Μπερτομέου για όλα!

Μπερτομέου για όλα!
Καρφιά σε Βασιλακόπουλο, μέλι για Αγγελόπουλους-Γιαννακόπουλους, αποθέωση Παναθηναϊκού και ορθάνοιχτο παράθυρο για διοργάνωση στην Ελλάδα του προκριματικού της Ευρωλίγκα! Ο Τζόρντι Μπερτομέου μιλάει στο gazzetta για όλα!

Λίγες μέρες μετά το τέλος της διοργάνωσης που στέφθηκε με πράσινο θρίαμβο, ο ισχυρός άνδρας της Euroleague παραχώρησε μια συνέντευξη στην οποία κάνει αναφορά σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, την προσφορά τους στο άθλημα, προχωρά σε απολογισμό της φετινής σεζόν, δεσμεύεται για ακόμα καλύτερες μέρες και επιτίθεται σε όσους θέλουν να πρωταγωνιστήσουν κι έχουν εμπνευστεί τη δημιουργία της Μεσογειακής Λίγκας...

-Αν σκεφθείτε όσα έχουν συμβεί φέτος συνυπολογίζοντας την οικονομική κρίση, νιώθετε χαρούμενος με ό, τι έχει συμβεί σε όλα τα επίπεδα (στα γήπεδα, στις ομάδες, στα έσοδα);


«Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη σωστή κατεύθυνση. Παρά το ότι ήταν δύσκολη σεζόν, ειδικά για κάποιες ομάδες, η αξιολόγηση της σεζόν είναι θετική για εμάς. Ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε ένα χορηγό στον τίτλο μας και αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ιδιαίτερα στο παρκέ, ήταν μια από τις πιο ανταγωνιστικές σεζόν που είχαμε την ευκαιρία να δούμε, όπου δεν υπήρχαν ξεκάθαροι πρωτοπόροι στους ομίλους, είχαμε το Final Four με τέσσερις ομάδες από διαφορετικές χώρες, υπήρχαν εκπρόσωποι του τύπου από 31 χώρες και τα παιχνίδια μεταδόθηκαν σε 172 χώρες από 42 τηλεοπτικού συνεργάτες. Εν γένει, πιστεύω ότι η αποτίμηση είναι θετική. Αυτό είναι όμως, κάτι για το οποίο όλα τα μέλη της Ευρωλίγκας, το προσωπικό, οι ομάδες και οι συνεργάτες δουλεύουν πάνω σε αυτό για παραπάνω από 10 χρόνια. Δεν είναι κάτι παράξενο, αλλά είναι αποτέλεσμα της σταθερότητας και της σκληρής δουλειάς».

-Στη Βαρκελώνη, όταν ανακοινώσατε τη συνεργασία με την Turkish Airlines, είχατε πει πως τα έσοδα της Ευρωλίγκας θα αυξηθούν κατά 15%. Ηταν μια ακόμη νίκη για τη διοργάνωση, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε;

«Κάθε αύξηση σε έσοδα είναι νίκη για το άθλημα. Αν σκεφτείτε πως το μπάσκετ είναι το δεύτερο σπορ στην Ευρώπη και παρ' όλα αυτά τόσο μακριά από το είδος των εσόδων που απολαμβάνουν άλλα αθλήματα, αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να δουλέψουμε τρεις φορές περισσότερο για να διασφαλίσουμε πως το προϊόν έχει αξία στην αγορά και είναι θελκτικό στα μάτια μελλοντικών χορηγών. Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο και την ουσία του αθλήματος. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό, την τελευταία δεκαετία και η δυνατότητα που είχαμε να προσελκύσουμε έναν χορηγό ονόματος, του βεληνεκούς της Turkish Airlines ήταν μεγάλη επιτυχία. Μια νίκη που μας επιτρέπει να πάμε τη διοργάνωση στο επόμενο επίπεδο».

-Τι μπορείτε να πείτε για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο; Τι μπορούμε να περιμένουμε; Θα υπάρχουν αλλαγές σε κανονισμούς, σε αριθμό ξένων παικτών κλπ;

«Η σεζόν 2011-2012 θα είναι η τελευταία της δοκιμαστικής περιόδου των τριετών αδειών, τύπου Α. Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, θα επανεκτιμήσουμε όλες τις περιπτώσεις, για να δούμε αν ανταποκρίνονται στα κριτήρια. Αυτά αποφασίζουν για τις άδειες. Οχι η Ευρωλίγκα. Το πώς οι σύλλογοι ανταγωνίζονται σε αθλητικό επίπεδο και της θέσης που έχουν κερδίσει στη διοργάνωση. Πρέπει να δουλέψουμε με τις ομάδες, για να διασφαλίσουμε πως διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, για αυτές τις άδειες, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων, χωρητικότητας 10.000 θέσεων. Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι από τους 13 συλλόγους που έχουν άδεια τύπου Α, μόνο οι δύο θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως προς το να ανταποκριθούν σε αυτήν την προϋπόθεση, εντός του χρονικού περιθωρίου που υπάρχει. Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται αντιληπτό πως την ερχόμενη σεζόν δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλές αλλαγές. Κάτι που δεν σημαίνει ότι μελετάμε νέες ιδέες και αλλαγές, για τη σεζόν 2012-2013. Αυτές όμως, πρέπει να συζητηθούν και να σχολιαστούν από εκείνους που θα τις επηρεάσουν».

-Στην τελευταία συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, ανακοινώσατε και την αλλαγή του προκριματικού γύρου. Τη σκέψη να γίνει τουρνουά που θα περιλαμβάνει δυο ομίλους των οκτώ ομάδων και η καλύτερη ομάδα κάθε γκρουπ θα μπει στους ομίλους της Ευρωλίγκας. Είναι η τρίτη χρονιά των προκριματικών και... η τρίτη αλλαγή.

«Η αρχική ιδέα, πίσω από τους προκριματικούς γύρους, ήταν να επιτρέψει σε περισσότερες ομάδες από περισσότερες χώρες να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην Turkish Airlines Euroleague. Οταν δρομολογήθηκε η ιδέα και εγκρίθηκε, είχαμε επισημάνει πως ο αριθμός των ομάδων που μπορούν να μετέχουν στους προκριματικούς, εξαρτάται από το καλεντάρι των διεθνών λιγκών. Υπ' αυτήν την έννοια λοιπόν, θεωρούμε πως αυτή η αλλαγή θα είναι η πρώτη. Επειτα από δυο χρόνια, παρατηρήσαμε πως υπήρχε καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τα προκριματικά, με το να δημιουργήσουμε ένα τουρνουά. Αυτό θα επιτρέψει στους συλλόγους να μειώσουν τα έξοδα τους, θα επιτρέψει σε εμάς να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που θα είναι ενδιαφέρουσα και ως τηλεοπτικό προϊόν. Θα δημιουργήσει και χώρο στους προγραμματισμούς των συλλόγων, δίνοντας τους περισσότερο χρόνο να προπονηθούν, μετά το τέλος όλων των άλλων πρωταθλημάτων. Θέσαμε το συγκεκριμένο ερώτημα στις ομάδες που θα επηρεάζονταν και όλες συμφώνησαν επί της αλλαγής. Εχουμε την αίσθηση πως η νέα έκδοση δεν επηρεάζει την αθλητική αξιοπιστία αυτής της φάσης και έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

-Υπάρχει περίπτωση να φιλοξενηθεί αυτό το τουρνουά στην Ελλάδα;

«Ερευνούμε πολλές διαφορετικές επιλογές, για τον οικοδεσπότη του προκριματικού γύρου. Εάν η Ελλάδα διατίθεται να ανταποκριθεί στα κριτήρια, τότε δεν βλέπω κάποιον λόγο να μη γίνει εκεί».

-Το Μαρούσι τέθηκε εκτός των περυσινών προκριματικών και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που... θεώρησαν πως η χώρα μας θα μείνει χωρίς τρίτη ομάδα. Ποια είναι η πραγματικότητα;

«Οι κανονισμοί πρόκρισης είναι ξεκάθαροι. Απτεται του κάθε συλλόγου να αποδείξει πως αξίζει αυτή τη συμμετοχή, βάσει των όσων κάνει στα παρκέ. Και να μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την αθλητική αξία, με την ισχυρή δέσμευση να γεμίσει τα γήπεδα και να προωθήσει το άθλημα του μπάσκετ».

-Ποια είναι η πραγματική αξία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, για την Ευρωλίγκα; Διότι πέραν του ότι ξοδεύουν πολλά λεφτά κάθε χρόνο, έχουν διαδοχικές συμμετοχές στα πλέι οφ, παρουσίες στα Φάιναλ Φορ και πολλούς φιλάθλους δίπλα τους.

«Και οι δύο έχουν τεράστια αξία για τη διοργάνωση. Τους αξίζει κάθε σεβασμός και δη στους ιδιοκτήτες τους, που κάνουν τεράστιες οικονομικές θυσίες. Από αθλητικής απόψεως, είναι ηγέτες της Ευρώπης και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ό, τι αφορά τη διοργάνωση, αμφότερες έχουν το δικό τους στιλ μάνατζμεντ και φέρνουν εις πέρας τις αποστολές τους, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, ενώ γεμίζουν και τα γήπεδα. Δουλεύουμε με αυτές τις δυο ομάδες, για να καταφέρουμε την ανάπτυξη του αθλήματος, κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό».

-Είναι ο Παναθηναϊκός παράδειγμα προς μίμηση; Γιατί πρόκειται για την πλέον επιτυχημένη ομάδα της σύγχρονης ιστορίας, βάσει αποτελεσμάτων.

«Όλοι οι σύλλογοι έχουν το δικό τους μοναδικό τρόπο διαχείρισης, που πρέπει να τυγχάνει του σεβασμού μας, ειδικά αν είναι επιτυχημένοι και εκτός και εντός γηπέδων. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, μιλάμε για έναν σύλλογο που μεταδίδει πάθος και αφοσίωση στο σπορ. Εχουν μια πολύ δυνατή και παγιωμένη ομάδα, με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που είναι ενωμένη. Aυτή η ένωση μεταδίδεται στους φιλάθλους, τα ΜΜΕ και τους συνεργάτες της. Λειτουργεί για αυτούς και είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίζεται, καθώς κάνει πολλά για να βοηθήσει και την Ευρωλίγκα και το μπάσκετ. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν περίτρανα πως είναι η καλύτερη ομάδα».

-Φέτος αν μη τι άλλο, είχαμε πολλές εκπλήξεις. Η ΤΣΣΚΑ έμεινε εκτός του Φάιναλ Φορ, για πρώτη φορά έπειτα από 9 διαδοχικές συμμετοχές, οι τουρκικές ομάδες είχαν μεν, μεγάλα μπάτζετ, αλλά δεν πήγαν στη Βαρκελώνη, εκτός έμεινε και ο Ολυμπιακός, που χαρακτηριζόταν ως φαβορί από την εκκίνηση της σεζόν. Είναι όλα αυτά οι λόγοι που αγαπάμε αυτό το άθλημα; Πως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι;

«Πιστεύω πως ναι. Αυτή η χρονιά ήταν τεράστιο παράδειγμα πολύ ωραίου μπάσκετ. Είχαμε εκπλήξεις, κάποιες καλύτερες από άλλες, αλλά είχαμε και αρκετά απίστευτα αποτελέσματα. Από την πρεμιέρα έως και το τέλος των πλέι οφ, ουδείς μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιος θα προκριθεί στον επόμενο γύρο».

-Το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης πώς... τα πήγε;

«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιώνουμε την προηγούμενη έκδοση. Το φινάλε αυτής της χρονιάς πρόσφερε κάποια εκπληκτικά ματς και είδαμε πως το γήπεδο ήταν γεμάτο. Πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια, επιτυχημένη ήταν και η τηλεοπτική κάλυψη, μαζί και η γενικότερη παρουσία των ΜΜΕ. Υπήρχαν πολλές δραστηριότητες που αφορούσαν τους χορηγούς και τους φιλάθλους, διάφορα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης και ένα πολύ επιτυχημένο Nike International Junior Tournament. Το σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο 100% στους φιλάθλους. Βέβαια, πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά. Υπάρχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν, πολλά που πρέπει να βελτιώσουμε».

-Η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση, μήπως... έχει γίνει ακόμα πιο εντατική, δεδομένης και της φήμης που αφορά τη δημιουργία νέας λίγκας; Της Μεσογειακής;

«Το να δημιουργείς κάτι από το τίποτα και να αποφεύγεις τα πραγματικά θέματα που απασχολούν κάθε χώρα, δεν είναι λύση. Μοιάζει περισσότερο με προσωπικό σχέδιο κάποιου, που θέλει να πρωταγωνιστήσει. Ολα πρέπει να γίνονται βάσει κάποιων κριτηρίων, με πολύ σκληρή δουλειά και με συγκεκριμένη στρατηγική. Η ιδέα της Μεσογειακής Λίγκας, δεν συναντά κανένα από αυτά τα δεδομένα. Στην πραγματικότητα, κάνει ακριβώς το αντίθετο: δημιουργεί αστάθεια και αμφιβολία στην αγορά, δίνει μήνυμα έλλειψης επαγγελματισμού και κάνει μεγαλύτερη ζημιά, απ' ότι καλό. Η Ευρωλίγκα δουλεύει επί δέκα συναπτά έτη, με αργά και σταθερά βήματα για να φτάσει στο σημείο που είναι τώρα. Και πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά. Ολα αυτά ωστόσο, χρειάζονται για να δημιουργήσεις σταθερότητα μέσα στην αγορά».