Η... εφήμερη χαρά της ΑΕΚ

Γιώργος Τσακίρης
Η... εφήμερη χαρά της ΑΕΚ

bet365

Η διαφορά με το 2010 έγκειται στο γεγονός ότι η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους. Από εκεί και πέρα, δυστυχώς για την Ένωση, τα πράγματα δεν άλλαξαν δραματικά όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr.

Αν υπάρχει κάτι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό των ΑΕΚτσήδων και γραμμένο για πάντα στην ιστορία της ομάδας για τη χρονιά που φεύγει, αυτό αν μη τι άλλο είναι η στιγμή της επιστροφής της Ενωσης στους τίτλους με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ατρόμητο σε έναν τελικό που από γιορτή μετατράπηκε σε παρωδία!

Στην κούπα που σήκωσαν μαζί Λυμπερόπουλος και Δέλλας τελειώνουν και όλα τα καλά μαντάτα για την ΑΕΚ την χρονιά που μας αποχαιρετά... Κι αυτό διότι ο σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης τα οποία καλείται να ξεπεράσει από τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Το καλύτερο πάντως το κρατούσε για το τέλος το 2011 με τη νίκη της Ενωσης στη δικαστική διαμάχη με τον Μάκη Ψωμιάδη...

Τι έφερε το 2011:
Σε αγωνιστικό επίπεδο μία κούπα. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ήταν το γεγονός της χρονιάς που φεύγει για την ΑΕΚ. Ενας τίτλος που ήρθε με αντρικειές προκρίσεις απέναντι σε Παναθηναϊκό (στο τελευταίο δευτερόλεπτο) και σε ΠΑΟΚ (μέσα στην Τούμπα). Στον τελικό η Ενωση αντιμετώπισε τον Ατρόμητο και ήταν το σούπερ φαβορί για να πανηγυρίσει την κούπα όπως κι έγινε... Δυστυχώς όμως οι ανεγκέφαλοι οπαδοί έδρασαν και σε ένα ματς γιορτή και κατάφεραν να μετατρέψουν σε παρωδία το γλέντι τίτλου της ΑΕΚ...

Τι άλλο έφερε το 2011; Μία τεράστιας σημασίας νίκη για την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ απέναντι στον Μάκη Ψωμιάδη. Ουσιαστικά πρόκεται για μία εξέλιξη που αναμένεται να αποφέρει στην Ενωση αρκετά εκατ. ευρώ στα μέσα του 2012 (όπως αποκάλυψε από τις 19/12/2011 το gazzetta.gr) αν όλα εξελιχθούν όπως προβλέπεται και πρέπει μια και η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο υπάρχει!
Η υπόθεση προχωράει με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς και η ΠΑΕ ευελπιστεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να έρθει η... σωτηρία και η οικονομική εξυγίανση κάτι που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Τι δεν έφερε το 2011:
Τα πιο σημαντικά: διοικητική ηρεμία, οικονομική συνέπεια, ιδιοκτήτες, γήπεδο και πολλά άλλα... Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΑΕΚ τα τελευταία 3-4 χρόνια εστιάζεται στην κεφαλή της διοίκησής της και στην απροθυμία των μετόχων της εταιρείας να ανταποκριθούν στον βαθμό που πρέπει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ιδιοκτησία τους!

Ο ένας (Πέτρος Παππάς) είπε δημόσια προς όλους τους Ενωσίτες ότι ασχολείται με την αγαπημένη τους ομάδα από... βλακεία. Και ο άλλος (Νίκος Νοτιάς) υποστηρίζει δεξιά κι αριστερά ότι δεν επιθυμεί να είναι ο μοναδικός «βλάκας» που πληρώνει για την ΑΕΚ μετά (και) την κατασκευή του προπονητικού κέντρου στα Σπάτα όπου ούτε το ποσό συντήρησης του έργου δεν λαμβάνει από τη νυν διοίκηση μια και αδυνατεί να βρει έστω και μία χορηγία...
Λίγες μέρες πριν φύγει το 2011 και ενώ τα σενάρια (επιστημονικής φαντασίας) έδιναν και έπαιρναν για την ΠΑΕ ΑΕΚ και το μέλλον της εταιρείας συνδέθηκε από ΜΜΕ με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που είχαν τη δυνατότητα να σώσουν την Ενωση και να την απογειώσουν, τελικά η χρονιά μας αποχαιρετά και κανείς... σωτήρας δεν βρέθηκε. Από σώτο βέβαια άλλο τίποτα!

Ποιον έφερε το 2011:
Προφανώς και δυο είναι τα πρόσωπα σε αγωνιστικό επίπεδο που έφερε το 2011 στην ΑΕΚ: του Νίκου Κωστένογλου και του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν... Στην περίπτωση του Ελληνα προπονητή οι αντιδράσεις ήταν... ποικίλες. Υπήρχαν μεγάλο μέρος του κόσμου της Ενωσης που θεωρούσε τον Μανόλο Χιμένεθ τον ιδανικό κόουτς για να συνεχίσει να εργάζεται στην ΑΕΚ και εκείνοι που ήλπιζαν στο τέλος του γιατί όπως έλεγαν έδειχνε λόγω μη πληρωμών και ικανοποίησης των «θέλω» του στον αγωνιστικό και μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας να έχει... ξενερώσει και να μη δίνει το 100% για να βοηθήσει στην εξέλιξη της ομάδας και των παικτών.

Ολοι όμως οι Ενωσίτες συμφωνούσαν ότι η καλύτερη επόμενη λύση για την τεχνική ηγεσία του Δικέφαλου ήταν ο Νίκος Κωστένογλου, ο πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ όπως έλεγαν και δικαιολογημένα οι «κιτρινόμαυροι» οπαδοί. Σίγουρα ο Ελληνας προπονητής κατάφερε (μέχρι τώρα) να δικαιώσει όσους τον πίστεψαν και τον ήθελαν στην ομάδα. Η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει ακόμη και σερί νικηφόρων αγώνων στο πρωτάθλημα, να αναρριχηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας (κάτι που είχε να γίνει από τη σεζόν 2007-2008) και να φέρει ένα μέρος του κόσμου ξανά στο γήπεδο αφού από 3.000 στο ΟΑΚΑ πήγαν σε ματς πρωταθλήματος 15.000 Ενωσίτες.

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν απλά πρόκειται για την καλύτερη (σε επίπεδο... ονόματος) μεταγραφή του καλοκαιριού του 2011 (και την οποία ενημερωθήκατε από το gazzetta.gr) στο ελληνικό πρωτάθλημα... Η μοίρα όμως έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην Ενωση και στον διεθνή Ισλανδό επιθετικό της που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους στα τέλη της σεζόν. Το καλοκαίρι πάντως η άφιξή του στην Αθήνα ήταν το γεγονός της μεταγραφικής περιόδου και προκάλεσε έναν πανικό στο αεροδρόμιο των Σπάτων αφού χιλιάδες ΑΕΚτσήδες έσπευσαν να τον καλωσορίσουν στη χώρα μας...

Ποιον δεν έφερε το 2011:
Σαφέστατα αυτό που δεν έφερε στην ΑΕΚ (και) το 2011 είναι έναν σοβαρό υποψήφιο επενδυτή, έναν αγοραστή που θα έφερνε μια και καλή τη λύση στο διοικητικό χάος που επικρατεί στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ από το 2008 έως και σήμερα. Μπορεί ακόμη να αναζητείται ωστόσο έχουν περάσει τόσα εκατοντάδες επεισόδια αυτού του σίριαλ και στο 2011 που κι αυτό το έτος μας χαιρετάει – χαιρέτισε χωρίς να έχει έρθει ο... σωτήρας για την ΠΑΕ ΑΕΚ.

Τι άλλο δεν έφερε το 2011; Μα φυσικά ένα γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια παρά το γεγονός πως όλοι όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ από το 2008 έλεγαν πως θα χρειαστούν 2 έως 3 χρόνια για να τελειώνουμε τα τυπικά και έπειτα θα προχωρούσαμε στα ουσιαστικά, στις κινήσεις ανέγερσης του γηπέδου.

Αν κάνουμε φυσικά ένα φλας μπακ στα αγωνιστικά και κυρίως στις μεταγραφικές υποθέσεις του καλοκαιριού (και όχι μόνο) θα χρειαζόμασταν... διήμερο γραψίματος για να φτάσουμε να καταγράψουμε όλους όσοι έπαιξαν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και δεν ήρθαν ποτέ: Οπως ο Χίλντεμπραντ ντε, ή ο Γεωργιάδης, ενώ δεν χρειάζεται καν να υπενθυμίσουμε τις ανανεώσεις που δεν έφερε το 2011 των Τζιμπούρ, Μπλάνκο, Σκόκο και την παραμονή Ντιόπ που δημόσια είχε δεσμευτεί ότι θα γίνουν ο Σταύρος Αδαμίδης.

Ποιον έδιωξε το 2011:
Πού να πρωτοκοιτάξει κανείς στο ρόστερ της ΑΕΚ και να μη δει παίκτες που λείπουν και μάλιστα από εκείνους που έκαναν τη διαφορά σε αγωνιστικό επίπεδο και ξεχώριζαν για την ποιότητά τους και για τη δυνατότητά τους να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους.
Οι Νάτσο Σκόκο, Ρέφικ Τζιμπούρ, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, Ισμαελ Μπλάνκο, Σεμπαστιάν Σάχα (και ο Μίτσελ) είναι οι παίκτες που το 2011... έδιωξε από την ΑΕΚ και την Σούπερ Λίγκα. Οι παραπάνω ποδοσφαιριστές ήταν αν μη τι άλλο εκείνοι που όλοι περίμεναν να βασιστεί η Ενωση στην επόμενη σεζόν. Θεωρούσαν οι περισσότεροι οπαδοί της ΑΕΚ (και ο προπονητής τότε Μανόλο Χιμένεθ) ότι με την παρουσία τουλάχιστον των Σκόκο, Μπλάνκο και Ντιόπ (ήθελε και Μίτσελ) πως είχε τις σωστές βάσεις να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα μπορούσε να κάνει πρωταθλητισμό. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε και οι ποδοσφαιριστές αποχαιρέτισαν την ΑΕΚ για τον ένα, ή τον άλλο λόγο!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και τον Πέτρο Παππά... Μια και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ σκέφτηκε και δημιούργησε τον... δούρειο Ιππο (τους Supporters) της αποχώρησής του από τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και έτσι κατάφερε να την... κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από την ΠΑΕ στην οποία ήταν ο μεγαλομέτοχος!

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2011

5. Τα οικονομικά της ΑΕΚ είναι γνωστό πως δε βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Ένωση να κάνει μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία της. Θεωρητικά πάντα, γιατί τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί καλά με τον σοβαρό τραυματισμό που προέκυψε. Χάρη στην παρουσία του Αρναρ Γκρέταρσον στη θέση του τεχνικού διευθυντή οι Κιτρινόμαυροι κατάφεραν να προσεγγίσουν και τελικά να συμφωνήσουν, για διετές συμβόλαιο, με τον Εϊντούρ Γκούντγιονσεν! Ο Ισλανδός σταρ με την μεγάλη καριέρα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα, κυρίως, έδωσε τα χέρια με την ΑΕΚ και ήρθε το καλοκαίρι στην Αθήνα για να γνωρίσει αποθεωτική υποδοχή από τους οπαδούς του δικέφαλου αετού.

4. Η ήττα με 6-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη θα αποτελεί για πάντα μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ. Οπως κι αυτά που ήρθαν ως συνέπειες αυτής. Οι ποδοσφαιριστές δεν γύρισαν στις εγκαταστάσεις των Σπάτων μετά το τέλος του ματς λόγω της παρουσίας εξαγριωμένων οπαδών εκεί και έφυγαν με... ταξί για τα σπίτια τους. Ολο αυτό το σκηνικό είχε και συνέχεια, όμως, καθώς στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας οι παίκτες πήγαν στο ΟΑΚΑ... πάλι με ταξί! Οι οπαδοί της ΑΕΚ πήγαν στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή και ανακοίνωσαν στους ποδοσφαιριστές -με τη διοίκηση να δείχνει ανήμπορη να το αποτρέψει- ότι θα επιβιβαστούν σε ταξί και θα πάνε στο γήπεδο! Τρομερά πράγματα...

3. Ηρθε στην ΑΕΚ ως διάδοχος του Ντούσαν Μπάγεβιτς και κατάφερε να οδηγήσει την Ένωση στην κατάκτηση του κυπέλλου. Του πρώτου τίτλου της, δηλαδή, μετά το 2002. Ο Μανόλο Χιμένεθ μπορεί να μην πέτυχε όλα όσα θα ήθελε και ονειρευόταν όταν συμφωνούσε με τη διοίκηση για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, αλλά αγαπήθηκε από τον κόσμο της Ένωσης και αυτό αποδείχθηκε. Ο αγώνας με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, όπου η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0, ήταν και ο τελευταίος του Ισπανού στον πάγκο της ομάδας καθώς λίγες μέρες μετά -και αφού προηγουμένως είχε... χαθεί η μπάλα από τη διοίκηση- αποφασίστηκε η λύση του συμβολαίου του, με τον Χιμένεθ μάλιστα να χαρίζει στην Ένωση τα υπόλοιπα λεφτά του συμβολαίου του και να ζητάει μόνο τα χρωστούμενα!

2. Στις 30 Απριλίου 2011 η ΑΕΚ ήταν έτοιμη να επιστρέψει στους τίτλους μετά από εννιά χρόνια αναμονής και το σκηνικό που είχε στηθεί στο ΟΑΚΑ ήταν γιορτινό. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι βέβαια, καθώς ναι μεν η Ένωση επικράτησε 3-0 του Ατρόμητου στον τελικό του κυπέλλου και πήρε την κούπα αλλά τα επεισόδια που έγιναν αμαύρωσαν την κιτρινόμαυρη γιορτή. Εικόνες ντροπής που δεν τιμούν κανέναν και δε θα πρέπει να επαναληφθούν. Στο αγωνιστικό μέρος, πάντως, τα γκολ των Νίκου Λυμπερόπουλου, Ναμπίλ Μπαχά και Παντελή Καφέ έδωσαν στην ΑΕΚ το 14ο κύπελλο της ιστορίας της με το τελικό 3-0.

1. Το γεγονός της χρονιάς για την ΑΕΚ δεν μπορεί να είναι άλλο παρά τα όσα έχουν γίνει διοικητικά και... επενδυτικά. Αφού πρώτα ξεκαθαρίστηκε ότι με τον διαχειριστικό έλεγχο που έγινε για την τετραετία Νικολαΐδη δεν προέκυψε κάτι... ποινικά κολάσιμο (αν υπήρχε η ΠΑΕ θα πήγαινε στα δικαστήρια) στη συνέχεια άρχισαν οι προσπάθειες για την ανεύρεση επενδυτή. Αρχικά αυτόν τον ρόλο θα τον έπαιζαν οι Supporters αλλά φάνηκε πολύ γρήγορα ότι αυτοί... ήρθαν στη ζωή για να αποχωρήσει από την ΠΑΕ ο Πέτρος Παππάς και να μην βάλει άλλα λεφτά. Ο Νίκος Νοτιάς έμεινε μόνος του και από εκείνο το σημείο κι έπειτα τα είδαμε, τα ακούσαμε και τα διαβάσαμε... όλα! Ελληνες μεγιστάνες, ομογενείς κροίσοι, Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες, Τούρκοι κολοσσοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Αραβες και... όλες οι φυλές του κόσμου εμφανίζονταν και εμφανίζονται ακόμη να «σφάζονται» για το ποιος θα πρωτοπάρει τις μετοχές της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Εξελίξεις, πάντως, ουσιαστικές δεν έχουν υπάρξει ακόμη...

 

Τελευταία Νέα