Τα μάτια σας… 2014!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Τα μάτια σας… 2014!

bet365

Έφτασε πάλι εκείνη η στιγμή του χρόνου… Ο καζαμίας του gazzetta.gr έχει πρώτος τα γεγονότα που θα σημαδέψουν την αθλητική ζωή του τόπου την ερχόμενη χρονιά.

1. Σοκ! Στην Ελλάδα, όπως και στην παγκόσμια κοινή γνώμη που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις. Η παράδοση των δώρων κι ενώ είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι την εντεκάτη πρωινή της 1ης Ιανουαρίου διεκόπη ξαφνικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ ο Άη Βασίλης ήταν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο! Εκατομμύρια παιδιά έμειναν χωρίς δώρα. Ο συμπαθής υπερήλικας κρατείται στη ΓΑΔΑ, αφού όπως μεταδίδουν τα κανάλια συνελήφθη από την τροχαία να έχει βάλει πλαστές πινακίδες στο έλκηθρο. Τις κανονικές τις είχε παραδώσει πέρυσι στην εφορία. Δεν είχε να πληρώσει τα τέλη, δεν είχε λεφτά να βάλει υγραέριο και το πετρέλαιο μπούκωνε τους ταράνδους!

Ο Άη Βασίλης κρατείται και για το γεγονός ότι το όχημά του ήταν ανασφάλιστο. Στην κατοχή του βρέθηκαν ασφάλεια ζωής, ασφάλεια πυρός, ασφάλεια anytime και ασφάλεια ΙΚΑ, αλλά αυτή δεν μετράει γιατί ο Άδωνις θα τα αλλάξει όλα! Το γεγονός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Ρούντολφ το ελαφάκι, αλλά του έστησαν παγίδα και τον έπιασαν σε βίντεο να λαμβάνει το ποσό των 25.000 ευρώ ως δωροδοκία για να συνεχίσει χωρίς τον Άη Βασίλη να μοιράζει τα δώρα! Ο Ρούντολφ αφέθηκε ελεύθερος όταν ισχυρίστηκε ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν δοσοληψία, αλλά ήθελε να κάνει πλαστική στη μύτη του για να σταματήσει να είναι κόκκινη! Ο Άη Βασίλης τιμωρήθηκε με 365 ημέρες φυλακή με αναστολή και εξαγόρασε τις 364 για να βγει πάλι του χρόνου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να μοιράσει τα δώρα. Τα φετινά κατασχέθηκαν και θα μοιραστούν στο δημόσιο ως δώρο Πάσχα! Αχάριστοι!

2. Η Super League καθηλώνει. Ο Ολυμπιακός παραμένει πρωταγωνιστής εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και στο φινάλε της σεζόν κατακτά – όπως φαντάζεστε το έχει προβλέψει ο Πητ Παπαδάκος – το πρωτάθλημα αήττητος. Παράλληλα, έχει την καλύτερη επίθεση της Ευρώπης, την καλύτερη άμυνα, την καλύτερη μεσαία γραμμή και το καλύτερο ημικύκλιο στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Έχει και τα πιο αναπαυτικά καθίσματα, όμως δέχεται πόλεμο από τον Ζοσέ Μουρίνιο και κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο η Τσέλσι, γιατί δεν της είχε μείνει και κανένας άλλος.

Πιο σημαντικό κι απ’ την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως είναι οι επενδύσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη που χτίζει ομάδα για το μέλλον και σαρώνει στην ελληνική αγορά. Αποκτά τον Στέφανο Ναπολεόνι από τον Ατρόμητο και τον δίνει δανεικό στην Καλλονή. Αποκτά τον Απόστολο Τσιώλη από τον Αστέρα Τρίπολης και τον δίνει δανεικό στον Σάκη Τσιώλη. Αποκτά τον Ρικάρντο Σα Πίντο από τον ΟΦΗ και τον δίνει δανεικό στην Εθνική Πορτογαλίας. Αποκτά τον Σούλη Παπαδόπουλο από τον Άρη και τον δίνει δανεικό στη ομάδα μπάσκετ των Θεσσαλονικιών. Αποκτά τον δικέφαλο αετό από τον ΠΑΟΚ και τον δίνει δανεικό στην ΑΕΚ. Αποκτά τον πάνθηρα από τον Πανιώνιο και τον δίνει δανεικό στο Αττικό Πάρκο. Αποκτά την Super League και τη δίνει δανείζει στην ΕΠΟ!

3. Μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεύτερη δύναμη θα είναι ο ΠΑΟΚ. Κάπως σαν τη Νέα Δημοκρατία, όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ ή το αντίστροφο. Απλά, χωρίς να βάζουν φόρους! Ο δικέφαλος του ψάξει την υπέρβαση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και κατά σειρά, όχι απαραίτητα προτεραιότητα, ο Ιβάν Σαββίδης θα κάνει πρόταση. Στον Γουέιν Ρούνεϊ, που την απορρίπτει γιατί δεν έχει παμπ στη Θεσσαλονίκη, στον Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς που την απορρίπτει γιατί ο Νίκος Σπυρόπουλος έχει πιο μεγάλη μύτη, στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, που την απορρίπτει γιατί είχε νεύρα η Βικτόρια, στον Ζεράρ Πικέ, που αρνείται γιατί η Θεσσαλονίκη έχει την Πάολα και στον Ίκερ Κασίγιας που λέει «όχι» γιατί δεν έπαιρναν την Σάρα Καρμπονέρο στη «Metrosport».

Προχωράει, πάντως, σε μεταγραφές στο ίδιο μοτίβο που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Αποκτά τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, τον Λουκά Βύντρα, τον Ορέστη Καρνέζη, τον Στέργο Μαρίνο, τον Κλέιτον, τον Πετρόπουλο, τον Βλάοβιτς, τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι, τον Μίμη Δομάζο και τον Τότη Φυλακούρη! Προσπάθησε να αποκτήσει και την Παιανία, όμως την κράτησε ο Τζίγγερ γιατί είναι Παναθηναϊκός!! Ο ΠΑΟΚ θα πάρει εύκολα το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, o Ιβάν Σαββίδης θα συνδέσει στην Τούμπα δορυφόρο για να επικοινωνεί και στη διάρκεια των προπονήσεων με τους παίκτες, ενώ η απογοήτευση θα έρθει στην Ευρώπη.

Η Μπενφίκα με τον αετό με ένα κεφάλι θα επικρατήσει του δικέφαλου αετού και ο Νότης Σφακιανάκης θα δώσει ακόμα μια συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και θα αποκαλύψει για πρώτη φορά πως τον αετό που πέθανε στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός, τον σκότωσαν εξωγήινοι. Στην ίδια συνέντευξη θα ανακοινώσει ότι θα κατέβει για δήμαρχος Αθηνών με τη «Χρυσή Αυγή». Κατόπιν τούτου, η Δέσποινα Βανδή θα αλλάξει εκλογική περιφέρεια!! Τέλος, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι ο Πάμπλο Γκαρσία μετά και τη φετινή πετυχημένη σεζόν, θα ανανεώσει το συμβόλαιό του για δύο χρόνια, επειδή αποκαλύφθηκε ότι ήταν εκείνος που έγραψε «Θύρα 4» στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

4. Ας αλλάξουμε λίγο κλίμα… Όσο το ποδόσφαιρο τείνει προς τη μοναρχία, τόσο το μπάσκετ κλέβει αρκετά σπόρια θεαματικότητας και ενδιαφέροντος. Πριν τα πλέι οφ του πρωταθλήματος, πριν τις μεγάλες μονομαχίες για την Ευρωλίγκα, έρχεται το κύπελλο Ελλάδας. Λίγη ώρα πριν τον τελικό, ο Ολυμπιακός κάνει ένσταση επειδή δεν κληρώθηκε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό και η ομοσπονδία την κάνει δεκτή. Από του χρόνου θα γίνεται ορισμός για να μην επαναληφθεί το λάθος. Η ΕΟΚ ξεκινάει τις συσκέψεις για τα εισιτήρια στο γήπεδο του Ηρακλείου και αποφασίζει παρότι αντίπαλοι δεν είναι οι αιώνιοι να ακολουθηθεί η ίδια τακτική με τα προηγούμενα χρόνια.

Αποφασίζεται να δοθούν μόνο προσκλήσεις στην τοπική κοινωνία και να μην υπάρξει μαζική μετακίνηση οπαδών. Προσκαλούνται οι φουρτουνάκηδες, οι βροντάκηδες, ο Γιώργος Πετράκης, η Λενιώ Πετράκη, η Μαρία, η Άννα και να μένουν έξω ο Αντρέας Βανδουλάκης και ο αδελφός του Μανώλης, για να μην υπάρξει ένταση. Με ανακοίνωση στον Τύπο εξέφρασαν την οργή τους που ξεχάστηκαν από την ομοσπονδία τόσο η νεράιδα, όσο και το παλικάρι!

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Άρης κάνει την ανατροπή. Στη θέση του Βαγγέλη Αγγέλου ανέλαβε ο Σούλης Παπαδόπουλος, που με άμυνα για σεμινάριο κράτησε τον Παναθηναϊκό στους 37 πόντους. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε 35 πόντους και μία ασίστ, όμως κατηγορήθηκε ότι φάνηκε κουρασμένος! Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέτυχε 45, όσους χρειαζόταν για να μπορέσει μετά από χρόνια να κατακτήσει ένα κύπελλο. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Νίκος Γκάλης με 20 πόντους και ακολούθησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 15. Εξαιρετικά κρίσιμο ήταν το τρίποντο που έβαλε ο Λευτέρης Σούμποτιτς από τη γωνία, ο οποίος όμως γενικά ήταν άστοχος. Θα έφταιγε ότι έχει πάει πιο μακριά η γραμμή! Στο ημίχρονο του αγώνα τραγούδησε η Μαρινέλλα!!

5. Σε οργασμό εξελίξεων θα βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα έχει συνεχείς συναντήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο, με σκοπό να δει τι ακριβώς γίνεται με την ΠΑΕ, αλλά και να ενημερωθεί πώς να χρησιμοποιεί τα social media. Ανοίγει λογαριασμό στο twitter, όμως τρώει κατευθείαν τιμωρία! Ψάχνει τον αθλητικό δικαστή να κάνει ένσταση ή έστω ζητάει να παίξει σε ουδέτερη έδρα, καταγγέλλοντας παράλληλα τον Ζόρτι Μπετρομέου ότι βρίσκεται πίσω από το ban του. Ο Γιάννης Αλαφούζος, αντιθέτως, συνεχίζει να απολαμβάνει τα τιτιβίσματά του, γράφοντας ανέκδοτα! Ο Λαζόπουλος του ζητάει να γράψει σκετσάκια για την εκπομπή του και η εκκλησία θέλει να τον κάνει Αρχιεπίσκοπο αφού τέτοιο ταλέντο έχει να δει από την εποχή του Χριστόδουλου.

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι οι πράσινοι πάλι θα χάσουν το τρένο της Ευρώπης, αφού δε θα πάρουν την άδεια από την ΟΥΕΦΑ. Αγωνιστικά θα τερματίσουν στην τρίτη θέση μετά τα πλέι οφ και επιχειρηματικά θα έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες μετά την πώληση του Λουτσιάνο Φιγκερόα στην Μαλαισία. Τον Ιανουάριο θα πουληθεί Ζέκα στην Ινδονησία, τον Φεβρουάριο ο Μπεργκ στην Ταϊλάνδη, τον Μάρτιο ο Ατζαγκούν στην Καμπότζη και τον Απρίλιο ο Πράνιτς στο Βιετνάμ. Τον Μάιο απορρίπτεται πρόταση για τον Νταβίντ Μέντεζ από τη Λ.Δ. του Λάος. Νόμιζε ότι τον ήθελε ο Καρατζαφέρης για την ακροδεξιά και δεν ήθελε να τον βάλει να παίζει με ανάποδο πόδι!

6. Το 2013 ήταν μια εφιαλτική χρονιά για την ΑΕΚ και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Το 2014, όμως, έχει τόσα να της δώσει! Με την αυλαία στη νέα χρονιά έρχονται και τα καλά νέα. Κατόπιν του αποκλεισμού της Ένωσης από τον Αγροτικό Αστέρα, η ΕΠΟ δημιουργεί και νέο κύπελλο. Η ΑΕΚ, όμως, θα καταφέρει να αποκλειστεί και εκεί. Ο Τραϊανός Δέλλας απολύεται και η οργή του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι τέτοια που φεύγει και η Γωγώ Μαστροκώστα από το «Dancing with the stars». Τη θέση του στον πάγκο της ΑΕΚ παίρνει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην – αν δεν κάνουμε λάθος – τρίτη επιστροφή του και τη θέση της Γωγώς στο show παίρνει η Αγγελική Αρκάδη. Στο πρώτο της live χορεύει με το άσπρο άλογο του Ντούσαν.

Η επιστροφή του Μπάγεβιτς φέρνει και νέα δεδομένα και σωρεία μεταγραφών. Επιστρέφει ο Τάκης Περσίας, ο Πέτρος Ραβούσης, ο Κόφι Αμπονσά, ο Πέτρος Φιλιππάκος και, φυσικά, ο Γιαννάκης Οκκάς! Η ΑΕΚ ανεβαίνει κατηγορία, αλλά μετά από λογιστικό έλεγχο προκύπτει ότι χρωστάει 51 ευρώ. Κατηγορούνται οι προηγούμενες διοικήσεις για κακοδιαχείριση, ο Δημήτρης Μελισσανίδης απειλεί ότι θα τα παρατήσει και εναλλακτικά αποφασίζεται η μη σύσταση εταιρίας και ο εκούσιος υποβιβασμός στη Γ’ Εθνική. Αν μη τι άλλο, να μην πάει χαμένη και η εμπειρία της κατηγορίας. Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος, τα πρωτοσέλιδα ξετρελαίνονται με την προοπτική που επιτέλους έχει η ΑΕΚ και το γήπεδο προχωράει με αργά και σταθερά βήματα. Έχει φτάσει περίπου Ν. Ιωνία τώρα. Ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας παρουσιάζει νέο, βελτιωμένο σχέδιο και στο νέο γήπεδο προβλέπεται να υπάρχει πέρα από το χαμάμ, το μπαρμπέρικο και τα λουτρά, ένα κεμπαμπτζίδικο, ένα μαλεμπιτζίδικο, ένα πατσατζίδικο κι ένα μπαχλαβατζίδικο.

7. Τελικοί Α1 μπάσκετ… Υπερθέαμα από τα λίγα! Ένας ολόκληρος μήνας γεμάτος αγώνες στους οποίους όλα μπορούν να συμβούν και οι οποίοι είναι το βασικό θέμα της αθλητικής επικαιρότητας στην Ελλάδα. Φέτος είναι θέμα της επικαιρότητας και για τον Χυτήρογλου. Πριν την έναρξη των τελικών οι αδελφοί Αγγελόπουλοι παραγγέλνουν καινούργιες κουρτίνες από το γνωστό μαγαζί, που αναλαμβάνει να ντύσει όλο το ΣΕΦ. Οι κουρτίνες θα έχουν ειδικό μηχανισμό να αναβοσβήνουν όποτε κάποιος κρύβεται από πίσω και να τον αποκαλύπτουν. Ο Τάκης Τσουκαλάς γκρινιάζει γιατί θα φαίνεται το μαλλί του.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφασίζει για γούρι να μην κάτσει στα επίσημα και αναλαμβάνει διοργανωτής της κερκίδας από μικροφώνου κι ενώ στο ΟΑΚΑ πέρα από τη γνωστή σειρήνα πολέμου, έχουν προσθέσει και τη σειρήνα ασθενοφόρου, πυροσβεστικού και αστυνομικού. Ήθελαν και τον Σειρηνάκη, αλλά είχε γύρισμα! Το πρωτάθλημα επιστρέφει στον Πειραιά. Οι ερυθρόλευκοι παρά το μειονέκτημα της έδρας κατάφεραν να κάνουν στον πέμπτο τελικό το μπρέικ, να φάνε μια brake, να τρέξουν χωρίς brake, να τραγουδήσουν I want to brake free, να χορέψουν brake dance και να δουν το breaking bad!

Η συζήτηση σε όλα τα παιχνίδια σαφώς και ήταν γύρω από τη διαιτησία. Ο Παναθηναϊκός σούταρε δύο βολές με την έναρξη του πρώτου τελικού στο ΟΑΚΑ, επειδή ο Ολυμπιακός άργησε να βγει στο ζέσταμα. Στον δεύτερο τελικό στο ΣΕΦ επειδή οι κουρτίνες είχαν χάλια χρώμα. Στον τρίτο τελικό στο ΟΑΚΑ γιατί ήταν χορηγός η Amstel κι έτσι του αρέσει, στον τέταρτο τελικό στο ΣΕΦ γιατί οι αστυνομικού τράβηξαν την κουρτίνα και βγήκε ο Ζονγκ, ενώ στον πέμπτο τελικό ξεκίνησε με τέσσερις εύστοχες βολές πριν το τζάμπολ γιατί υπήρχε η υποψία ότι θα χάσει το τζάμπολ!

Στη φιέστα των ερυθρολεύκων, που θα γιορτάσουν τον τίτλο με εσωτερικό διπλό, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος φοράει μπλουζάκι «σούταρα κι εγώ βολές», ενώ στο ημίχρονο υπάρχει διαγωνισμός με έπαθλο 1.000 ευρώ. Βολών, φυσικά!!! Κερδίζει ο Γιαννακόπουλος, που έβαλε μία παραπάνω από τον Δημήτρη Διαμαντίδη! Το παιχνίδι δε θα ολοκληρωθεί ποτέ, η απονομή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών γιατί οι οπαδοί του Ολυμπιακού διέκοψαν το ματς, έχοντας παράπονα από τη διαιτησία!!!!

8. Ο κόσμος τρέμει και ο ντουνιάς φοβάται τη νέα υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που ξεπετάχτηκε το 2013 και θα κορυφωθεί το 2014. Η UEFA συνεχίζει να κάνει πόλεμο στον Ολυμπιακό, ενόσω εκείνος συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του. Η απόφαση να κλείσει μέρος της Θύρας 7 στο ματς με τη Μάντσεστερ είναι μόνο η αρχή… Στον επαναληπτικό, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία κλείνει το Μετρολίνκ στην αγγλική πόλη, όμως οι ερυθρόλευκοι με μια επιβλητική εμφάνιση που τους έφερε να έχουν μέχρι και 25% κατοχή καταφέρνουν να κρατήσουν το 0-0 και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα να προκριθούν.

Η UEFA συνεχίζει να προκαλεί. Κρατάει κλειστά χαρτιά για την κλήρωση και όταν στο δρόμο του Ολυμπιακού πέφτει ξανά η Παρί Σεν Ζερμέν δρα εκ νέου. Αποφασίζει να κλείσει τα μεγάφωνα και να χαλάσει τον παλμό της εξέδρας. Στον επαναληπτικό ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς κλείνει την μύτη του και τα μάτια του, καθώς οι ερυθρόλευκοι που αγγίζουν το 30% κατοχή και τις δύο τελικές προσπάθειες παίρνουν και πάλι την πρόκριση. Είναι θαύμα, αλλά η ελληνική ομάδα είναι στον ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν. Εκεί κι αν γίνεται χαμός… Η UEFA σε συνεργασία με την Μέρκελ κλείνουν όσα επαγγέλματα είχαν μείνει ανοικτά και οι συνδικαλιστές που αντιδρούσαν το άνοιγμά τους, αντιδρούν και στο κλείσιμό τους. Ο Ολυμπιακός δεν καταλαβαίνει τίποτα. Προχωράει στον τελικό και εκεί τον περιμένει η Ρεάλ και το γούρικο «Estadio Da Luz».

Ο πόλεμος συνεχίζεται. Η UEFA τιμωρεί τον Ολυμπιακό και κλείνει το αεροδρόμιο για να μην μετακινηθούν οι οπαδοί του, ενώ παράλληλα κλείνει κι ένα τραπέζι στην Πάολα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ζητάει να μην γίνει ο τελικός στο ίδιο γήπεδο που ηττήθηκε στον τελικό του 2004, όμως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αρνείται και κλείνει το θέμα. Την ημέρα του τελικού ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γυρίζει τη συνέχεια του «Κλείσε τα μάτια» με την Πέμη Ζούνη να τα φτιάχνει με τον εγγονό της. Ο Ολυμπιακός κατακτά στο Champions League και ως ύστατη απόδειξη πολέμου η UEFA κλείνει τα φώτα στο γήπεδο.

Ο Ρομπέρτο αναδεικνύεται man of the match, όπως και τα προηγούμενα έξι ματς που έδωσαν οι ερυθρόλευκοι. Στον τελικό και στο γήπεδο όπου χλευάστηκε ως ποδοσφαιριστής της Μπενφίκα, κατέβασε ρολά. Έπιασε φωτιά, έπιασε δορυφορική, έπιασε τον Μάη, έπιασε τον πάτο, έπιασε τον ταύρο απ’ τα κέρατα και φήμες τον θέλουν να έπιασε το μαλλί του Κριστιάνο Ρονάλντο πριν αρχίσει το ματς. Έτσι, έπιασε και μούχλα απ’ την υγρασία!

9. Μια κατηγορία μόνη της είναι η φετινή Ευρωλίγκα! Το συναπάντημα Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα στον όμιλο θα μπορούσε να είναι και το γεγονός της χρονιάς. Κάθε παιχνίδι από μόνο του θα μπορούσε να είναι το γεγονός της χρονιάς, ξεκινώντας από την πρώτη Παρασκευή του έτους και την επίσκεψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Σέρβος τεχνικός αποθεώνεται από τον κόσμο του Ολυμπιακού και ανταλλάσσει εγκάρδιο χαιρετισμό με τον Βασίλη Σπανούλη. Οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν και ο Ομπράντοβιτς διαμαρτύρεται στους διαιτητές για τις βολές που σούταραν οι γηπεδούχοι, ενώ η κάμερα τον πιάνει να έχει αλλάξει περισσότερα χρώματα και από το ουράνιο τόξο. Η ευρωλίγκα αποφασίζει να διαφοροποιήσει το πρόγραμμα για να έχει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία το προϊόν και στέλνει κατευθείαν την τουρκική ομάδα στο ΟΑΚΑ.

Στο Μαρούσι, η κατάσταση είναι ακόμα πιο φορτισμένη. Στην προγραμματισμένη επιστροφή του Ζοτς ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει τις πόρτες και μπαίνουν περίπου 40.000 οπαδοί των πρασίνων. Ο Ομπράντοβιτς λυγίζει από τη συναισθηματική φόρτιση και αποχωρεί από το γήπεδο, αδύναμος να κοουτσάρει την ομάδα του απέναντι στη μεγάλη του αγάπη. Εμφανίζεται από τα αποδυτήρια ο Δημήτρης Ιτούδης που είχε έρθει εκτάκτως από την Τουρκία και οδηγεί τη Φενέρ στη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ. Η Ευρωλίγκα αποφασίζει να τιμωρήσει τον Παναθηναϊκό για τους υπεράριθμους και οι πράσινοι πρέπει να επιλέξουν το γήπεδο που θα αγωνιστούν με τον Ολυμπιακό. Επιλέγουν το ΣΕΦ, που έτσι κι αλλιώς κερδίζουν πιο εύκολα!

Τα δύο παιχνίδια στο Φάληρο γίνονται σε δύο συνεχόμενες μέρες για να μην κουραστούν οι παίκτες, που διανυκτερεύουν στο γειτονικό «Metropolitan»! Η αστυνομία εκπονεί ειδικό σχέδιο ώστε να απομακρυνθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού μετά το πέρας του πρώτου αγώνα και να μετακινηθούν εκείνοι του Παναθηναϊκού την επόμενη μέρα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ναυλώνει πέντε συρμούς τρένου, δέκα λεωφορεία, οκτώ μηχανάκια και μια καντίνα γιατί δεν εμπιστευόταν εκείνη που υπήρχε από την προηγουμένη στο ΣΕΦ. Επίσης, ναυλώνει κι ένα τσάρτερ για να φέρει τον Ζόρτι Μπερτομέου να δει το ματς ως ένδειξη καλής θέλησης. Ο Ισπανός αρνείται γιατί την ίδια μέρα παίζει η Μπαρτσελόνα. Στο αγωνιστικό κομμάτι γίνεται… ανταλλαγή έδρας.

Ο Παναθηναϊκός κερδίζει ως φιλοξενούμενος στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να παίζει το ίδιο σύστημα στα 39.30 λεπτά του αγώνα και να ποστάρει τον Γιόνας Ματσιούλις. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρουσιάζεται διαβασμένος και στην τελευταία άμυνα κάνει αλλαγή στο μαρκάρισμα, μειώνοντας το σκορ στο 68-79. Οι πράσινοι κάνουν επίσημη διαμαρτυρία στην Ευρωλίγκα γιατί δεν πρόλαβαν να σουτάρουν βολές στο ζέσταμα! Στο δεύτερο παιχνίδι μιλάει η καρδιά του Βασίλη Σπανούλη. Παρότι άποντος σε όλο το πρώτο ημίχρονο, ο αρχηγός των ερυθρολεύκων που μετά το κάζο απέναντι στον ΚΑΟΔ χρειάστηκε να παίξει με γαστρεντερίτιδα, διάστρεμμα, πυρετό, ουρολοίμωξη, πνευμονία, πονοκέφαλο και κατάθλιψη, πετυχαίνει 17 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και άλλου 18 στο τέταρτο.

Τελειώνει το ματς με 35 πόντους και οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν 80-68. Εκείνη η άμυνα στο προηγούμενο ματς αποδεικνύεται καθοριστική και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλάει για δικαίωση! Με την ευκαιρία, μιλάει και για τη διαιτησία αφού και τα δύο ξεκινάνε από «δ». Ο Αργύρης Πεδουλάκης στέκεται στην κούραση των παικτών του από το Ευρωμπάσκετ και από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς! Παράλληλα, οι πράσινοι κάνουν διαμαρτυρία στην Ευρωλίγκα γιατί έχασαν τη… βολή τους.

Οι ελληνικές ομάδες προκρίνονται στο φάιναλ φορ. Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τη Φενέρμπαχτσε και ο Παναθηναϊκός τη Ρεάλ Μαδρίτης. Χάνουν και οι δύο. Ο Γιάννης Μπουρούσης γυρίζει στον κόσμο των πρασίνων και δείχνει με τα δύο του χέρια το δέκα. Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εννοεί πως η δίκη του πεθερού του, Μάκη Ψωμιάδη, θα γίνει σε δέκα χρόνια! Στον μεγάλο τελικό κερδίζει η τουρκική ομάδα και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατακτά ακόμα έναν ευρωπαϊκό τίτλο, κατά πάσα πιθανότητα επειδή είναι τυχερός. Ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει τους συλλόγους και αναλαμβάνει την Εθνική Ελλάδας επί πληρωμή. Θα πληρώνει τον Γιώργο Βασιλακόπουλο για να του δίνει συμβουλές για τον καταρτισμό της δωδεκάδας. Ο μικρός τελικός αναβάλλεται και στη θέση του γίνεται διαγωνισμός βολών. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει παρότι κατεβαίνει χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν κουρασμένος. Ο Βασίλης Σπανούλης αν και είχε προσβληθεί από λοιμώδη μονοπυρήνωση αγωνίζεται κανονικά και πετυχαίνει την κρίσιμη βολή που χαρίζει το μετάλλιο στην ομάδα του.

10. Όσο κακό κι αν ήταν το 2013, δεν υπάρχει καλύτερος οιωνός για τον Άρη από το γεγονός ότι το 2014 τον βρίσκει με Σούλη Παπαδόπουλο και Λάμπρο Σκόρδα. Ο έμπειρος τεχνικός που είχε το χρόνο να δουλέψει τα Χριστούγεννα ξεκινάει στην πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου με ήττα! Ο Άρης χάνει από τον Απόλλωνα Αθηνών στη Θεσσαλονίκη και φαντάζει σιγά-σιγά αδύνατο να αντιστρέψει την κατάσταση. Ο Σκόρδας που επέστρεψε για να διώξει τα φαντάσματα και κυρίως τα βαμπίρ, ετοιμάζεται μετά το άρθρο 44 και το άρθρο 99, να δηλώσει την ομάδα στο άρθρο τα ‘χει 400, στο άρθρο να τα 1000σεις, αλλά και στο οριστικό και αόριστο άρθρο!

Μπροστά στο φάσμα του υποβιβασμού, ο Άρης ενισχύεται και παίρνει δανεικούς τον Ιμπαγάσα, τον Σέποβιτς, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο που θυσιάζεται χωρίς καν να του το ζητήσει ο Ισαάκ, τον Ολαϊτάν και τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, ενώ αποκτά με ελεύθερη μεταγραφή τον Πελέ. Εκείνον που έχει όρο στο συμβόλαιό του να μην δοθεί δανεικός. Η κακή πορεία συνεχίζεται και πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος έχει 15 βαθμούς διαφορά από τη σωτηρία και όλοι τον έχουν καταδικασμένο. Όχι, όμως, ο Σούλης Παπαδόπουλος που ξέρει ότι η δουλειά του πάντα βγαίνει στις τελευταίες αγωνιστικές. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κερδίζει κατά σειρά τον Πανθρακικό με 5-0, τον Εργοτέλη με 4-1, τον Αστέρα Τρίπολης με 0-5, αποσπά ισοπαλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό και κερδίζει τον ΠΑΣ με 8-3! Τα τρία γκολ σημειώνει ο Ουντότζι που γυρνάει μετανιωμένος και ζητάει μια ευκαιρία από τον κορυφαίο Έλληνα τεχνικό. Ο Σούλης, δίκαιος καθώς είναι, του τη δίνει και ο Αφρικανός τον αγκαλιάζει.

11. Για όσους έχουν βαρεθεί την ελληνική πραγματικότητα, έχουμε και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η είδηση για την επιστροφή του Λιονέλ Μέσι γίνεται δεκτή με περισσότερο ενθουσιασμό κι από τη γέννηση του Χριστού, αφού εξάλλου ο Χριστιανισμός δεν είναι παγκόσμιος, ο Μέσι είναι. Ο Αργεντινός γυρνώντας μετά από ένα μήνα στην Αργεντινή έχει ψηλώσει ακόμα πέντε εκατοστά και οι γιατροί αποδίδουν το θαύμα στην αγωγή που έκανε μικρός! Αποφασίζει να παίξει μπάσκετ και ξεκινάει προπονήσεις με την Μπαρτσελόνα. Μετά από μια προπόνηση τα παρατάει γιατί βγήκε με πέντε φάουλ. Και τα πέντε τα κέρδισε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Το ύψος, όμως, αλλάζει την ευελιξία του με αποτέλεσμα να μην είναι πια το ίδιο αποτελεσματικός και η Μπαρτσελόνα να χάσει το πρωτάθλημα από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγαίνει πρώτος σκόρερ, πρώτος στις ασίστ και πρώτος στην κατανάλωση ζελέ, ενώ ο Γκάρεθ Μπέιλ βγαίνει πρώτος στα 100 μέτρα!

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η Premier League. Η Άρσεναλ θα κατορθώσει να πάρει τον τίτλο, κερδίζοντας στο πιο καθοριστικό ματς της χρονιάς τη Λίβερπουλ με 6-4. Για τους «κόκκινους» τέσσερα γκολ έβαλε ο Σουάρες, ο οποίος είχε δύο δοκάρια, δεν του δόθηκαν τρία πέναλτι, τον σταμάτησαν έξι φορές ως οφσάιντ, ενώ έπιασε και δύο πέναλτι που εκτελούσε ο ίδιος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερματίζει έβδομη στο πρωτάθλημα και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφασίζει να επιστρέψει στους πάγκους. Μαζί του επιστρέφει και ο Χάουαρντ Γουέμπ στο «Ολντ Τράφορντ».

Στην Ιταλία, η Γιουβέντους κατακτά τον τίτλο και η Μίλαν υποβιβάζεται. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με προεδρικό διάταγμα την κρατάει στην κατηγορία, ενώ με το ίδιο διάταγμα επιτρέπει στον εαυτό του να έχει όσες σχέσεις θέλει. Στη Γερμανία πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Μπάγερν με ρεκόρ ελαφρώς χειρότερο του Ολυμπιακού, ενώ στη Γαλλία η νεόπλουτη Μονακό δεν κατορθώνει να σπάσει την κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν.

12. Κάθε χρονιά με Μουντιάλ είναι ξεχωριστή. Το καλοκαίρι του 2014 έρχεται το πιο νεωτεριστικό Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει υπάρξει ποτέ! Το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζαμε έχει πεθάνει και ζούμε μια νέα εποχή. Μετά το τάιμ άουτ, πρόταση του Σεπ Μπλάτερ η οποία γίνεται αποδεκτή, έχουμε το μπλοκ άουτ, τη δίλεπτη αποβολή και το τζάμπολ. Μετά από πρόταση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου, που θα επωμιστεί το βάρος των μεταδόσεων προστίθεται το γκολ-φάουλ, η λέιζερ πάσα, η έξτρα πάσα, το σπλιτ άουτ και το μπανάνα σπλιτ. Το τελευταίο το ήθελε και ο Κώστας Μήτρογλου για να έχει ένα σνακ το βράδυ στο ξενοδοχείο.

Η Εθνική ομάδα είναι η έκπληξη της διοργάνωσης. Κερδίζει 1-0 την Κολομβία με τον επιθετικό του Ολυμπιακού να σκοράρει και τον Κώστα Μανωλά να σβήνει τον Ραμαντέλ Φαλκάο. Κερδίζει 1-0 την Ιαπωνία με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να σκοράρει και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να σβήνει τον Σίνζι Καγκάουα. Κερδίζει 1-0 την Ακτή Ελεφαντοστού με τον Γιώργο Καραγκούνη να σκοράρει και τον Ιβάν Σαββίδη να σβήνει τον Ντιντιέ Ντογκμπά από τη μεταγραφική λίστα του ΠΑΟΚ. Στη φάση των «16» η Εθνική θα αντιμετωπίσει την Αγγλία. Κερδίζει με 1-0 με τον Φάνη Γκέκα να σκοράρει και την αγγλική ομοσπονδία να σβήνει τη σελίδα της στο Facebook!

Δυστυχώς, η εκπληκτική πορεία της Ελλάδας θα σταματήσει στα προημιτελικά, αφού θα πέσει πάνω στην εξαιρετικά φορμαρισμένη Βραζιλία! Η Εθνική ομάδα κρατάει το μηδέν στα 120 λεπτά του αγώνα, αλλά αποκλείεται στα πέναλτι. Γίνεται, όμως, η πρώτη ομάδα στην ιστορία που δεν προχωράει στα ημιτελικά χωρίς να έχει δεχτεί γκολ και παίρνει απευθείας την πρόκριση για το μουντιάλ του 2018 επειδή προσφέρει πλούσιο θέαμα! Το μουντιάλ, έστω και χωρίς τη θεαματική Ελλάδα, συνεχίζεται και στον τελικό αναμετρώνται η Βραζιλία με την Αργεντινή. Ο Λιονέλ Μέσι πετυχαίνει τέσσερα γκολ, όσα και ο Νεϊμάρ και κατόπιν παρέμβασης του Μισέλ Πλατινί η Μπαρτσελόνα κερδίζει το τρόπαιο!!! Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι εξοργισμένος και μιλάει για την παράγκα της Καταλονίας και παρατάει την προπονητική για να δουλέψει στο περιοδικό του Γιάννη Αλαφούζου.

Μικρά και σημαντικά!

1. Στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοινώνονται από τη FIBA οι ομάδες που θα συμμετάσχουν από το παράθυρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ισπανία. Η Ελλάδα δεν παίρνει την wild card γιατί δεν είχε λεφτά να την πληρώσει. Εδώ δεν έχει λεφτά για κάρτα απεριορίστων διαδρομών, αυτό μας πείραξε;

2. Τη «Χρυσή Μπάλα» για το 2014 κερδίζει και πάλι ο Λιονέλ Μέσι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο απελπισμένος και κλαμένος με το αποτέλεσμα αποφασίζει να διεκδικήσει τη Χρυσή Σφαίρα, τη χρυσή λίρα, τη χρυσή τομή, τη χρυσή ζύμη, ενώ καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή και βάζει μια αγγελία στη Χρυσή ευκαιρία.

3. Το καλοκαίρι ο Κώστας Μήτρογλου θα υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό για τρία ακόμα χρόνια. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα γυρίσει στον Πειραιά στη θέση του Μίτσελ, που αναλαμβάνει τη Ρεάλ και θα αποφασίσει να τον παραχωρήσει δανεικό στον Ατρόμητο.

4. Tο Europa League θα κατακτήσει η Γιουβέντους, η οποία θα κερδίσει στον τελικό την Μπενφίκα, που χάνει ακόμα μια φορά ένα βήμα πριν την κατάκτηση ενός τροπαίου. Πρωταγωνιστής του αγώνα ο Τάσος Δώνης, ο οποίος θα πετύχει το νικητήριο γκολ, αλλά αμέσως θα αποβληθεί γιατί έβγαλε το κινητό να το γράψει στο twitter! Ο Γιάννης Αλαφούζος του κάνει πρόταση να έρθει στον Παναθηναϊκό.

5. Από τη Super League υποβιβάζονται η Καλλονή, η Βέροια και ο Απόλλων. Φεύγουν, όμως, με ψηλά το κεφάλι. Η ομάδα της Μυτιλήνης κάνει ρεκόρ εισιτήριων στο τελευταίο ματς με 15, ενώ η Βέροια κάνει ρεκόρ προπονητών κι αλλάζει οκτώ μέχρι το φινάλε της σεζόν!

6. Ο Βλάσης Τσάκας κάνει πρόταση εξαγοράς στο «Star». Έμαθε ότι προβάλλεται «ο πρίγκιπας του Μπελ Ερ» και θέλησε να φέρει τον δικό του.

7. Η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη θα αναβληθεί για ακόμα 12 φορές! Θα γίνει η μοναδική δίκη που θα καταφέρει να πάρει αναβολή σπουδών και αναβολή από τον στρατό!

8. Ο Φερνάντο Σάντος χρεώνεται την αποτυχία (???) στο Μουντιάλ και δεν ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ελληνική ομοσπονδία. Στη θέση του προσλαμβάνεται ο Σούλης Παπαδόπουλος, που αναγκάζεται να παραιτηθεί από το τμήμα ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ του Άρη. Ο Πορτογάλος, αντιθέτως, επιστρέφει στον ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδη του κάνει δώρο τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο σούπερ-σταρ της Ρεάλ έρχεται γιατί έμαθε ότι στη Χαλκιδική έχει τη Χρυσή Ακτή!

9. Ο Βασίλης Σπανούλης ξυρίστηκε! Ο Αντώνης Φώτσης και που ξυρίζεται χειρότερα τα κάνει!

10. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται ρούκι της χρονιάς στο ΝΒΑ, αλλά ο Αντρέα Τρινκιέρι δεν τον θέλει στην Εθνική γιατί είναι γκαρντ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που αναλαμβάνει αργότερα δεν τον θέλει γιατί δεν είναι έμπειρος. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τον θέλει και ο μικρός καλείται στην Εθνική ομάδα.

11. Η Nova αγοράζει για ακόμα μια χρονιά τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League, κρατάει τη Euroleague, ενώ η Α1 μπάσκετ μένει χωρίς τηλεοπτική στέγη. Οι μοναδικοί αγώνες που θα μεταδίδονται θα είναι από το Κανάλι της Βουλής, που αποκτά τα δικαιώματα να δείχνει τις προπονήσεις των βουλευτών σε μετάδοση Δημήτρη Χατζηγεωργίου, που μιλάει για τους απόφοιτους του Κολεγίου Deere, του Μωραΐτη και του Κολεγίου Αθηνών.

12. Η ΑΕΝ Κηφισιάς τερματίζει τρίτη και παίζει στα προκριματικά της Ευρωλίγκας… (σ.σ. πληρωμένη καταχώρηση)!!!

 

Τελευταία Νέα