. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του το ξανθό λιγνό παιδάκι δεν είχε διάθεση για σχολείο, αφού τα γράμματα δεν τα... έπαιρνε και η μεγάλη του αγάπη ήταν μια μπάλα ποδοσφαίρου, η οποία είχε «ταξιδέψει» σε όλες τις αλάνες της γενέτειρας του μετέπειτα ηγέτη της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Στα πρώτα του σχολικά χρόνια στο δημοτικό σχολείο Λόπε ντε Βέγκα του Μπασαούρι γίνεται με τα... χίλια μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας και αγωνίζεται σε τουρνουά, όπου είναι αυτό που ήταν πάντα. Ηγέτης στη μεσαία γραμμή.
Οι ανιχνευτές ταλέντων της Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν αργούν να τον εντοπίσουν και στα δεκαπέντε του, του δίνεται η ευκαιρία να περάσει την πύλη των εγκαταστάσεων του πιο γνωστού βασκικού συλλόγου.

Ντεμπούτο με ήττα...

Στα 19 του και ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια παραμονής στην ακαδημία της Αθλέτικ, την Μπασκονία, μετακομίζει στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου που έχει ανάποδο όνομα. Μπιλμπάο Αθλέτικ.
Το νερό είχε μπει στο... αυλάκι και ο Γέστε έπειτα από έναν χρόνο καλών εμφανίσεων με τους «Μικρούς» προσελκύει το βλέμμα του τότε προπονητή της Αθλέτικ, Λουίς Φερναντές.

Λένε πως στη Χώρα των Βάσκων κάθε παιδί που έχει σαν όνειρο την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, πρέπει να ορκιστεί αιώνια αφοσίωση στη θρυλική Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Η ώρα της αφοσίωσης του... ήρωά μας έιχε φτάσει στις 7 Φεβρουαρίου του ’99. Όταν δηλαδή ο Φερναντές χαρίζει στον Γέστε το ντεμπούτο του σε ματς με τη Ράθινγκ Σανταντέρ στο «Ελ Σαρδινέρο».

«Έχω ανάμικτα συναισθήματα. Ήταν τόσο ιδιαίτερο για μένα να ντεμπουτάρω κι από την άλλη ήταν τόσο άσχημο που χάσαμε (2-0). Όμως παραμένει μοναδική ανάμνηση που σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο Λουίς δεν μου έδωσε ιδιαίτερη συμβουλή, αφού ήδη έπαιρνα μέρος στις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Μου είπε απλά να είμαι ήρεμος και να κάνω αυτό που ξέρω».

Επτά συμμετοχές ήταν ο τελικός απολογισμός του Γέστε σε εκείνη την Primera με τη φανέλα της Μπιλμπάο. Λίγους μήνες μετά, ο ξανθομάλλης μεσοεπιθετικός θα επιστρέψει στη δεύτερη ομάδα αλλά για λίγο.

Η δικαίωση, η Εθνική και ο Ερνέστο!

Η σεζόν 2000/01 είναι η χρονιά-ορόσημο για τον Βάσκο μεσοεπιθετικό, αφού δηλώνεται στο ρόστερ της Μπιλμπάο και την πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν με τα ερυθρόλευκα σημειώνει 6 τέρματα σε 34 ματς.
Η επόμενη χρονιά έχει λιγότερες συμμετοχές (22) και γκολ (2), αλλά η απογείωση της καριέρας του θα συνοδευτεί με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Αθλέτικ από τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Με τον «τσινγκούρι» στην Μπιλμπάο ο Γέστε γίνεται ο ηγέτης των Βάσκων, πετυχαίνει γκολ, μοιράζει ασίστ, είναι από τους στυλοβάτες της ομάδας και αναγκάζει τον τεχνικό της Εθνικής Ισπανίας, Λουίς Αραγονές να τον καλέσει στους «φούριας ρόχας» το 2004.

Ο Βαλβέρδε θα αποχωρήσει τη σεζόν 2005/06, ο Γέστε όμως θα μείνει με το πόδι πατημένο στο... γκάζι!
Αποτελεί εγγύηση σαν «δεκάρι» αλλά και ως αριστερός εξτρεμ και σημειώνει 35 συμμετοχές και 4 τέρματα εκείνη την χρονιά, 38 εμφανίσεις και 5 γκολ το 2006/07 και 24 εμφανίσεις με 3 τέρματα το 2007/08.


Κόντρες, ενέσεις και στο βάθος Πειραιάς!

Η έλευση του Χοακίν Καπαρός στο «τιμόνι» της Μπιλμπάο θα επηρεάσει τον Γέστε, αφού ο νέος τεχνικός του δεν τον... πάει αρκετά και περιμένει την πρώτη «στραβή» για να τον θέσει στο περιθώριο.

Αυτό δεν αργεί να γίνει, καθώς στο Μπιλμπάο κυκλοφορεί η φήμη πως ο Γέστε δεν έχει δα και την καλύτερη φυσική κατάσταση.

Πραγματοποιεί ενέσεις για να αγωνιστεί και σταδιακά... πέφτει. Όμως, ο κόσμος εκτιμά την αφοσίωσή του στην ομάδα. Οι συμμετοχές του κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του Καπαρός στην Αθλέτικ πέφτουν στις 24 (3 γκολ), την τρίτη στις 28 (3 γκολ) και την τέταρτη στις 22 (2 γκολ).

Εκτός των προβλημάτων με τον Καπαρός, υπάρχει και το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Γέστε που επηρεάζει την καριέρα του στην Μπιλμπάο.
Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός ζητάει εγγυήσεις σχετικά με τη θέση του στην ομάδα, οι συζητήσεις όμως με την Μπιλμπάο «παγώνουν» νωρίς και πλέον η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει...

Τελικά, η Μπιλμπάο του προτείνει συμβόλαιο ύψους ενός εκατ. ευρώ αντί για 1,8 ετησίως που έπαιρνε ο Γέστε, κάτι που ισοδυναμεί με αποχώρηση από το «Σαν Μαμές». Αυτό συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι, τότε που για πρώτη φορά το όνομα του Γέστε «έπαιξε» ως σοβαρός στόχος στα «ερυθρόλευκα» ρεπορταζ.


Εμίρης αλλά σκεπτικός...

«Η Αθλέτικ Μπιλμπάο ευχαριστεί τον παίκτη Φρανθίσκο Χαβιέρ Γέστε για την αφοσίωσή του και την προσφορά του με τα χρώματα της ομάδας από τη στιγμή που έγινε μέλος της, τη σεζόν 1991/92. Η Αθλέτικ εύχεται τα καλύτερα στη συνέχεια της επαγγελματικής του καριέρας, την οποία ο ίδιος αποφάσισε να συνεχίσει αλλού», αναφέρει η αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση της Αθλέτικ στις 21 Μαΐου.

Ολυμπιακός, Γερμανία και Ντουμπάι είναι οι επικρατέστεροι προορισμοί του Βάσκου. Τελικά τα πετροδόλαρα των Αράβων πείθουν τον Γέστε να υπογράψει διετές συμβόλαιο με την Αλ Βασλ και ξεκινάει την περιπέτειά του στα Εμιράτα. Σε 21 παιχνίδια με τη φανέλα της έχει πετύχει 9 γκολ. Mάλιστα θα γράψει Ιστορία, αφού ένα εξ αυτών αποτελεί την πιο γρήγορη ισοφάριση στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Η Αλ Αΐν είχε σκοράρει όταν το χρονόμετρο έδειχνε 49:27, ενώ ο Γέστε χωρίς καν να κάνει σέντρα, εκτέλεσε εν ψυχρώ στα 49:54! Πολλή συζήτηση έγινε για το αν το γκολ έπρεπε τελικά να μετρήσει, αφού ο Γέστε δεν πάσαρε, αλλά οι κανονισμοί τον δικαίωσαν, μια και η μπάλα γκέλαρε πριν καταλήξει στα δίχτυα!


Ωστόσο όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του, τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία...

«Μου λείπει όσο τίποτα άλλο η κόρη μου. Κάθε μήνα έχω επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, αλλά η αγκαλιά της γυναίκας μου και το χαμόγελο της κόρης μου δεν συγκρίνονται με τίποτα», θα τονίσει σε συνέντευξή του.

Πλέον, ο Φρανσίσκο Γέστε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το Ντουμπάι και όλα δείχνουν πως ο Πειραιάς θα αποτελέσει τον επόμενο προορισμό του. Εξάλλου, ο ίδιος έριξε το κασέ του από το 1,5 εκατ. ευρώ που ζητούσε αρχικά, στις 700.000 ευρώ. Ο Γέστε τελικά, άργησε έναν χρόνο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα