Οι δέκα πληγές του Παναθηναϊκού!

Νίκος Αθανασίου
Οι δέκα πληγές του Παναθηναϊκού!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για... όσα πληρώνει ο Παναθηναϊκός στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο πήχης ανέβηκε εκεί που έπρεπε να είναι όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό. Μετά την επιτυχημένη περυσινή σεζόν, με μία ομάδα που χαιρόσουν να την βλέπεις μέσα στο γήπεδο, στόχος του «τριφυλλιού» δια στόματος προέδρου, τεχνικού επιτελείου και παικτών ήταν και είναι η διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ως ομάδα που καλείται να παλέψει για τον τίτλο, κρίνεται ο φετινός Παναθηναϊκός, καθώς μιλάμε για ένα σύνολο δουλεμένο από πέρυσι, μία ομάδα που κράτησε τον βασικό της κόρμο και θα έπρεπε να παρουσιάζεται καλύτερη. Όχι χειρότερη, μετρώντας 8 πεταμένους βαθμούς στις πρώτες 6 αγωνιστικές και έπειτα από ένα βατό πρόγραμμα.

Πάμε να δούμε, παρακάτω, τις 10 ανοιχτές πληγές του Παναθηναϊκού που μέχρι στιγμής κοστίζουν αποτελέσματα και βαθμούς...

*ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Παιδική ασθένεια. Τα ίδια προβλήματα που παρουσίασε στο αρχικό διάστημα της περυσινής σεζόν, τα ίδια και φέτος. Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ανόητα ατομικά λάθη και σε αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιρική αφέλεια, όπως ακριβώς συνέβη στην φάση που ο ΟΦΗ στο φινάλε... κλέβει το παιχνίδι! Είναι απαράδεκτο για ομάδα πρωταθλητισμού να δέχεται γκολ από στημένη μπάλα, με τον αντίπαλο να έχει μόλις τέσσερις παίκτες στην περιοχή και τον Μακρή να είναι ολομόναχος στο σημείο του πέναλτι!

Σε έξι παιχνίδια, το «τριφύλλι» έχει δεχθεί επτά γκολ. Κράτησε το μηδέν μοναχά απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του πρωταθλήματος. Την Νίκη Βόλου. Σε όλα τα υπόλοιπα ματς ο αντίπαλος δεν συγχώρεσε τα λάθη στα μετόπισθεν.

*ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΥΣΤΟΚΙΑ

Καμία φορά οι αριθμοί στο ποδόσφαιρο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος αν θες να κρύψεις την αλήθεια, όμως, εδώ αποκαλύπτουν στον απόλυτο βαθμό, το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο να τελειώσει σωστά τις φάσεις. Για να σκοράρουν μία φορά οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου θέλουν 17 τελικές προσπάθειες!

Όταν για παράδειγμα ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ θέλει 6, ο Ολυμπιακός 7 και η έκπληξη του πρωταθλήματος, Βέροια, επίσης 7, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

*Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ

Δεν είναι καμία αποκάλυψη, δεν είναι κάτι καινούριο. Ο Μάρκους Μπεργκ είναι ότι πιο ποιοτικό διαθέτει στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός και η απουσία του έχει κοστίσει αρκετά. Λείπει η κίνηση του χωρίς την μπάλα, οι κινήσεις του με την μπάλα, τα τελειώματα του, η προσωπικότητα και η ηγετική του φυσιογνωμία μέσα στο γήπεδο.

Ο Σουηδός είναι σε εξαιρετική κατάσταση και όσο πιο σύντομα επιστρέψει στα γήπεδα, τόσο πιο γρήγορα θα λύσει το πρόβλημα της δυστοκίας ο Παναθηναϊκός.

*ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Θαυμάζοντας την περυσινή ομάδα, η λογική έλεγε πως με 3-4 ποιοτικές κινήσεις ο Παναθηναϊκός θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός, με πειρσσότερες λύσεις και έτοιμος για καλύτερες μέρες. Ο κορμός παρέμεινε ο ίδιος στην συντριπτική του πλειοψηγία. Κρίνοντας, όμως, τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, οι μεταγραφές που έγιναν δεν έχουν βοηθήσει καθόλου!

Ο Στιλ στα τέλη Οκτώβρη γίνεται βασικός και θα χρειαστεί χρόνος για να τον κρίνουμε με ασφάλεια. Ο Μπούι δεν έχει δείξει το παραμικρό. Όσες φορές πήρε την ευκαιρία από τον Αναστασίου έδειξε εκτός κλίματος. Βαρύς, με αρκετές λάθος μεταβιβάσεις και γενικά δεν δείχνει ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά! Εξάλλου, μιλάμε για 21χρονο παιδί που ήρθε ως δανεικός από την Γιουβέντους.

Πάμε παρακάτω. Στα δεξιά της άμυνας, ο Μπούρμπος έχασε σημαντικό έδαφος το καλοκαίρι, πλέον είναι fit, τα δίνει όλα μέσα στο γήπεδο αλλά του λείπει το κάτι παραπάνω στην δημιουργία. Αμυντικά δεν είχε θέματα, μέχρι και την αναμέτρηση με τους Κρητικούς.

Για τον Μπερίσα τι να πούμε; Δεν τον έχουμε δει, δεν έχει πάρει ούτε μισό λεπτό σε επίσημο παιχνίδι, άρα δεν κρίνεται.

*ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Έγινε αρκετά μεγάλη συζήτηση στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, για το αν ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ή όχι έναν επιτελικό που θα ομορφύνει το παιχνίδι της ομάδας, θα δίνει λύσεις απέναντι στις κλειστές άμυνες και θα ανεβάσει γενικότερα επίπεδο το ρόστερ.

Λέγαμε, τότε, πως μετά και τον τραυματισμό του Μπεργκ και το... ναυάγιο στην υπόθεση Αμπέντ, ο Παναθηναϊκός για να καλύψει επάξια το κενό του Σουηδού και του Αλγερινού χρειάζεται δύο ποδοσφαιριστές! Έναν επιτελικό «επιπέδου Μπεργκ» και έναν ακόμη στράικερ.

Είναι ξεκάθαρο πως απέναντι σε ομάδες που στήνουν... πούλμαν έξω από την περιοχή, η ομάδα του Αναστασίου υποφέρει! Το γρήγορο γκολ που θα ανοίξει την αντίπαλη άμυνα δεν έρχεται σχεδόν ποτέ! Και πως να έρθει με 1/17 τελικές προσπάθειες;

Λείπει ένας ποδοσφαιριστής που με μια ενέργεια θα βγάλει... φάτσα τον επιθετικό με το γκολ, λείπει ο παίκτης που θα το πάρει πάνω του με ένα σουτ έξω από την περιοχή, μια ατομική ενέργεια.

Έγινε λάθος στον μεταγραφικό σχεδιασμό και η επιλογή του Αναστασίου να μην προχωρήσουν οι μεταγραφές που είχαν δρομολογηθεί, μέχρι στιγμής αποδεικνύεται λανθασμένη.

*ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Γιάννης Αναστασίου το έκανε για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός κόντρα στον ΟΦΗ δεν ήταν πολύ καλός, όπως δήλωσε. Ήταν τραγικός. Δεν φτάνει μόνο η ενέργεια ή ένα καλό εικοσάλεπτο στο πρέσινγκ ή μια κατοχή «75-25» για να λες πως έπαιξες καλά.

Τι να τα κάνεις όλα τα παραπάνω όταν σκοράρεις κατά τύχη και όταν σε ολόκληρο παιχνίδι δεν έχεις ούτε μία κλασσική ευκαιρία; Όταν δεν δημιουργείς, όπως θα έπρεπε βάσει της ώρας που έχεις την μπάλα στα πόδια, και όταν ανασταλτικά είσαι σαν... παιδική χαρά;

Το πρόβλημα υπάρχει, ο κόουτς του Παναθηναϊκού έχει αποδείξει πως είναι ικανός και καλείτει να το διορθώσει άμεσα. Πριν χαθούν όλοι οι στόχοι από την αρχή της χρονιάς!

*ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις; Ο Κουτρουμπής έχει αφήσει τον καλό του εαυτό στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν. Ο Νάνο είναι ο... ίδιος που μας συστήθηκε αρχικά πέρυσι, ο Ζέκα δεν έχει ξεκινήσει καλά, ο Τριανταφυλλόπουλος δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση ενώ ο Πέτριτς σκόραρε με τον Πανιώνιο και στην συνέχεια... εξαφανίστηκε!

Κατώτερος των περιστάσεων ο Κλωναρίδης, λείπει το γκολ στον Καρέλη, ο Κοτσόλης δεν είχε το κάτι παραπάνω(με εξαίρεση τα εκτός έδρας ματς σε Λιέγη και Μίντιλαντ) ενώ οι μόνοι που έχουν μια σταθερά καλή παρουσία είναι οι Ντίνας, Λαγός, Ατζαγκούν και Σίλντενφελντ.
Με τόσους ποδοσφαιριστές ντεφορμέ, σε ένα ρόστερ που δεν έχει και τόσες ποιοτικές επιλογές, τα πράγματα είναι δύσκολα.

*Ο ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΑΛΛΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕΝΤΕΣ

Μέσα σε όλα τα προβλήματα του, ο Παναθηναϊκός έχει χάσει εδώ και καιρό τον πιο ποιοτικό, σημαντικό και παίκτη που κάνει διαφορά στον άξονα. Τον Μέντες. Θυμηθείτε πως το ανέβασμα του Ολλανδού πέρυσι τον Νοέμβριο, άλλαξε προς το καλύτερο όλη την ομάδα. Ο Μέντες είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» για το παιχνίδι του «τριφυλλιού». Τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά. Η απουσία είναι πλήγμα και μάλιστα τεράστιο.

*ΛΕΙΠΕΙ Η ΔΙΨΑ

Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Λείπει από τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού η περυσινή... φλόγα, η τρέλα που έβγαζαν στα περισσότερα παιχνίδια. Ο Αναστασίου έχει ξεκαθαρίσει στα αποδυτήρια πως «πρέπει να ζούμε με το σήμερα και όχι με ότι κάναμε πέρυσι». Αν για μερικούς είναι... ταβάνι η περυσινή σεζόν και πιστεύουν πως έκαναν το καθήκουν τους, τότε βρίσκονται στην λάθος ομάδα.

*ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτός που πρέπει στην εκκίνηση του πρωταθλήματος. Αναφέραμε παραπάνω τους αγωνιστικούς λόγους. Για να τα λέμε όλα, όμως, σε αυτούς τους πεταμένους οκτώ βαθμούς έχει βάλει το... χεράκι της και η διαιτησία.

Στην 1η αγωνιστική με τον Λεβαδειακό, δεν δίνεται πεντακάθαρο πέναλτι πάνω στον Μπεργκ και ενώ είμαστε στο 0-0 ενώ στην Μυτιλήνη πρέπει να αποβληθεί ο αντίπαλος πορτιέρο από το 9', καθώς γκρεμίζει τον Κλωναρίδη προ κενής εστίας.

Φυσικά και δεν αποτελεί δικαιολογία για τις κακές εμφανίσεις αλλά τα σφυρίγματα είναι και αυτά μέσα στο παιχνίδι...

 

Τελευταία Νέα