Η «τιτανομαχία» με αριθμούς

Gazzetta team
Η «τιτανομαχία» με αριθμούς

bet365

Ο Βασίλης Γαλούπης αναλύει με τη γλώσσα των αριθμών στο gazzetta.gr τον μεγάλο τελικό του Champions League ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σύμφωνοι. Το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα πάθος, τεχνική, βαριές φανέλες, θέαμα, συναίσθημα! Αυτά μας γοητεύουν, αυτά μας κάνουν να το αγαπάμε και να το παρακολουθούμε. Η τεχνολογία, όμως, έχει βάλει… τσιπάκι και στην μπάλα. Και προσπαθεί να κερδίσει κι αυτή ένα κομμάτι από την πίτα του γενικού ενδιαφέροντος.

Όλο και πιο συχνά, λοιπόν, βλέπουμε στις οθόνες της τηλεόρασης και των υπολογιστών αριθμούς, δείκτες, στατιστικά. Όχι, δεν έχει να κάνει με την ελληνική οικονομία ούτε με την παγκόσμια κρίση και το ΔΝΤ. Έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο.

Κι όπως συμβαίνει με όλα, άλλοτε οι αριθμοί λένε την αλήθεια κι άλλοτε όχι. Γι’ αυτό πάντα πρέπει να γίνεται συνδυασμός και με άλλα δεδομένα, όπως κυρίως την εικόνα των ομάδων στο γήπεδο, έτσι ώστε να μπαίνουν σωστά στο παιχνίδι και οι δείκτες με τις μετρήσεις, κι όχι να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Διότι αν κάποιος κοιτάει μόνο τα στατιστικά κι όχι τα ματς αυτά καθεαυτά, τότε το πιθανότερο είναι εν τέλει να παραπλανηθεί .


ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Εμείς βάλαμε στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους 12 αγώνες που έχουν δώσει μέχρι σήμερα η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γ. στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, για να κάνουμε τη σχετική μελέτη και … ακτινογράφηση. Και τα παρουσιάζουμε για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, αφού όπως είπαμε το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα τέχνη και θέαμα, πάθος και συναίσθημα, κι όχι τόσο σκέτοι αριθμοί. Ωστόσο, ίσως κι αυτοί οι δείκτες να μας βοηθήσουν να συνθέσουμε ένα καλύτερο παζλ για τον αποψινό μεγάλο τελικό.


ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, ΑΛΛΑ…

Ξεκινάμε, λοιπόν, από μια αφετηρία. Ότι έχουμε να κάνουμε με τις δυο ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας από τους 32 συλλόγους που ξεκίνησαν στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλουν, δηλαδή, να είναι τα αφεντικά των αγώνων, κάτι που δείχνουν και οι σχετικές μετρήσεις. Η Μπαρτσελόνα είναι 1η στην σχετική στατιστική με 62% μέσο όρο ποσοστό κατοχής και η Μάντσεστερ 2η με 58%.

Ωστόσο,, η Μπάρτσα σε κανένα από τα 12 παιχνίδια της δεν είχε μικρότερη κατοχή από τον αντίπαλο. Έφτασε, μάλιστα, και στο συντριπτικό 75% στο εκτός έδρας ματς με τη Ρούμπιν (1-1).

Αντίθετα, η Μάντσεστερ έχασε την κατοχή μπάλας στα δυο παιχνίδια με τη Βαλένθια για τους ομίλους (κέρδισε στο ένα, ισοπαλία στο άλλο), εκτός έδρας με την Τσέλσι (νίκησε 1-0) και στον β’ ημιτελικό με τη Σάλκε (συνέτριψε τη γερμανική ομάδα 4-1).

Αυτό δείχνει πιθανότατα και τις συχνές αλλαγές τακτικής που κάνει ο Φέργκιουσον, ο οποίος πολλές φορές προσαρμόζει το παιχνίδι του ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα. Κι έτσι αναλόγως, παίρνει την πρωτοβουλία ή επιλέγει τον δρόμο των αντεπιθέσεων. Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα, όπως άλλωστε βλέπουμε και στο γήπεδο, μπαίνει μέσα για να κάνει πάντα το δικό της παιχνίδι.


ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Ποιοι είναι οι παίκτες που δίνουν το περισσότερο οξυγόνο στα πνευμόνια των δυο σημερινών φιναλίστ; Από τη Μάντσεστερ είναι αναμφισβήτητα ο Κάρικ. Στα 12 ματς έχει αναδειχθεί 7 φορές κορυφαίος στα τρεξίματα για τη Γιουνάιτεντ. Και παρουσιάζει, μάλιστα, αξιοθαύμαστη σταθερότητα αφού με τον ίδιο ρυθμό που ξεκίνησε την σεζόν, έτσι και την τελειώνει. Και η αγωνιστική του απόδοση το αποδεικνύει. Ο δεύτερος πιο τρεχαλατζής είναι ο Φλέτσερ (δύο φορές πρώτος στα χιλιόμετρα).

Στην Μπαρτσελόνα, το μυστικό δεν βρίσκεται μόνο στην καρδιά του άξονα, αφού ο Ντάνι Άλβες αποδεικνύεται μεγάλο εργαλείο. Οι κούρσες που κάνει συνέχεια από την πλευρά του τον έφεραν πρώτο στο χιλιομετρικό κοντέρ στα 4 από τα 12 ματς της Μπάρτσα. Σε τρία παιχνίδια τα περισσότερα τρεξίματα έκανε ο Τσάβι και σε δύο ο Ινιέστα. Αναμενόμενο…


ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΤΡΕΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Τα συνολικά χιλιόμετρα που γράφει στο κοντέρ της κάθε ομάδα δεν είναι ο μοναδικός καθρέφτης για να φανεί αν είναι καλή η φυσική της κατάσταση. Υπάρχουν και τα ποιοτικά στοιχεία, έτσι ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι τόσο η Μπάρτσα όσο και η Γιουνάιτεντ έχουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Και γι’ αυτό κατάφεραν να διεκδικούν τόσους εγχώριους και διεθνείς τίτλους μέχρι σήμερα. Απέφυγαν τις μεγάλες κοιλιές δηλαδή. Δεν είναι μόνο προπονημένες, βέβαια, αλλά γίνεται και σωστή διαχείριση από τους προπονητές και τα τιμ.

Η σταθερότητα της Μπάρτσα είναι σημαντική. Στα έξι παιχνίδια των ομίλων έκανε συνολικά 663 χλμ. Στα έξι ματς νοκ άουτ που ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο έβγαλε 665 χλμ.! Εν ολίγοις, εν «έπεσε».

Η Μάντσεστερ δείχνει κι αυτή δυνατή, αφού είναι ομάδα που βασίζεται πολύ στη σκληρή δουλειά όλων των παικτών της, διότι δεν έχει τόσους αρτίστες της μπάλας όσους διαθέτει ο ισπανικός σύλλογος.

Η Γιουνάιτεντ, λοιπόν, στους ομίλους έκανε 671 χλμ. και στα έξι ματς νοκ άουτ 660 χλμ.

Όπως βλέπουμε οι διαφορές είναι αμελητέες και δεν δείχνουν σαφές πλεονέκτημα. Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι τα τρεξίματα ποικίλλουν ανάλογα με τον αντίπαλο, τα κίνητρα, αλλά και την ιδιομορφία του κάθε ματς. Π.χ. μια αποβολή «αφαιρεί» χιλιόμετρα από την ομάδα.

Οι δύο φιναλίστ, λοιπόν, και όσον αφορά την εικόνα τους και όσον αφορά τους σκέτους αριθμούς, είναι προπονημένες στο φουλ και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές απ’ όποια σκοπιά κι αν το δούμε. Έχουν, μάλιστα, από αρκετούς εκρηκτικούς παίκτες, αφού πολλές φορές το πλεονέκτημα δεν βρίσκεται στα πολλά και «χύμα» χιλιόμετρα, αλλά κυρίως στα σπριντ 15-25 μέτρων για να γίνει ένα ξεπέταγμα ή να μπορέσει να ανακοπεί ένας αντίπαλος.


ΜΠΑΡΤΣΑ «ΔΑΓΚΩΤΟ» ΣΤΟ PASSING GAME

Εδώ δεν χρειάζονται στατιστικά. Όλοι βλέπουν ότι η Μπαρτσελόνα κάνει τις περισσότερες πάσες που έχουμε δει ποτέ. Οι Ισπανοί έφτασαν, μάλιστα, να πασάρουν (εύστοχα) 866 φορές στο παιχνίδι με τη Ρούμπιν στο «Καμπ Νου»! Τις λιγότερες τις έκαναν με τον Παναθηναϊκό στην έδρα τους (616). Με τους «πράσινους» ήταν και η μοναδική φορά που τα ποσοστά ευστοχίας στις πάσες της Μπαρτσελόνα έπεσαν κάτω από 80% (78%, αλλά το σκορ 5-1!), ενώ στο «Μπερναμπέου» πλησίασαν το 90%!!! Απίστευτα πράγματα. Μπιλιάρδο παίζουν οι άνθρωποι, με στεκιές ακριβείας.

Η Γιουνάιτεντ έκανε το ρεκόρ της όταν ουσιαστικά καθάρισε την πρόκριση στον τελικό, στο 2-0 μέσα στην έδρα της Σάλκε. Είχε ποσοστό ευστοχίας 83%. Σ’ αυτό το παιχνίδι έκανε και τις περισσότερες εύστοχες πάσες της για φέτος (628). Οι λιγότερες ήταν στο Στάμφορντ Μπριτζ με την Τσέλσι (323). Ωστόσο, η ομάδα του Φέργκιουσον έκανε το υπερπολύτιμο διπλό.

Οι πάσες της Μάντσεστερ είναι σαφώς λιγότερες από αυτές της Μπάρτσα, όμως και η Γιουνάιτεντ εφαρμόζει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας το πάσινγκ γκέιμ. Είναι δυνατή η λειτουργία, κυρίως στα χαφ, του αγγλικού συλλόγου, ενώ και ανασταλτικά στέκεται εξαιρετικά.


ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΓΚΟΛ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Γιουνάιτεντ στα εκτός έδρας παιχνίδια της στο Τσάμπιονς Λιγκ τα έχει πάει περίφημα ως τώρα. Η τακτική της είναι τις περισσότερες φορές πιο μαζεμένη και ρεαλιστική απ’ ό,τι εντός έδρας, και μέχρι τώρα βγαίνει. Η Μάντσεστερ στα έξι ματς που έδωσε μακριά από το Ολντ Τράφορντ δεν δέχτηκε κανένα γκολ!


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όπως είπαμε και στην αρχή, το ποδόσφαιρο είναι τέχνη, είναι ψυχή, είναι μονομαχίες, είναι ενθουσιασμός και πάθος. Εμείς απλά παραθέσαμε και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, που ενδεχομένως κάποια απ’ αυτά βοηθούν να έχουμε καλύτερη εικόνα για τον σημερινό αγώνα.

Ακόμα όμως και οι σκέτοι αριθμοί δείχνουν ένα πράγμα: Ντέρμπι!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα