Στο λάκκο με τα θηρία

Στο λάκκο με τα θηρία

bet365

O Νίκος Παπαδογιάννης ρίχνει κλεφτές ματιές στο σημειωματάριο του Ηλία Ζούρου και μετράει τους υποψηφίους για την Εθνική Ανδρών, δυόμισι μήνες πριν από το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.


Δυόμισι μήνες πριν από το πρώτο τζάμπολ της Λιθουανίας, το τοπίο σχετικά με τη στελέχωση της Εθνικής άρχισε να ξεκαθαρίζει. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα πάμε στο Ευρωμπάσκετ με ομάδα παρόμοια μ’ εκείνη που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο πρόπερσι στο Κατοβίτσε, στο ίδιο μάλιστα γήπεδο (το «Σπόντεκ» του Κατοβίτσε) όπου αύριο αρχίζει τη δική της εκστρατεία η Εθνική γυναικών. Ούτε πολύ καλύτερη ούτε πολύ χειρότερη.

Στη Λιθουανία, βέβαια, θα μας περιμένουν άγρια θηρία.

Η Ισπανία κατεβάζει τους δύο Γκασόλ, τον Καλδερόν, τον Ρούντι και πιθανότατα τον Ιμπάκα. Η Γαλλία υποδέχεται ξανά τον Πάρκερ αλλά και τους Νοά, Ντιαό, Μ.Πιετρούς. Η Ρωσία θα έχει σημαιοφόρο τον Κιριλένκο. Η Ιταλία του Πιανιτζάνι φέρνει από το ΝΒΑ Μπαρνιάνι, Μπελινέλι, Γκαλινάρι. Η Γερμανία θα προσπαθήσει μάλλον να μας θαμπώσει με το δαχτυλίδι του Νοβίτσκι. Η οικοδέσποινα επιστρατεύει Γιασικεβίτσιους, Καουκένας, αδελφούς Λαβρίνοβιτς για να καλύψει το κενό του τραυματισμένου Κλέιζα.

Πανστρατιά παντού. Κι εμείς δεν μπορούμε να πείσουμε την αυτού μεγαλειότητα που λέγεται Διαμαντίδης...

Ας είναι. Η πείρα προηγούμενων διοργανώσεων φανερώνει ότι είναι προτιμότερο να παίξουν δώδεκα μέτριοι αλλά πρόθυμοι παρά 5-6 πρόθυμοι και 5-6 απρόθυμοι. Ο Γιάννης Μπουρούσης απέσυρε προς τιμήν του τις αντιρρήσεις του, είπε mea culpa και έτριψε –έστω καθυστερημένα– τα φληναφήματα εκείνης της βραδιάς στα μούτρα όσων αναζητούν ακόμα άλλοθι στις διαιτησίες και στις δήθεν συνωμοσίες.

Επικαλείται όμως πρόβλημα τραυματισμού και περιμένει τη συμβουλή των γιατρών. Παρόμοια δήλωση έκανε στο ξεκίνημα των πλέι οφ της Α1 ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος όμως μοιάζει γερός και δεν αφήνει να αιωρούνται αμφιβολίες για τις διαθέσεις του. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά με τους δύο τραυματίες. Και ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες.

Ο Ηλίας Ζούρος εισέπραξε πρόσφατα άλλο ένα ευγενικό «όχι» από τον Διαμαντίδη, οπότε υποχρεώνεται να τον ξεγράψει από το σημειωματάριό του: ο Διαμαντίδης είναι πλέον ο Διαμαντίδης του Παναθηναϊκού και όχι ο Διαμαντίδης της Εθνικής. Απομένει να δούμε αν υπολογίζεται ή όχι ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Με εξαίρεση τον τελευταίο τελικό, οι εμφανίσεις του στα φετινά πλέι οφ δεν ήταν εμφανίσεις επιπέδου Εθνικής ομάδας. Αλλά ο Παπαλουκάς έχει δώσει τις εξετάσεις του στο παρελθόν και τις έχει περάσει με άριστα. Η Εθνική μπορεί να χρειαστεί την πολύτιμη βοήθειά του σε όλα τα επίπεδα: στο παρκέ, στα αποδυτήρια, στο πλευρό του προπονητή. Θα κληθεί; Θα θελήσει να συμμετάσχει;

Ο Νικ Καλάθης μοιάζει έτοιμος να αναλάβει αρμοδιότητες πρωταγωνιστή δίπλα στους Σπανούλη, Ζήση (και ίσως Παπαλουκά). Τους σίγουρους θα πλαισιώσει μάλλον ο Κώστας Σλούκας, που έγινε άνδρας μέσα από τη φουρτουνιασμένη πορεία του φετινού Άρη. Από την ομάδα του Μουντομπάσκετ 2010, επιστρέφουν επίσης ο Στράτος Περπέρογλου, ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο Αντώνης Φώτσης, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο Ίαν Βουγιούκας και, αν όλα πάνε καλά με τον τραυματισμό του, ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Κώστας Τσαρτσαρής θα κληθεί εφόσον δηλώσει διαθέσιμος (που δεν το πολυβλέπω). Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι αμφίβολος, αφού έμεινε πίσω στη διάρκεια του χειμώνα.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του Κωστή Βασιλειάδη, του Κώστα Παπανικολάου και του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ενώ επιστρέφει ο Κώστας Κουφός και ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του ο Πατ Καλάθης. Λέγεται ότι ο Ζούρος υπολογίζει στα αρχικά του πλάνα και τον Μάικ Μπράμος, ο οποίος έπαιξε καλούτσικα πέρυσι στο Περιστέρι και φέτος στην ισπανική Γκραν Κανάρια. Οι βετεράνοι (Κακιούζης, Δ.Παπανικολάου, Παπαδόπουλος, Ντικούδης κ.ά.) θα παραμείνουν εκτός νυμφώνος, όπως και κάποιοι νεαροί που θα περιμένουν το επόμενο τρένο: Μάντζαρης, Παππάς. Στις εφεδρείες υπάρχουν και μονάδες έμπειρες που ίσως δικαιούνται μια ευκαιρία, σαν αυτή που δόθηκε το 2009 στον Καλαμπόκη: ο Ταπούτος, ο Χαραλαμπίδης, ο Μαυροειδής, ο Παπαμακάριος.

Το υλικό είναι αναμφίβολα αξιόλογο, μολονότι υπάρχει σχετικό έλλειμμα πείρας και προσωπικότητας. Πιθανή παρουσία Παπαλουκά, Τσαρτσαρή, Μπουρούση μπορεί να ακυρώσει αυτή την ένσταση, ενώ ο πυρήνας που σχηματίζεται από τους αδελφούς Καλάθη, τον Κουφό και ίσως τον Μπράμο δημιουργεί μια Εθνική δίγλωσση: ελληνική αλλά και ολίγον αμερικανική! Ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Σχορτσανίτης και ο Φώτσης αποτελούν τα σταθερά σημεία αναφοράς. Η δε ανανέωση σταδιακά συντελείται.

Απομένει να δούμε τι βαθμό θα πάρει στις πρώτες του εξετάσεις στο πόστο του Ομοσπονδιακού ο ευπρόσδεκτος Ηλίας Ζούρος, στα γνώριμα λημέρια της Λιθουανίας. Μετά το μάλλον αποτυχημένο πείραμα Καζλάουσκας, η Εθνική πέρασε ξανά σε ελληνικά χέρια, με κεντρικό πρόσωπο έναν φιλόδοξο και ήδη επιτυχημένο προπονητή της «νουβέλ βαγκ». Ελπίζω ότι ο φίλος Ηλίας θα καθίσει στο τραπέζι οπλισμένος με γεμάτη τράπουλα. Και ότι θα σηκωθεί από αυτό στις 18 Σεπτεμβρίου με τις τσέπες γεμάτες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.