«Πρέπει να ρισκάρουμε»!

«Πρέπει να ρισκάρουμε»!

bet365

Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι αποκάλυψε στον Βασίλη Σκουντή τι περιμένει να του… συμβεί από τον Ομπράντοβιτς και ποιες εντολές δίνει στους παίκτες της Σιένα.

Αυτή τη χάρη την οποία (αστειευόμενος) ζήτησε σήμερα το πρωί, ο Πιανιτζιάνι γνωρίζει καλά ότι ο Ομπράντοβιτς δεν θα του την κάνει. Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, ότι από τα δυο σκέλη του αρχαιοελληνικού ρητού η Σιένα (πρέπει να ξεχάσει τη συνδρομή της Αθηνάς και πάσης ανωτέρας δυνάμεως) και να κινήσει τα δικά της χέρια!

Πέρα από την πλάκα, που έκανε (βαδίζοντας στα χνάρια του μεγάλου ατακαδόρου Έτορε Μεσίνα) ο Ιταλός προπονητής ξέρει καλά πόσο δύσκολος είναι ο σημερινός ημιτελικός κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το ήξερε από χθες που συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο (άρα δεν χρειαζόταν να δει το μάτι του Ομπράντοβιτς να γυαλίζει) και τον ρώτησα εάν είναι έτοιμος…

«Δεν ξέρω για εμάς, αλλά σίγουρα ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ έτοιμος», είπε και αυτή η απάντησή του (δεν) είναι τόσο μοιρολατρική όσο φαίνεται. Σήμερα που ξαναπιάσαμε αυτήν την κουβέντα, επί αγωνιστικών και δη στρατηγικών θεμάτων, ο ευπροσήγορος προπονητής της Σιένα, που μετρά ήδη τέσσερις συμμετοχές (δύο ως ασίσταντ κι άλλες δυο ως αφεντικό) σε φάιναλ φορ, το έκανε… πενηνταράκια!

«Οι ομάδες που έχουν φιλοσοφία και δόγμα είναι πάντοτε έτοιμες», επανέλαβε. Και εξήγησε: «Για τον Παναθηναϊκό δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα είναι όχι απλώς έτοιμος, αλλά πανέτοιμος ακόμη και για απροσδόκητες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στην εξέλιξη του ματς. Επαναλαμβάνω διαρκώς προς τους παίκτες μου ότι η πρώτη προτεραιότητά μας σε αυτό το ματς είναι να διαβάζουμε σωστά τις καταστάσεις στην άμυνα και στην επίθεση των αντιπάλων μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Ομπράντοβιτς θα έχει σκαρώσει κάποιο αμυντικό κόλπο για να μας αναγκάσει να βγούμε από το παιχνίδι μας στην επίθεση και να λειτουργήσουμε διαφορετικά απ’ ό,τι συνηθίζουμε. Γι΄ αυτό επιμένω ότι το βασικότερο μέλημά μας είναι η γρήγορη και έγκαιρη ανάγνωση όλων των καταστάσεων που θα συναντήσουμε στην άμυνα του Παναθηναϊκού, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε κάποια ρίσκα»!

Υπήρξε σαφής ο Πιανιτζιάνι, άλλωστε, όπως λέει και μια παλιά… τοσκάνικη παροιμία, «δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά». Το ποια ρίσκα θα (ζητήσει να) πάρουν οι παίκτες του είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση θα φανεί προϊόντος του ημιτελικού, ωστόσο η Σιένα (μετά και τη δραματική ανατροπή όλων των δεδομένων στη σειρά με τον Ολυμπιακό) είναι πλέον σεσημασμένη γι’ αυτά…

«Ασφαλώς θα πάρουμε κάποια ρίσκα και στις δυο πλευρές του γηπέδου» υπερθεμάτισε ο Νίκος Ζήσης, που θα ξαναπαίξει το ρόλο του αναχώματος των ελληνικών φιλοδοξιών. Αυτά τα ρίσκα ο Παναθηναϊκός όχι μόνο τα περιμένει, αλλά έχει αρχίσει να τα επεξεργάζεται κιόλας, όπως μου είπε πριν από λίγα λεπτά ο Δημήτρης Ιτούδης: «Θα ρισκάρουν σε κάποια πράγματα, απλώς πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα μας αφήσουν και αναλόγως τι θα τους αφήσουμε εμείς. Για παράδειγμα, στην προπέρσινη προημιτελική σειρά εμείς είχαμε ρισκάρει στα σουτ του Στόουνρουκ…»

Οι βασικοί άξονες στους οποίους εδράζεται η στρατηγική του Πιανιτζιάνι είναι δύο, όπως τους ανέλυσε χθες: «Στην μεν άμυνα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα κεντρικά pick 'n' roll των αντιπάλων μας, κυρίως με τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ. Στη δε επίθεση οφείλουμε να διαβάσουμε γρήγορα και να αντιδράσουμε αποτελεσματικά στις αλλαγές που κάνει ο Παναθηναϊκός από man to man σε ζώνη ή ακόμη και σε zonepress» εξήγησε.

Όπως συμβαίνει στον Παναθηναϊκό (με τον Ομπράντοβιτς και τον Ιτούδη), ομοίως και στην απέναντι πλευρά, ο Πιανιτζιάνι δεν θέλει να αφήσει τα συναισθήματα να περάσουν στον αγωνιστικό χώρο. «Σε αυτά τα ματς, είναι πολύ σπουδαίο να μην παρασυρθούμε από τα συναισθήματά μας, αλλά να φοράμε παρωπίδες και να ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες του ματς με λογική και ψυχραιμία. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει ταυτότητα, διαθέτει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες αρχές στο παιχνίδι του και ακολουθεί την ιεραρχία περισσότερο απ΄ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» (σ.σ. προφανώς ο Ιταλός προπονητής αναφέρεται στην αναβάθμιση του επιθετικού και ηγετικού ρόλου του Διαμαντίδη μετά την αποχώρηση του Σπανούλη και του Γιασικεβίτσιους).

 

Τελευταία Νέα