Ο Τσάρος των... Ελληνορώσων!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο Τσάρος των... Ελληνορώσων!

bet365

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει τα αφιερώματα στα Final Four της Ευρωλίγκας και σήμερα παίρνει σειρά το 19ο που φιλοξενήθηκε το 2006 στην Πράγα χωρίς ελληνική ομάδα αλλά με μια ελληνική σημαία, με την οποία έκανε τον γύρο του θριάμβου ο απαράμιλλος Θοδωρής Παπαλουκάς!

19ο ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ

ΠΟΤΕ: Παρασκευή 28 και Κυριακή 30 Απριλίου 2006. ΠΟΥ: Saska Arena, Πράγα . ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ: ΤΣΣΚΑ Μόσχας... ΚΙ ΕΜΕΙΣ: Απόντες για πέμπτη φορά στα χρονικά του θεσμού. ΜVP: Θοδωρής Παπαλουκάς.

Η υπομονή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κράτησε 35 ολόκληρα χρόνια και φαινόταν πως είχε φτάσει στα όριά της, μπορεί να 'τα χε ξεπεράσει κιόλας, μετά τις χαμένες ευκαιρίες στα προηγούμενα τρία φάιναλ φορ! Ή εδώ (στην Πράγα) και τώρα (2006) ή ποτέ, λοιπόν! Η ρωσική αρκούδα είχε να βρυχηθεί από το 1971, αλλά επέστη το πλήρωμα του χρόνου για την επιστροφή της στην κορυφή, με οδηγό έναν παίκτη που συγκέντρωνε όχι μόνο τα ουσιαστικά, αλλά και τα τυπικά προσόντα...

Διάβολε, γέννημα θρέμμα των Ελληνορώσων είναι ο Παπαλουκάς.

Πραγματικά η ΤΣΣΚΑ λυτρώθηκε στην τέταρτη συνεχή συμμετοχή της σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, το ίδιο και ο Θοδωρής! Οι Ρώσοι καρτερούσαν αυτή τη στιγμή από τότε που ο Παπαλουκάς δεν υπήρχε ούτε καν ως ιδέα στο μυαλό των γονιών του και ο (διάδοχος του Ίβκοβιτς) Έτορε Μεσίνα καθόταν στα θρανία της α' γυμνασίου στην Κατάνια! Στον τελικό του 1971 η ΤΣΣΚΑ νίκησε την (κυρίαρχο εκείνης της δεκαετίας) Ίνις Βαρέζε με ήρωα τον Σεργκέι Μπέλοφ, που εκτός από πρώτος σκόρερ (με 24 πόντους) ήταν και προπονητής της μιας βραδιάς, λόγω αδυναμίας του Γκομέλσκι.

Για τόσο παλιά μιλάμε!

Στη νεότευκτη Saska Arena της υπέροχης Πράγας, ο Τεό (που άρχισε την καριέρα του στον Εθνικό Ελληνορώσων) έμοιαζε να κατεβαίνει από άλλον πλανήτη και έδωσε μυθική υπόσταση στα τεσσάρια του που δεν ήταν και λίγα, γι' αυτό άλλωστε όλα συνωμότησαν υπέρ του: φορά ανέκαθεν τη φανέλα με το Νο 4, έπαιζε για τέταρτη χρονιά στην ΤΣΣΚΑ, πήγε σε τέταρτο φάιναλ φορ στη σειρά και στον τελικό η ομάδα του νίκησε με διαφορά τεσσάρων πόντων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν κι άλλα τεσσάρια σε αυτή την υπόθεση, αλλά ακόμη (έπειτα από πέντε χρόνια) δεν τα έχει φανερώσει. Ποιος ξέρει, μπορεί να τα κρατά για τα απομνημονεύματά του!

Διωγμένος από την Ελλάδα (για ν' αποδειχτεί ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού) κι αφού πήγε στην ΤΣΣΚΑ σαν... τσόντα του Χατζηβρέττα (ή μάλλον «για να έχει παρέα ο Χατζηβρέττας», όπως είπε τις προάλλες σε μια συνέντευξή του ο ατζέντης Λουτσιάνο Καπικιόνι) και με τα παρακάλια του Βασίλη Ευαγγελινού προς τον Ίβκοβιτς, ο Παπαλουκάς παρουσιαζόταν κάθε χρόνο και καλύτερος. Συν τοις άλλοις ο Τεό απέδειξε τη σπουδαιότητα του «έκτου παίκτη», άλλωστε ακόμη και σε αυτό το θριαμβευτικό και αποθεωτικό φάιναλ φορ καθόταν στο... παρατηρητήριό του στον πάγκο και περίμενε να του κάνει νεύμα ο Μεσίνα γύρω στο έκτο λεπτό...

Στον ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ με μπροστάρη τον Παπαλουκά καθάρισε εύκολα την Μπαρτσελόνα (στο ελληνικό συναπάντημα του Τεό με τον Κακιούζη) και αξιώθηκε επιτέλους να προκριθεί ύστερα από τρεις αποτυχημένες απόπειρες στο «championship game», στο οποίο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά το 1973 στη Λιέγη. Στον άλλο ημιτελικό η Μακάμπι, η οποία στα πλέι οφς είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Ολυμπιακού (μένοντας ζωντανή στο άστοχο σουτ τριών πόντων του Παπαμακάριου), έδωσε τη δική της παράσταση νίκης κόντρα στην Ταουγκρές, που προερχόταν από το έπος της πρόκρισής της με μειονέκτημα έδρας κόντρα στον Παναθηναϊκό, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να χάνει το τελευταίο σουτ.

Με το που άρχισε ο τελικός η Μακάμπι προηγήθηκε με 7-0, ο Μεσίνα κάλεσε τάιμ άουτ και άμα τη επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ, οι Ρώσοι ισοφάρισαν σε 7-7, ενώ προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 12-11 και με ένα σερί 13-0 έκλεισαν το ημίχρονο με προβάδισμα πέντε πόντων (35-30). Το φινάλε του τελικού εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς η εφτάψυχη Μακάμπι (που διεκδικούσε το παράσημο να γίνει η τρίτη ομάδα στην Ιστορία που θα πετύχαινε το three-peat μετά τη Ρίγα και τη Γιουγκοπλάστικα) μείωσε σε 71-69, αλλά ο Τρέιτζαν Λάνγκντον ευστόχησε σε δύο βολές και σφράγισε τη νίκη και την κατάκτηση του στοιχειωμένου τροπαίου.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. ΤΣΣΚΑ Μόσχας

2. Μακάμπι Τελ Αβίβ

3. Ταουγκρές Βιτόρια

4. Μπαρτσελόνα

ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΤΣΣΚΑ -ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 84-75

ΤΣΣΚΑ: Παπαλουκάς 19, Κουρμπανόφ, Πανόφ 4, Σμόντις 17, Βάντερπουλ 7, Χόλντεν 19, Σαβρασένκο, Λάνγκντον 13, Φαν ντεν Σπίγκελ 5

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπαζίλε 8, Φούτσκα 2, Τρίας 4, Μαρκονάτο 7, Γουίλιαμς 24, Ναβάρο 10, Κότα, Ντε λα Φουέντε, Κακιούζης 5, Θόρντον 15, Γκριμάου.

ΜΑΚΑΜΠΙ -ΤΑΟΥΓΚΡΕΣ 85-70

ΜΑΚΑΜΠΙ: Μπαστόν 20, Σαρπ, Βούιτσιτς 16, Πάρκερ 19, Μπουρστέιν 12, Σασόν, Σόλομον 9, Πένι, Άρνολντ 9, Γκριν

ΤΑΟΥ: Σκόλα 17, Πριχιόνι, Χάνσεν 15, Βιντάλ 2, Ούκιτς 8, Ερντογκάν 12, Ντρόμπνιακ 2, Ντάβιντ 12, Σπλίτερ 2, Τζέικομπσεν

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ

ΤΑΟΥΓΚΡΕΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 87-82

ΤΑΟΥ: Σκόλα 11, Πριχιόνι 8, Χάνσεν 15, Βιντάλ 2, Ούκιτς 9, Ερντογκάν 14, Ντρόμπνιακ 19, Ντάβιντ 7, Τζέικομπσεν 2

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπαζίλε, Φούτσκα 20, Τρίας 2, Μαρκονάτο 2, Ουίλιαμς 8, Ναβάρο 20, Κότα 6, Κακιούζης 2, Θόρτον 18, Γκασόλ, Γκριμάου 4

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

ΤΣΣΚΑ-ΜΑΚΑΜΠΙ 73-69

ΤΣΣΚΑ: Χόλντεν 6 (4κλ.), Λάνγκντον 11 (0/1δ., 3/6τρ., 2/2β.,), Βάντερπουλ 16 (6/12δ., 0/1τρ., 4/5β., 3ρ., 4ασ., 3κλ.), Σμόντις 12 (1/3δ., 3/6τρ., 1/2β., 8ρ.), Σαβρασένκο 10 (5/5δ., 0/2β., 4ρ., 3τ.), Παπαλουκάς 18 (3/4δ., 2/4τρ., 6/8β., 3ρ., 7ασ., 2κλ., 2λ.), Βαν ντεν Σπίγκελ, Πανόφ. Κόουτς: Μεσίνα

ΜΑΚΑΜΠΙ: Σόλομον 20 (4/6δ., 4/8τρ., 2ασ., 2κλ., 5λ.), Πάρκερ 10 (2/5δ., 2/4τρ., 5ρ., 2ασ., 3λ.), Μπουρστέιν 9 (2/2δ., 1/3τρ., 2/2β., 7ρ., 2ασ., 3λ.), Μπαστόν 6 (15ρ., 2τ.), Βούιτσιτς 4 (5ρ., 2τ., 4λ.), Αρνολντ 14 (2/4δ., 2/2τρ., 4/4β., 4ρ.), Σαρπ 3, Πένι 3, Σασόν. Κόουτς: Γκέρσον.

Διαιτητές: Γιούνγκεμπραντ (Φινλανδία), Κουκουλεκίδης (Ελλάδα), Μπελόσεβιτς (Σερβία)

Η ΠΡΑΓΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

· ΚΩΔΙΚΟΣ: «Papalou-Cup», που αργότερα μάλιστα έγινε και (επιχειρηματικό) Papalou-camp! Ο Τεό υπήρξε ο απόλυτος ηγέτης της ΤΣΣΚΑ και ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του φάιναλ φορ, εξ ου και η ανακήρυξή του σε πολυτιμότερο παίκτη. Στον ημιτελικό σάρωσε την Μπαρτσελόνα, στον τελικό πήρε αμπάριζα την Μακάμπι και κατόπιν όλων αυτών έβαλε τη φωτογραφία του στο εξώφυλλο της διοργάνωσης. Εύγε!

· Ο ΩΡΑΙΟΣ: Συνέχεια εκ του προηγουμένου, θα 'ταν άλλωστε άδικη και άστοχη οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Ο Παπαλουκάς διέπρεψε σε ρόλο τσάρου και μπολσεβίκου μαζί, άλλωστε εκείνη την εποχή ήταν ο πωλών τοις μετρητοίς! Στην τριετία 2005-2008 ο Ελληνας γκαρντ πρωταγωνίστησε με την ΤΣΣΚΑ και την Εθνική ομάδα, συνέλεξε πλείστες όσες ατομικές διακρίσεις και απογειώθηκε στην μπασκετική στρατόσφαιρα.

· Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ: Κι εδώ πρόκειται για συνέχεια εκ του προηγουμένου (όχι κεφαλαίου, αλλά) φάιναλ φορ: όπως και το 2005 στη Μόσχα, τον μανδύα του «homme fatal» για την Ταουγκρές ενδύθηκε ο Πάμπλο Πριχιόνι, ο οποίος λίγες μέρες μετά την ανάδειξή του σε MVP του Copa del Rey, όπου μοίρασε 16 ασίστ στον τελικό, ήταν περιπλανώμενο φάντασμα στον ημιτελικό με τη Μακάμπι (0/4 σουτ, 3 λάθη, μία ασίστ σε 21 λεπτά).

· Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ: Δέκα πόντοι χωρίς να χάσει σουτ, τρεις τάπες και ισάριθμα ριμπάουντ σε 24 λεπτά του τελικού από τον υποτιμημένο Αλέξη Αμανατίδη (κατά κόσμον Σαβρασένκο) απέναντι στα θηρία της Μακάμπι. Εκείνο το βράδυ ο ξανθομάλλης σέντερ που είχε θητεύσει στον Ολυμπιακό και στο Περιστέρι, έφαγε λάχανο τον Μπαστόν και τον Βούιτσιτς!

· ΠΗΓΕ ΤΣΑΜΠΑ: Η εθιστική δήλωση του Γκέρσον μετά τον τελικό, «αποσύρομαι από την προπονητική». Εννοούσε από την προπονητική στη Μακάμπι, διότι έπειτα από δυο μήνες εμφανίστηκε στα γραφεία του Ολυμπιακού έχοντας εκ δεξιών τους Αγγελόπουλους και εξ ευωνύμων τον Κόκκαλη! Παρεμπιπτόντως η αποχώρηση του Γκέρσον έμοιαζε με το... ανέκδοτο σε κάθε φάιναλ φορ, είτε ήταν νικητής είτε χαμένος!

· ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ: Λίγη ώρα πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ, ολόκληρη η (μαζεμένη στην Πράγα) οικογένεια του μπάσκετ συγκλονίστηκε από τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του μόλις 16 μηνών γιου του Μεσίνα. Ξαφνικά στο λόμπι του ξενοδοχείου η (σύζυγος του Έτορε) Λάουρα άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια, καθώς για ανεξήγητο λόγο ο μικρούλης χλόμιασε και έμοιαζε να έχει υποστεί επιληψία. Ευτυχώς έσπευσε αμέσως ο γιατρός της Μακάμπι που καθόταν στο σαλόνι και η επέμβασή του υπήρξε σωτήρια. Εντέλει το μωρό υπέφερε από μόλυνση στα νεφρά και διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε ακόμη και μετά τη λήξη του φάιναλ φορ μαζί με τους γονείς του.

· Η ΓΚΑΦΑ: Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς εκνευρίστηκε με τα σφυρίγματα του… Ζαβλανού, άρχισε να διαμαρτύρεται συνεχώς (σαν τον Μουρίνιο την προηγούμενη Τετάρτη στο Μπερναμπέου...) και εντέλει παράτησε το κουτσάρισμα της ομάδας του!

· ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Τι γύρευε στις τουαλέτες του Κέντρου Τύπου ο Πίνι Γκέρσον πέντε λεπτά πριν από το τζάμπολ του τελικού; Τουαλέτα στα αποδυτήρια της Μακάμπι για να κάνει την ανάγκη του δεν υπήρχε;

· Η ΑΤΑΚΑ: «Θα σου δώσω ένα τανκ για να το οδηγήσεις στην Κόκκινη Πλατεία», υποσχέθηκε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και συνάμα αντιπρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Ντμίτρι Ιβάνοβ στον Παπαλουκά, θαμπωμένος από τα… όργια του στο φάιναλ φορ.

· ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: Αυτό το πιστώνεται ο τετραπέρατος (και παντοδύναμο αφεντικό της ΤΣΣΚΑ εκείνη την εποχή) Σεργκέι Κούσενκο, ο οποίος πλήρωσε το βάρος του Παπαλουκά (και βάλε) σε χρυσάφι για την ανανέωση του συμβολαίου του. Κι άσε το ΝΒΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη να κουρεύονται!

· ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ: Περιττή ερώτηση, γιατί ο MVP του φάιναλ φορ του 2006 ήταν Έλληνας και τον έχουμε στα πόδια μας! Ο Τεό παρέμεινε κάτοικος Μόσχας άλλα δύο χρόνια, σήκωσε μια δεύτερη μεγάλη κούπα το 2008 στη Μαδρίτη και στη συνέχεια παλιννόστησε στην πατρίδα του και στον Ολυμπιακό, από τον οποίο έφυγε το καλοκαίρι του 2002. Πλέον διανύει την τρίτη (και τελευταία βάσει συμβολαίου) σεζόν του με τον Ολυμπιακό και προφανώς αυτές τις μέρες αισθάνεται πολύ άσχημα, διότι το όνομά του γράφεται στο απουσιολόγιο του φάιναλ φορ για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ συναπτές συμμετοχές, ρεκόρ που το μοιράζεται με τον άλλοτε σύντροφό του στην ΤΣΣΚΑ, JR Χόλντεν.

· ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ... Τη συγκίνηση που ένιωσα βλέποντας στη λήξη του τελικού τον Παπαλουκά να έρχεται προς το μέρος των δημοσιογραφικών θεωρείων, να αρπάζει από τα χέρια ενός θεατή (που τον είχε εντοπίσει, καθότι οι πλέι μέικερς διαθέτουν περιφερειακή όραση, όπως έλεγε κάποτε ο Ιωαννίδης) μια ελληνική σημαία και να την κάνει λάβαρο και μπαϊράκι στον δικό του γύρο του θριάμβου!

· ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ... Σε ένα από τα χαλαρά (ελλείψει ελληνικής ομάδας) φάιναλ φορ, αρκετοί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεν πούλησαν τα εισιτήριά τους και εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να κάνουν και λίγο τουρισμό στην Πράγα. Παντού (από τη γέφυρα του Καρόλου ως το κάστρο στον λόφο, στα μαγαζιά και στα υπαίθρια εστιατόρια) άκουγες ελληνικά. Κορυφαίο (εξωαγωνιστικό) γεγονός του τριημέρου ήταν βεβαίως η περιπέτεια του Μεσίνα τζούνιορ, μάλιστα , ο Ντέιβιντ Βάντερπουλ, εκπροσωπώντας όλους τους συμπαίκτες του και διερμηνεύοντας τα αισθήματα αλληλεγγύης τους, παρουσιάστηκε μπροστά του και του είπε: «Κόουτς, μείνε με την οικογένειά σου, που σε έχει περισσότερο ανάγκη από εμάς. Θα κάνουμε την προπόνησή μας με τον Λέλε (Μολίν) και τον Γεβγένι (Πασούτιν) και θα είμαστε έτοιμοι. Ασχολήσου εσύ με το παιδί και το Κύπελλο άσ' το πάνω μας»! Μετά τη λήξη του τελικού μέσα στα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ ο αγλαός Βαν ντεν Σπίγκελ αποθέωνε τον Παπαλουκά και μάλιστα του έταζε το 10% από τα χρήματα που εισέπραττε «γιατί με όλα όσα κάνεις σε αυτή την ομάδα, γινόμαστε όλοι σταρ του ΝΒΑ»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3