«Ερυθρόλευκοι» υπό κρίση!

«Ερυθρόλευκοι» υπό κρίση!

Gazzetta team
«Ερυθρόλευκοι» υπό κρίση!
Άλλη μια χρονιά ολοκληρώθηκε άδοξα για τον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr κάνει τον έλεγχο προόδου των 17 παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε όλη τη σεζόν ενημερώνοντας για το μέλλον τους.

Ο Ολυμπιακός έκανε βήματα προς τα πίσω τη φετινή σεζόν χάνοντας το πρωτάθλημα και την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ενώ έμεινε ξανά με το Κύπελλο της… παρηγοριάς. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχτισε εν λευκώ την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι και έκανε αρκετά λάθη κατά τη διάρκεια της σεζόν, από την προετοιμασία μέχρι και τον τελευταίο τελικό. Τo gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά αναφέροντας τον τρόπο χρησιμοποίησής τους από τον «Ντούντα», αλλά και εκτιμώντας ποιο θα είναι το μέλλον τους.


Άδοξο τέλος
#4 Θοδωρής Παπαλουκάς

Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι… Το καλοκαίρι του 2008 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό για να οδηγήσει την αγαπημένη του ομάδα στην κορυφή, αλλά πολύ γρήγορα τα αισθήματά του τον ξεπέρασαν και «αλλοιώθηκε» πνευματικά. Γέμισε το μυαλό του με νοοτροπίες παλαιότερων ετών, κοντραρίστηκε από το ξεκίνημα της θητείας του με τους οπαδούς, με συνέπεια να μπαίνουν σε κάθε του εμφάνιση στο ζύγι οι ετήσιες απολαβές του. Τη φετινή σεζόν εκτέθηκε αρκετά στα μεγάλα ματς από «τριάρια» που χτυπούσαν στην αδυναμία του να γίνει στα 34 του για πρώτη φορά σμολ φόργουορντ. Στον τελευταίο τελικό χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ως γκαρντ και… έβγαλε μάτια. Το πεπρωμένο, ωστόσο, του επιφύλασσε στον πιο κρίσιμο αγώνα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, να γίνει ο μοιραίος παίκτης που έχασε δύο βολές στο τέλος. Το συμβόλαιό του έληξε και η απόφασή του να αποχωρήσει από τους «ερυθρόλευκους» μοιάζει να είναι ειλημμένη εδώ και καιρό.

Ο άτυχος γίγαντας
#5 Ράσο Νεστέροβιτς

Ο «κορεσμένος γέρος που ήρθε στην Ελλάδα για τα τελευταία ένσημα και είναι πιο αργός από την καθυστέρηση» ανάγκασε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν όλους τους επικριτές του να θυμηθούν ότι τελικά η κλάση, η εμπειρία και ο επαγγελματισμός είναι μερικές φορές περισσότερο πολύτιμα στοιχεία. Ο Σλοβένος σέντερ ήταν με διαφορά ο πιο σταθερός παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι το καταραμένο παιχνίδι στην Καβάλα, το οποίο ίσως του τερματίσει πρόωρα την καριέρα. Οι παροικούντες του ΣΕΦ πιστεύουν ότι αν ήταν υγιής, οι «ερυθρόλευκοι» θα είχαν τεράστιο αβαντάζ για τον τίτλο. Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 χρόνο και θεωρείται απίθανο να παραμείνει στο λιμάνι, αν και οι εμφανίσεις του μέχρι τον Μάρτη θα εγγυώντο ότι οι αδερφοί Αγγελόπουλοι μπορεί να του έκαναν και αύξηση.

Το υποτιμημένο εργαλείο
#6 Τζαμόν Γκόρντον

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο Ολυμπιακός δεν είχε ακόμα προσθέσει στο ρόστερ του Αμερικανό. Και όταν το έκανε πήρε τον «παίκτη του Αμαρουσίου». Η κίνηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ψαγμένη, στοχευμένη, αλλά ευάλωτη στην κριτική. Όταν υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους «ερυθρόλευκους» ο Τζαμόν Λούκας άλλαξε… όνομα και ιδιότητα. Από Λούκας έγινε Γκόρντον και από πρωταγωνιστής σε σκοράρισμα και δημιουργία, μετατράπηκε σε αμυντικό πολυεργαλείο. Για να τα καταφέρει πέρασε αρκετός καιρός, κατά τον οποίο οδηγήθηκε ακόμα και εκτός ρόστερ. Τα σκαμπανεβάσματά του στο ξεκίνημα της σεζόν περιορίστηκαν όταν απέκτησε πίστη στις δυνατότητές του και μόνιμη θέση στο ρόστερ. Στο τελευταίο τρίμηνο της σεζόν ήταν μακράν ο σταθερότερος παίκτης και παρά το ότι δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο, θα είναι από τους πρώτους που θα κληθούν να στελεχώσουν την ομάδα της επόμενης χρονιάς.

Χωρίς αίσιο τέλος
#7 Βασίλης Σπανούλης

Αποφάσισε να γίνει ο άνθρωπος που θα τα αλλάξει όλα διαβαίνοντας τον Ρουβίκωνα που χωρίζει τους «αιωνίους» σε μια εποχή όπου ο Ολυμπιακός αναζητούσε τον επόμενο «μεσσία». Ανέλαβε από νωρίς το ρόλο του ηγέτη και μέχρι τον τραυματισμό του στους προσαγωγούς στη σειρά με τη Σιένα, ήταν ο σταθερότερος περιφερειακός παίκτης των Πειραιωτών. Ο υπερβάλλων ζήλος του ωστόσο, επιδείνωσε την κατάσταση και αναγκάστηκε να μείνει ένα μήνα εκτός δράσης στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Στον τελικό Κυπέλλου έμεινε στον πάγκο, αλλά στους τελικούς του πρωταθλήματος επέστρεψε σε καλή κατάσταση αποτελώντας τον μοναδικό παίκτη του Ολυμπιακού μαζί με τον Μπουρούση που πέτυχε σε κάθε ματς διψήφιο αριθμό πόντων. Απέδειξε ότι μπορούσε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κάνει την υπέρβαση κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ, αφού και στους δύο εκτός έδρας τελικούς ήταν καλός, αλλά όχι αρκετός. Φυσικά, θα παραμείνει στην ομάδα και την επόμενη σεζόν, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πρόταση για μικρή μείωση των καθαρών του αποδοχών.

Μείωση αποδοχών λόγω… ατυχίας
#8 Παναγιώτης Βασιλόπουλος

Ο παίκτης που έχει αναγάγει τη λέξη «ατυχία» σε πολύ μικρή για να περιγράψει τις περιπέτειες του, πρόλαβε να αγωνιστεί κάτι λιγότερο από μήνα. Ο Ίβκοβιτς τον είχε συμπεριλάβει στα αρχικά πλάνα του ως αξιόπιστη λύση, αλλά εν τέλει… έμεινε με την όρεξη. Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί δεν του έχουν επιτρέψει να προσφέρει τα τελευταία δυο χρόνια και για αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχθεί μείωση αποδοχών στο συμβόλαιο που λήγει το επόμενο καλοκαίρι.

Από το πουθενά…
#8 Γιώργος Πρίντεζης

Αποκτήθηκε την τελευταία στιγμή ως η μοναδική λύση που μπορούσε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από τον τραυματισμό του Πρίντεζη και μετά την παρέλευση του αρχικού διαστήματος προσαρμογής κατάφερε να προσφέρει λίγα πράγματα. Κανείς δεν περίμενε να μεταμορφώσει τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, αλλά ούτε και να αλλάξει τις ισορροπίες. Δεν δεσμεύεται με τους Πειραιώτες, αλλά αν είναι διατεθειμένος να δεχθεί να συνεχίσει στο λιμάνι με λίγα χρήματα, τότε θα παραμείνει.

Ο ήρωας από την… απομόνωση
#9 Γιάννης Μπουρούσης

Όσοι ήξεραν καλά τον διεθνή σέντερ και τον Ντούσαν Ίβκοβιτς μπορεί και να στοιχημάτιζαν ότι οι μεταξύ τους σχέσεις δεν θα εξελίσσονταν και τόσο αρμονικά ως το φινάλε. Αγωνιστικά ο Μπουρούσης ήταν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αρκετά καλός, αλλά του επιβλήθηκε τιμωρία αποχής από τις αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας για είκοσι μέρες. Επέστρεψε σε καλή κατάσταση αποδίδοντας εξαιρετικό μπάσκετ και στους τέσσερις τελικούς. Στον τελικό Κυπέλλου μπορεί να θεωρεί εαυτόν αδικημένο για τη μη ανάδειξή του σε πολυτιμότερο, ενώ έκτοτε «έσπασε» το νόμο της σιωπής που επέβαλε στον εαυτό του, μόνο για να ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική.
Το συμβόλαιό του για τη νέα σεζόν προβλέπει αποδοχές ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Ολυμπιακό να έχει τη δυνατότητα να του το «σπάσει» δίνοντάς του 250.000 μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ο ίδιος μπορεί να φύγει για το ΝΒΑ (μοιάζει να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες αυτό το ενδεχόμενο) δίνοντας στους «ερυθρόλευκους» ένα εκατομμύριο δολάρια ή για την Ευρώπη.

Αναζητείται το «φονικό» του ένστικτο
#10 Μάρκο Κέσελ

Κατά την ανακοίνωση της μεταγραφής του πολλοί νόμιζαν ότι έγινε λάθος σε ένα γράμμα κατά την αναγραφή του ονόματός του. Ο Γιαν Βέσελι θα αποτελούσε πολύ καλή προσθήκη για τον Ολυμπιακό. Ο Μάρκο Κέσελ(ι) όμως, δεν έλεγε τίποτα στους μη μυημένους στα του σερβικού μπάσκετ. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς εγγυήθηκε για αυτόν και στο Μουντομπάσκετ όλοι έδωσαν το «credit» στον «Ντούντα» πως ανακάλυψε έναν ταλαντούχο παίκτη που μπορεί να εκτελέσει κάθε άμυνα ζώνης με τα τρίποντά του, αλλά και να πληγώσει τον αντίπαλο με την έφεσή του να μπαίνει δυναμικά στη διεκδίκηση των ριμπάουντ. Όταν ήρθε όμως στην Ελλάδα ο Κέσελ μεταμορφώθηκε σε άβουλο και φοβισμένο πιτσιρικά που ήρθε σε άγνωστο περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν οι… μεγάλοι. Από πλευράς νοοτροπίας δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα της ομάδας, αλλά δεν εμφάνισε και καμία βελτίωση στο παιχνίδι του. Αμυντικά αποτελούσε πάντα μόνιμη τρύπα με συνέπεια στα κρίσιμα ματς (των πλέι οφ με τη Σιένα και των τελικών με τον Παναθηναϊκό) να έχει ρόλο θεατή. Έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να δοθεί δανεικός για να ανεβάσει την αυτοπεποίθησή του και να επιστρέψει με περισσότερες εμπειρίες στον Πειραιά.

Μονίμως εκτός
#11 Μιχάλης Πελεκάνος

Αν δεν είχε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς την έμπνευση να τον ρίξει στη μάχη στους δύο τελευταίους τελικούς, τότε οι περισσότεροι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα πίστευαν ότι ο Μιχάλης Πελεκάνος δεν ανήκει στο ρόστερ της ομάδας τους. Απέδειξε ότι δεν άξιζε απόλυτα το ρόλο του «towel waver» (σ.σ. αποκαλούνται οι παίκτες στο ΝΒΑ που βρίσκονται στον πάγκο για να κουνούν τις πετσέτες ενθαρρύνοντας τους συμπαίκτες τους), αλλά ο «Ντούντα» αντιλήφθηκε ότι μπορούσε να πάρει πράγματα από αυτόν όταν ήταν ήδη αργά. Σε μια ομάδα χωρίς σμολ φόργουορντ, ο πρωταγωνιστής του Αμαρουσίου την περσινή χρονιά, δεν έπρεπε να αναλάβει ρόλο χειροκροτητή, αφού τουλάχιστον στην άμυνα θα μπορούσε να συνεισφέρει. Δεν συμμετείχε καν στα φιλικά προετοιμασίας στην Τουρκία, βρισκόταν εκτός αποστολής σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα ματς της σεζόν και ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Ολυμπιακό χωρίς να πετύχει τίποτα αξιόλογο. Ύστερα από τρία χρόνια στο λιμάνι (τη μία σεζόν δόθηκε δανεικός στο Μαρούσι), αποχωρεί για να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, από τον οποίο θα αμείβεται με πολύ-πολύ λιγότερα χρήματα.

Value for money
#12 Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Στο ροτέισον των ψηλών βρισκόταν στη δεύτερη και ενίοτε στην τρίτη θέση, αλλά απέδειξε ότι άξιζε να ξεκινάει και να τελειώνει όλους τους τελικούς. Η προσφορά του ήταν σημαντική σε αρκετά μεγάλα ματς της χρονιάς, μολονότι κλήθηκε αρκετά συχνά να παίξει ως σέντερ απέναντι σε ψηλότερους και δυνατότερους αντιπάλους. Πριν από δύο χρόνια δέχθηκε πρόταση για μείωση των αποδοχών του, αλλά με ταυτόχρονη επέκταση της διάρκειάς του. Φέτος ολοκληρώθηκε, αλλά υπάρχει η διάθεση να παραμείνει στο λιμάνι, αφού αποτελεί εξαιρετικά αξιόπιστη επιθετικά λύση κοντά στο καλάθι και αν καμουφλαριστούν οι αμυντικές του αδυναμίες μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά.

Παλεύοντας με τους δαίμονες
#13 Γιοτάμ Χαλπερίν

Ο Ολυμπιακός πάλεψε μέχρι τον Σεπτέμβρη να τον αποδεσμεύσει, αλλά η απουσία σοβαρών προτάσεων και το υψηλό συμβόλαιο ανάγκασαν τους «ερυθρόλευκους» να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους ως «αναγκαίο κακό» και έβδομο ξένο. Ο επαγγελματισμός του του έδωσε μια θέση στην ομάδα και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην περιφέρεια, η οποία έπασχε από την έλλειψη σουτέρ. Η απόδοσή του απέναντι στον Παναθηναϊκό στα δυο πρώτα ντέρμπι της χρονιάς ώθησε τους επικριτές του να… αποσύρουν την κατηγορία πως «ο Χαλπερίν κρύβεται στα κρίσιμα και είναι καλός μόνο όταν δεν καίει η μπάλα». Στους τελικούς όμως, ο «Γιο-Γιο» επανήλθε στις μέτριες εμφανίσεις χάνοντας αρκετή από την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2008 έληξε και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να παραμείνει στον Ολυμπιακό. Η πρόταση που έχει από τη Μακάμπι είναι μικρή και μπορεί να φορέσει ξανά τα ερυθρόλευκαμόνο αν κατεβάσει αρκετά τα στάνταρ του.

Περιορίστηκε στο… looking
#14 Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Η απόκτησή του πριν από δύο χρόνια είχε γίνει για να υπάρχει κάποιος να… ρίχνει ξύλο στη ρακέτα. Δεν χρησιμοποιήθηκε ωστόσο, τόσο ώστε να επιβεβαιώσει το ρόλο του. Ακόμα και όταν ο Μπουρούσης ήταν εκτός ομάδας και ο Νεστέροβιτς τραυματίας, ο Ίβκοβιτς δεν τον εμπιστευόταν και προτιμούσε να χρησιμοποιεί ως σέντερ τον Μαυροκεφαλίδη. Ακόμα και στον πρώτο τελικό, ο Μάριτς έκανε πάρτι και ο Γλυνιαδάκης κοιτούσε. Η προσφορά του στον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων τελικών ήταν ανώτερη του αναμενομένου, αλλά χωρίς να υπάρχει εμπιστοσύνη για τις επιθετικές του ικανότητες και τη σταθερότητά του, μοιραία θα ακολουθήσει και αυτός το δρόμο της φυγής, αφού το συμβόλαιό του λήγει.

Άχρωμος, άοσμος, άγευστος
#15 Ματ Νίλσεν

Αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή μετά τον Βασίλη Σπανούλη προοριζόμενος ως παρτενέρ του Λίνας Κλέιζα. Ο Λιθουανός όμως, αποχώρησε και έτσι ο Αυστραλός έπρεπε να γίνει στα 32 του πρωταγωνιστής στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Δεν μπήκε ποτέ στο πνεύμα της ομάδας, όντας συνεχώς πολύ soft αμυντικά και επιθετικά. Ο Ίβκοβιτς τον έβγαλε εκτός ρόστερ δύο φορές, με την τελευταία να τον μετατρέπει σε θεατή όλων των κρίσιμων αγώνων των Πειραιωτών από τον Μάρτη και μετά. Η συμφωνία που υπέγραψε είναι διετούς διάρκειας και του απέφερε περίπου 900.000 ξεκούραστα ευρώ. Ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει φόρμουλα για να λύσει το συμβόλαιο, ώστε να γλιτώσει τα χρήματα και μια θέση ξένου.

Δεν άρπαξε την ευκαιρία
#16 Κώστας Παπανικολάου

Πέρυσι δεν συμμετείχε ούτε στα οικογενειακά διπλά και φέτος κλήθηκε να γίνει πρωταγωνιστής αναλαμβάνοντας ρόλο βασικού τριαριού. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είπε δημοσίως λίγο πριν από το τέλος της σεζόν ότι «δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο από αυτόν». Το ζήτημα ωστόσο για τον Παπανικολάου είναι ότι δεν επέδειξε την πρόοδο που απαιτεί η θέση του βασικού στον Ολυμπιακό. Δεν άρπαξε την ευκαιρία που του προσέφερε ο «Ντούντα» να ξεκινήσει σε 14 ματς στην Ευρωλίγκα βασικός. Ο ρόλος του ήταν περιορισμένος και πέρα από τις ειδικές αποστολές που αναλάμβανε, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Έχει ακόμα κενά στο παιχνίδι του, τα οποία όμως λόγω ηλικίας μπορεί να βελτιώσει. Έχει συμβόλαιο σε ισχύ και μπορεί να τα καταφέρει περίφημα την επόμενη σεζόν, αν έχει δίπλα έναν πιο έμπειρο παίκτη.

Περιμένοντας τα σουτ του
#17 Ζόραν Έρτσεγκ

Η φαεινή ιδέα των «ερυθρολεύκων» να τον υπογράψουν το καλοκαίρι του 2008 για πέντε χρόνια αντί 800.000 ευρώ περίπου ετησίως, ακόμα δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Ο Ολυμπιακός τον… περιέφερε ανά την Ευρώπη, αλλά δεν κατάφερε να βρει ομάδα που να θέλει να καλύψει το συμβόλαιό του και έτσι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αναγκάστηκε να δεχθεί στους «ερυθρόλευκους» τον παίκτη που έδιωξε από την αρχή της προετοιμασίας της Εθνικής Σερβίας. Το καλό σουτ του εμφανίστηκε πολύ σποραδικά, η αδυναμία του στην άμυνα έκανε «μπαμ» από μακριά και γινόταν στόχος για κάθε αντίπαλο που διέθετε βαριά κορμιά στη ρακέτα. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει και πάλι να του λύσει το συμβόλαιο παραχωρώντας τον έστω δανεικό, αλλά επειδή δύσκολα θα βρεθεί ενδιαφερόμενος, αναμένεται να μείνει στο ρόστερ και ο Ίβκοβιτς να ελπίζει στην νεκρανάστασή του.

Σκιά του περσινού του εαυτού
#18 Μίλος Τεόντοσιτς

Ο παίκτης που αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος το 2010 ,με αυτόν που φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού με το νούμερο 18 τη φετινή σεζόν, είχαν απλώς το ίδιο όνομα. Δεν έμοιαζαν σε τίποτε άλλο. Ο Σέρβος γκαρντ ήταν ο πρώτος που πανηγύρισε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς το καλοκαίρι, αλλά στο παιχνίδι του πολλές φορές φλέρταρε με τα όρια της ασυλίας δυσκολεύοντας το έργο της ομάδας του. Το ταλέντο του είναι μοναδικό, η οξυδέρκειά του στο παιχνίδι δεν είναι εύκολα αντιληπτή, αλλά όλα αυτά μοιάζουν μάταια για έναν παίκτη όταν εκβιάζει προσπάθειες, δεν πιέζει στην άμυνα και δείχνει να βάζει το «εγώ» πάνω από το εμείς. Το συμβόλαιό του λήγει του χρόνου το καλοκαίρι και για να αποδεσμευτεί φέτος πρέπει να καταβάλει στον Ολυμπιακό 1,3 εκατομμύρια ευρώ και να φέρει επίσημη πρόταση από άλλη ομάδα, την οποία δεν θα ισοφαρίσουν οι Πειραιώτες σε μια εβδομάδα. Και του χρόνου, λοιπόν, θα φορά τα ερυθρόλευκα.

Η ελπίδα
#19 Δημήτρης Κατσίβελης

Αγωνίστηκε ελάχιστα, αξιοποιώντας ωστόσο τις περισσότερες φορές την ευκαιρία που του έδινε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Είναι πολύ μικρός ακόμα, έχει όλο το μέλλον μπροστά του και μπορεί να επενδύσει πάνω του ο Ολυμπιακός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα