Ο φιλέλληνας Μαντέλα!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Ο φιλέλληνας Μαντέλα!

bet365

Τι έλεγε ο Μαντέλα για την Ελλάδα; Γιατί την θαύμαζε; Και με ποιόν τρόπο στήριξε την Αθήνα για τους ολυμπιακούς αγώνες; Γράφει ο Β. Γαλούπης.

«Χρωστάμε τόσα πολλά στην Ελλάδα. Είναι ένας ιστορικός τόπος. Η χώρα που γεννήθηκαν η δημοκρατία και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Οι φιλόσοφοί της έχουν επηρεάσει την σκέψη του κόσμου», είχε πει το 1990 στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ο Νέλσον Μαντέλα. Είχε βγει πια από την φυλακή, έχοντας ήδη αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο των καταπιεσμένων όλης της Γης.

Για το ποιος ήταν σαν παγκόσμια προσωπικότητα ο Μαντέλα, αλλά και για την σύνδεσή του με τον αθλητισμό έχει ήδη δημοσιεύσει από χθες εκτεταμένα ρεπορτάζ το gazzetta. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η τελευταία δημόσια εμφάνισή του είχε γίνει σε ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, στον τελικό του μουντιάλ της Ν. Αφρικής το 2010.

Ο φιλελληνισμός του Μαντέλα, λοιπόν, ουδέποτε κρύφθηκε. Ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον περίγυρό του. Ο Γιώργος Μπίζος, εξάλλου, ήταν προσωπικός του φίλος και ο άνθρωπος που τον υπερασπίστηκε όσο κανένας την περίοδο του Απαρτχάιντ. Ήταν ο δικηγόρος του, αλλά και το στήριγμά του, που τον επισκεπτόταν συνέχεια στην φυλακή.

Εδώ, λοιπόν, έχει μια κάποια ιστορική αξία να αναφέρουμε στο συγκεκριμένο τάιμινγκ και μια ενδιαφέρουσα και ξεχασμένη ιστορία που έχει να κάνει με τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Τους οποίους ίσως και να μην έπαιρνε η Ελλάδα αν δεν είχε στο πλευρό της τον Μαντέλα. Τι συνέβη τότε;

Όπως είναι γνωστό τον Σεπτέμβριο του 1997 οι 107 αθάνατοι της ΔΟΕ θα ψήφιζαν για την διοργανώτρια των ολυμπιακών αγώνων 2004. Στην ψηφοφορία αναμενόταν σκληρή μάχη, αφού πιθανότητες είχαν τόσο το Κέιπ Τάουν, όσο και η Ρώμη.

Η Ελλάδα είχε ήδη μια αποτυχημένη υποψηφιότητα για τους αγώνες του 1996 και είχε ρίξει μεγάλο βάρος στο 2004, όπως θυμόμαστε. Για το Κέιπ Τάουν ο Μαντέλα ήταν το ισχυρό ατού αφού είχε αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την καμπάνια, με την παρουσίαση της υποψηφιότητας να γίνεται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. «Δώστε τη δυνατότητα σε μια ήπειρο να ξαναγεννηθεί, να πορευτεί σε ένα νέο μέλλον» ήταν το συγκινητικό μήνυμα του Μαντέλα προς τα μέλη της ΔΟΕ.

Η ψηφοφορία ήταν σκληρή. Από τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο πετάχτηκε εκτός του Μπουένος Άιρες. Στον γ’ γύρο ήρθε η σειρά της Στοκχόλμης.

Κι έτσι μείνανε οι τρείς πόλεις που εξ’ αρχής ήταν στα φαβορί. Στον δ’ γύρο η Αθήνα πήρε 52 ψήφους, η Ρώμη 35 και το Κέιπ Τάουν 20. Άρα, η μονομαχία ήταν μεταξύ Αθήνας – Ρώμης. Από το πού θα πήγαιναν τα κουκιά της Ν. Αφρικής θα καθοριζόταν ποια θα ήταν η διοργανώτρια χώρα. Αν, δηλαδή, οι 20 ψήφοι του Κέιπ Τάουν… όδευαν προς Ρώμη, οι αγώνες του 2004 θα γίνονταν στην Ιταλία.

Στην ψηφοφορία – τελικό η Ελλάδα πήρε 66, η Ρώμη 41 κι έτσι έγινε ό,τι έγινε. Με τον κόσμο στην χώρα μας, όπως θυμόμαστε, να πανηγυρίζει τότε στην συντριπτική του πλειοψηφία για την ανάληψη. Τώρα το πώς διαχειρίστηκε η ελληνική πλευρά από εκεί κι έπειτα τους ολυμπιακούς αγώνες και πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό, είναι μια άλλη ιστορία. Και είναι κάτι που, άλλωστε, το έχω ήδη αναλύσει εκτεταμένα σε παλιότερη ανάρτηση στο gazzetta με στοιχεία - φωτιά. Σήμερα, όμως, το θέμα μας είναι ο Μαντέλα.

Τι αποδείχθηκε, λοιπόν, μετά την ψηφοφορία; Ότι η ελληνική πλευρά είχε κάνει συμφωνία αλληλοϋποστήριξης με τον Μαντέλα. Ο αθάνατος Νίκος Φιλάρετος, δηλαδή, είχε δηλώσει στον Τύπο: «Είχαμε κάνει συμφωνία να αλληλοϋποστηριχθούμε με το Κέιπ Τάουν σε περίπτωση που κάποιος από τους δυο έμενε εκτός μάχης». Έτσι μετακινήθηκαν αυτόματα προς την... Αθήνα αρκετοί ψήφοι των υποστηρικτών της νοτιοαφρικανικής υποψηφιότητας.

Όσο για την πρώτη δήλωση του Μαντέλα μετά την ψηφοφορία; Μεγαλόψυχη: «Αντιμετωπίζουμε την ήττα με αξιοπρέπεια. Η Αθήνα άξιζε να διοργανώσει αυτή τους ολυμπιακούς αγώνες και την συγχαίρουμε». Κάποια στιγμή, μάλιστα, όπως βλέπουμε κι από την φωτό, θα κρατούσε και την ολυμπιακή φλόγα στα χέρια του.

Πέντε χρόνια αργότερα από την δραματική ψηφοφορία του 1997, το 2002, θα έκανε επίσκεψη για πρώτη φορά στην χώρα μας, πάντα στο πλαίσιο ανάληψης των ολυμπιακών αγώνων του 2004, έχοντας πάλι έναν καλό λόγο να πει από καρδιάς για την Ελλάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.