H πρώτη «Δικέφαλη» κούπα

H πρώτη «Δικέφαλη» κούπα

Μάκης Σταθάτος
H πρώτη «Δικέφαλη» κούπα

bet365

Σαράντα χρόνια παρά ένα συμπληρώνονται σήμερα, από τον πρώτο κύπελλο που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ. To gazzetta.gr θυμάται το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 1972 όταν νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό στο στάδιο Καραϊσκάκη, ένα χρόνο μετά τον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Η ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Λες Σάνον δεν είχε εκείνη τη χρονιά αντίπαλο και για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης απέκλεισε διαδοχικά τους Φοίνικα Πολίχνης (5-1), Πιερικό (3-1), Αίαντα Σαλαμίνας (2-0), Άρη (1-2, ο αγώνας διακόπηκε υπέρ του ΠΑΟΚ, λόγω επεισοδίων) και Λαμία (2-0). Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε νικώντας στον ημιτελικό τον Πανιώνιο με 2-0.

Ο τελικός

Ο ΠΑΟΚ διέθεσε άμεσα τα 12.000 εισιτήρια που πήρε, με τους φίλους της ομάδας να έχουν ταξιδέψει από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το εξωτερικό! Εκτός από τους φίλους των δύο ομάδων υπήρχαν και 2.000 οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν προμηθευτεί προσκλήσεις, αλλά και ο θρυλικός Ατίλιο με την τρομπέτα του. Το κυρίαρχο σύνθημα των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν το «σήμερα στον Πειραιά κηδεύουμε του Πούσκας τα παιδιά».

Ο τελικός ξεκίνησε και μόλις στο τρίτο λεπτό ο Γιώργος Κούδας άνοιξε το σκορ με σουτ. Στο 79’ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να «κλειδώσει» το αποτέλεσμα, αλλά ο διαιτητής Μίχας που βγήκε με κλήρωση πριν από την έναρξη του αγώνα, ακύρωσε ένα πανέμορφο γκολ που σημείωσε ο Γιάννης Ματζουράκης με ανάποδο ψαλίδι, ως επιθετικό φάουλ. Το φοβερό είναι ότι δεν υπήρχε παίκτης του Παναθηναϊκού σε ακτίνα ενός μέτρου από τον Ματζουράκη. Η νίκη σφραγίστηκε στο 90’, όταν ο Κούδας με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το 2-0. Παίκτες και οπαδοί πανηγύριζαν για το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου, όταν ο Παπαδημητρίου διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 93’.

Στην απονομή ο Γιώργος Κούδας σήκωσε το τρόπαιο και το Καραϊσκάκη πήρε φωτιά!

ΠΑΟΚ (Σάνον): Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κούδας, Μπέλης, Σαράφης (69 Λάζος), Αποστολίδης, Ασλανίδης (76 Ματζουράκης).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πούσκας): Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57` Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης, Παπαδημητρίου.

Οι πανηγυρισμοί


Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ξεχύθηκαν στην Ομόνοια, την οποία «έβαψαν» ασπρόμαυρη. Αρκετοί ήταν αυτοί που δεν αρνήθηκαν μια βουτιά στο σιντριβάνι. Τα επινίκια των παικτών του Δικέφαλου συνεχίστηκαν στα «Δειλινά», με τον Στράτο Διονυσίου να τραγουδάει για τη μεγάλη νίκη ντυμένος στα ασπρόμαυρα, ενώ στο πλευρό του είχε και τον Πασχάλη, πρώην μέλος των Olympians. Μέσα στους πανηγυρισμούς, όμως, σημειώθηκε και ένα ατύχημα καθώς έσπασε το κύπελλο και συγκεκριμένα ο ασημένιος ποδοσφαιριστής που βρισκόταν στο άνω μέρος του τροπαίου. Την επόμενη μέρα τον βρήκε ένας φίλαθλος του ΠΑΟΚ και τον επέστρεψε για συγκόλληση.

Ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, όπου χιλιάδες φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Την επομένη έφτασε στην πόλη και η αποστολή της ομάδας, με τον Λες Σάνον να γνωρίζει την αποθέωση, καθώς έφτασε πρώτος. «Τέτοιους φιλάθλους έχουν και οι αγγλικές ομάδες, αλλά οι εκδηλώσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ είναι μοναδικές», ήταν το σχόλιο του Άγγλου. Ο Σάνον δεν αποχώρησε, αλλά απόλαυσε τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του και παρέμεινε μέχρι να φτάσουν και οι παίκτες του για να ανοίξει τις σαμπάνιες.

Περισσότεροι από 30.000 χιλιάδες οπαδοί συνόδευσαν την ομάδα ως τα γραφεία του συλλόγου, ενώ η αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης αριθμούσε 2.500 οχήματα. Ο μοναδικός που έλειπε ήταν ο Κούδας, ο οποίος αναχώρησε από την Αθήνα για το Λονδίνο προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση στην ωμοπλάτη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα