Ένας Γερμανός που μας αρέσει!

Gazzetta team
Ένας Γερμανός που μας αρέσει!

bet365

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει για τον Γερμανό Λάρι Μπερντ που έχει στην καρδιά του, τον Ντιρκ Νοβίτσκι που είναι αγκαλιά με τον τίτλο στο NBA. Διαβάστε και ανατριχιάστε πώς έφτασε από τη β’ κατηγορία στην κορυφή του ΝΒΑ.

Η Μέρκελ μπορεί να μας έχει κάνει ν’ ακούμε Γερμανία και να παθαίνουμε παράκρουση, αλλά όσοι αγαπάμε το μπάσκετ έχουμε έναν Γερμανό στην καρδιά μας! Ο λόγος για τον Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται μία νίκη μακριά από την καταξίωση καθώς το Ντάλας έκανε το 3-2 επί του Μαϊάμι. Η ιστορία του Γερμανού Λάρι Μπερντ, το πώς έφτασε από τη β’ κατηγορία της Γερμανίας στην κορυφή του ΝΒΑ, προκαλεί στους φίλους του αθλήματος ανατριχίλα. Ο μεγάλος λευκός του μπάσκετ σήμερα είναι συνώνυμο της απόλυτης αφοσίωσης και της πέρα από κάθε σύγκριση αυτοσυγκέντρωσης σε αυτό που κάνει!

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι στον πρώτο αγώνα των πλέι οφς ανάμεσα στο Ντάλας και στην Οκλαχόμα (νίκησαν οι Μάβερικς με 121-112) έβαλε 48 πόντους. Ο Γερμανός σταρ είχε 12/15 σουτ που επιχείρησε, ενώ ευστόχησε και στις 24 βολές που επιχείρησε. Το ξαναγράφουμε για να μη νομίζετε ότι διαβάσατε λάθος: Είχε 24 στις 24 βολές. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σας συστήσουμε τον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, ο οποίος διαπρέπει στο ΝΒΑ, διότι δείχνει ποιος είναι ο Νοβίτσκι: Ένα κομπιούτερ ικανό να παράγει... μπάσκετ υψηλού επιπέδου χωρίς πιθανότητα λάθους!

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι κάνει θαύματα με τον απλούστερο τρόπο που υπάρχει. Δεν εντυπωσιάζει τον θεατή με την ταχύτητα ή την αλτικότητά του. Η συνέπεια και η τελειότητα, όμως, με την οποία εκτελεί είναι μοναδική. Το σπουδαιότερο; Κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους μόνο με την παρουσία του.

Ο Νοβίτσκι είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Με ύψος 2,13μ σουτάρει με 90% βολές και έχει σουτ τριών πόντων για σεμινάριο.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του κατηγορήθηκε ως μέτριος αμυντικός και μάλιστα έλεγαν πως έπρεπε ν’ αλλάξει το όνομα του σε «Ιρκ», διότι δεν έχει καμία σχέση με το D, δηλαδή την άμυνα (Defense). Σταδιακά βελτιώθηκε και έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει πετύχει σε μια σεζόν περισσότερα από 150 τρίποντα και 100 κοψίματα!

Συχνά ο Νοβίτσκι συγκρίνεται με τον Λάρι Μπερντ λόγω τις ικανότητας που διέκρινε και τους δύο στο σουτ. Στην πραγματικότητα οι δυο τους δεν μοιάζουν και τόσο σαν παίκτες, διότι ο Γερμανός είναι πολύ λιγότερο γκαρντ από τον θρύλο της Βοστόνης. Είναι όμως και οι δύο τεράστιες προσωπικότητες και ηγέτες που οδηγούν τους συμπαίκτες τους όχι με τα λόγια, αλλά μπαίνοντας πρώτοι στη φωτιά και δείχνοντας τον δρόμο στους υπολοίπους.

Οι Ντάλας Μάβερικς κατάφεραν φέτος να αποκλείσουν τους πρωταθλητές Λέικερς και να φτάσουν ως τους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές απείχε μόλις μία νίκη από το δαχτυλίδι του πρωταθλητή! Για τον 33χρονο (γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1978) Γερμανό σουπερστάρ η κατάκτηση του τίτλου έχει γίνει στόχος ζωής. Είναι το μόνο στοιχείο που χρησιμοποιούν εναντίον του όσοι δεν συμφωνούν για το πόσο σπουδαίος είναι και δεν θέλουν να του δώσουν θέση στο πάνθεον των καλύτερων όλων των εποχών.

Η αλήθεια είναι ότι οι ατομικές του διακρίσεις είναι πολλές:

• Έχει παίξει σε δέκα (10) συνεχόμενα All Star Games!

• Τη σεζόν 2005-06 ο Νοβίτσκι έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων στο ΝΒΑ (26,6). Ο μόνος λευκός που έχει σκοράρει περισσότερους σε μια χρονιά είναι ο Τσέιμπερς (27,7).

• Την επόμενη χρονιά (2006-07) ο Ντιρκ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος στην ιστορία του ΝΒΑ που αναδείχθηκε MVP! Με μέσο όρο 25 πόντους και 9 ριμπάουντ οδήγησε το Ντάλας σε 67 νίκες στην κανονική περίοδο.

• Στις 2 Φεβρουαρίου του 2011 ο Νοβίτσκι ξεπέρασε τους 22.000 πόντους στο ΝΒΑ. Μόνο 24 παίκτες στην ιστορία της λίγκας το έχουν καταφέρει και από αυτούς μόνο δύο, ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Κέβιν Γκαρνέτ συνεχίζουν να παίζουν.

• Έχει αναδειχθεί 11 συνεχόμενες σεζόν μέλος της καλύτερης πρώτης ή δεύτερης πεντάδας του ΝΒΑ. Ο μοναδικός που έχει πετύχει κάτι ανάλογο είναι ο Κόμπι Μπράιαντ.

• Ο Ντιρκ μαζί με τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ είναι οι μοναδικοί στην Ιστορία με πάνω από 30 πόντους σε 4 συνεχόμενα παιχνίδια πλέι οφ.

• Ήταν MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης στο Μουντομπάσκετ του 2002 στην Ινδιανάπολη, όταν οδήγησε τη Γερμανία στην τρίτη θέση. Τους αγώνες της Εθνικής παρακολούθησαν 4.000.000 Γερμανοί τηλεθεατές, αριθμός ρεκόρ για το γερμανικό μπάσκετ.

• Ήταν MVP στο Ευρωμπάσκετ του 2005 στο Βελιγράδι, όταν η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το χρυσό και ο Νοβίτσκι οδήγησε την (…άμπαλη κατά τα άλλα) Εθνική Γερμανίας ως τον τελικό.

• Το 2005 η FIBA τον ανακήρυξε καλύτερο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα.

Η μονομαχία ανάμεσα στους Χιτς και τους Μάβερικς έχει παρελθόν, καθώς οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες και στους τελικούς του 2006. Τότε ο Ντουέιν Ουέιντ είχε ντυθεί… γιος του Τζόρνταν και το Μαϊάμι κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου με 4-2 νίκες.

Εκείνοι οι τελικοί είναι μαύρη σελίδα στην καριέρα του Νοβίτσκι. Το Ντάλας ξεκίνησε με 2-0 νίκες και στον τρίτο τελικό είχε προβάδισμα 13 πόντων επτά λεπτά πριν από τη λήξη του τέταρτου δωδεκαλέπτου. Οι Χιτ όμως έκαναν επική ανατροπή, έκαναν τέσσερις σερί νίκες και πήραν το πρωτάθλημα. Ο Νοβίτσκι έχασε 36 από τα 56 σουτ που επιχείρησε από το σημείο που το Ντάλας προηγήθηκε με +13 και μετά. Το φάντασμα εκείνων των αγώνων τον κυνηγάει ως σήμερα. Κανένας δεν θυμάται πια ότι για να φτάσει το Ντάλας στους τελικούς, ο Ντιρκ είχε 27,7 πόντους και 11,9 ριμπάουντ.

Η αποστολή του φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι στο Μαϊάμι εκτός από τον Ουέιντ παίζουν παίκτες σαν τον ΛεΜπρον Τζέιμς και τον Κρις Μπος. Το μόνο βέβαιο για τον Νοβίτσκι είναι ότι θα κάνει τα πάντα για να νικήσει η ομάδα του. Στα 33 του δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον και σίγουρα δεν θέλει να γίνει μέλος του κλαμπ των Στόκτον, Μαλόουν και Γιούιν που αν και θρύλοι δεν πήραν ποτέ τίτλο…

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον Νοβίτσκι:

• Γεννήθηκε το 1978 στη Βούρτσμπουργκ. Ο πατέρας του (έχει πολωνικές ρίζες) έπαιζε χάντμπολ. Η μητέρα του ήταν μέλος της Εθνικής Γερμανίας. Η αδελφή του έπαιξε επίσης μπάσκετ στο Dudquesne University. Ο Ντιρκ ξεκίνησε από το χάντμπολ, αλλά κατάλαβε νωρίς ότι οι δυνατότητές του ήταν για περισσότερα.

• Δοκίμασε να παίξει και τένις, αλλά με το κορμί του να ψηλώνει από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε στα γήπεδα του μπάσκετ.

• Ξεκίνησε να παίζει το 1994, αλλά η πρώτη του χρονιά στη Βούρτσμπουργκ ήταν μέτρια, διότι είχε προβλήματα στο σχολείο και έδωσε προτεραιότητα στα μαθήματά του.

• Το 1995, όμως, με συμπαίκτη τον Κούουσμα –έχει παίξει και στον Παναθηναϊκό– έγινε βασικός. Το 1996 είχε μ.ό. 20π. και την επόμενη σεζόν έφτασε στους 28,8π.

• Είχε συμφωνήσει με το Penn State να συνεχίσει εκεί την καριέρα του, αλλά τον Σεπτέμβριο του 1997 κλήθηκε να υπηρετήσει στον Γερμανικό Στρατό και το υπερατλαντικό ταξίδι του αναβλήθηκε.

• Η πρώτη του επαφή με το ΝΒΑ έγινε το 1997 όταν οι Πίπεν, Κιντ, Πέιτον και Μπάρκλεϊ βρέθηκαν στη Γερμανία για να αγωνιστούν σε αγώνα επίδειξης. Ο νεαρός κάρφωσε στη… μούρη του Μπάρκλεϊ και ο σερ Τσαρλς τον ρώτησε πόσα θέλει για να παίξει μπάσκετ στο πανεπιστήμιο του Auburn.

• Οι Αμερικανοί σκάουτερ τον ανακάλυψαν το 1998 στο Σαν Αντόνιο, όταν πήρε μέρος στο Nike Hoop Summit και πέτυχε εναντίον της Εθνικής Αμερικής 33 πόντους.

• Το 1998 έγινε ντραφτ στο νούμερο εννέα του πρώτου γύρου από το Μιλγουόκι, αλλά οι Μάβερικς κατάφεραν να τον ανταλλάξουν.

• Βρίσκεται στην πρώτη χρονιά του νέου τετραετούς συμβολαίου που υπέγραψε με το Ντάλας αντί 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Πήρε 16 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που δικαιούταν για να μπορέσει η ομάδα να του εξασφαλίσει συμπαίκτες ικανούς να διεκδικήσουν τον τίτλο.

• Το προηγούμενό του συμβόλαιο το είχε υπογράψει το 2001 και είχε πάρει 90 εκατομμύρια δολάρια για έξι χρόνια.

• Θεωρείται ο πιο αναγνωρίσιμος Γερμανός αθλητής της σύγχρονης εποχής μαζί με τον πιλότο της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ.

• Παίζει κιθάρα και σαξόφωνο!

• Είναι νονός των δίδυμων κοριτσιών του Στιβ Νας, με τον οποίο είναι αδελφικοί φίλοι.

• Το 2001 ίδρυσε το Dirk Nowitzki Foundation που έχει φιλανθρωπική δράση για τα παιδιά όλου του κόσμου.

• Δίνει 100 δολάρια για κάθε τρίποντο που βάζει σε ιδρύματα για άπορα παιδιά.

• Φοράει το νούμερο 41 επειδή όταν πήγε στους Μάβερικς το αγαπημένο του 14 ήταν… πιασμένο. Με την Eθνική Γερμανίας, πάντως, παίζει με το 14!

 

NBA Τελευταία Νέα