Ο Φωτίου και η ΑΕΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Φωτίου και η ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κουβεντιάζει με τον Ελληνα επιχειρηματία για την σχέση που ανέπτυξε με την ΠΑΕ ΑΕΚ με αφορμή την μεταγραφή του Κατίδη.

Καιρό τώρα, δηλαδή από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, άκουγα και διάβαζα πολλά γύρω από τη σχέση του Αλκη Φωτίου με την ΑΕΚ, τις επιχειρηματικές προθέσεις και τα σχέδιά του, τα κίνητρα των αποφάσεών του να βάλει χρήματα για την μεταγραφή του Γιώργου Κατίδη και για να πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε μια συνομιλία που είχαμε τηλεφωνικά, ζήτησα από τον Ελληνα επιχειρηματία, που ζει και επιχειρεί στη Ζυρίχη, να μου αφηγηθεί την ιστορία, προκειμένου να αντιληφθώ τα πώς και τα γιατί της σχέσης που ανέπτυξε και των σκέψεων που έχει για την ΑΕΚ.

Ο Φωτίου βρέθηκε παιδί στην Ελλάδα, για να ξεκινήσει εδώ το σχολείο, στα τέσσερα πρώτα σχολικά χρόνια της ζωής του. Μεγάλωνε στο σπίτι της θείας του, ανάμεσα σε φίλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Η ΑΕΚ όμως εκείνη την εποχή μεγαλουργούσε στο κύπελλο UEFA ('76-'77) και τον κέρδισε, τον έκανε να την επιλέξει και να την κουβαλά μαζί του στο εξωτερικό.

Η αρχή της ιστορίας γνωστή: το περασμένο καλοκαίρι ο Φωτίου έβλεπε μια ΑΕΚ που έχανε παίκτες, οι οποίοι προτιμούσαν να πάνε σε ομάδες μικρότερου βεληνεκούς ή και μικρότερης κατηγορίας. Τον ίδιο καιρό διάβαζε στον Τύπο ότι υπήρχαν οι “ευκαιρίες” του Γιαννιώτα και του Κατίδη, με τις χαμηλές ρήτρες αποδέσμευσης από τον Αρη. Και κάπως έτσι βρήκε το θάρρος να τηλεφωνήσει στον Θωμά Μαύρο για να του προτείνει να κάνουν κάτι που ο Φωτίου είχε δει πολλές φορές να συμβαίνει στην Ελβετία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, δηλαδή να χρηματοδοτήσει τη μεταγραφή με αντάλλαγμα να κρατήσει ένα μέρος των δικαιωμάτων επί της μεταπώλησης.

Ποδοσφαιριστής στα νιάτα του (έπαιξε στη Ζυρίχη), κάτοχος του προπονητικού διπλώματος UEFA A', κολλημένος με την μπάλα, ο Φωτίου μπορούσε να διακρίνει το ταλέντο και να αντιληφθεί την πιθανότητα να βγει ωφελημένος οικονομικά, αλλά είχε και τη συνείδηση ότι επιχειρηματικά έμοιαζε με τρέλα αυτή η κίνηση, επειδή δεν υπήρχε καμιά εγγύηση επιβίωσης της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Ξέρω ότι είχε ρίσκο αυτό που έκανα. Το ήξερα και το πήρα. Δεν θα το έκανα αν δεν ήμουν συναισθηματικά δεμένος με την ΑΕΚ. Με έχουν πλησιάσει και άλλες ομάδες για να μου προτείνουν να κάνω κάτι αντίστοιχο, αλλά δεν με ενδιαφέρει, το έκανα και μπορεί να το ξανακάνω μόνο για την ΑΕΚ”, απαντά.

Ο Φωτίου ήθελε να βοηθήσει και τον περασμένο Ιανουάριο την ΑΕΚ να ενισχυθεί. Προτίμησε όμως να ενισχύσει οικονομικά τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές, μ' όλα όσα διάβαζε και άκουγε ότι τους συμβαίνουν. Και κάπως έτσι κατέβαλε ακόμη 110 χιλιάδες ευρώ, για να δοθούν στους παίκτες. “Δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θέλω να γίνω μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Και δεν με ενδιαφέρει επιχειρηματικά το ποδόσφαιρο. Συναισθηματικά είναι τα κίνητρα, βοηθάω την ΑΕΚ. Κι αν αύριο βγούμε και οι δύο, η ΑΕΚ και εγώ, κερδισμένοι από αυτά που κάνω, αυτό θα είναι ευτύχημα”, εξηγεί.

Εννοείται ότι ο Φωτίου δεν συζητά ούτε φιλολογικά την πιθανότητα να πάρει στα χέρια του την ΠΑΕ ΑΕΚ, “όχι μόνο επειδή δεν έχω τα λεφτά για να σηκώσω το βάρος, αλλά και επειδή δεν έχω επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο”. Κι επειδή δεν ασχολείται, δεν ξέρει καν τα νούμερα της ΠΑΕ, για να εκτιμήσει αν η εταιρεία μπορεί να αλλάξει την μοίρα της και να γίνει βιώσιμη. Ηταν αισιόδοξος ότι θα μπει ο Βιντιάδης, αλλά εσχάτως έχει σοβαρές αμφιβολίες. Θα ήθελε να δει κάποιον να αναλαμβάνει την ΠΑΕ και να της αλλάζει τις προδιαγραφές, για να την λειτουργήσει σε γερμανικά πρότυπα.

Δεν ήταν και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι με την ΑΕΚ κάνει μια τρέλα που θα πληρώσει ακριβά, επειδή θα χάσει τα λεφτά του στην περίπτωση πτώχευσης της ΠΑΕ. Τι απαντά; “Κάνω μια κίνηση εγώ, κι ίσως κάποιος να ακολουθήσει και να κάνει κάτι αντίστοιχο, κι ύστερα ακόμη ένας, διότι ο ένας παρασύρει τον άλλο, κι αν μαζευτούμε αρκετοί, ποιος ξέρει, μπορεί να καταφέρουμε να βοηθήσουμε καθοριστικά την ΑΕΚ, να πετύχουμε ένα μικρό θαύμα”.

Τι τον έχει προβληματίσει σε όλη αυτή την ιστορία; “Τα σενάρια. Καταρχήν εγώ ήθελα να κρατήσω την ανωνυμία μου, και φαντάζομαι ότι υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν να βοηθήσουν και δεν το κάνουν επειδή δεν θέλουν αυτή τη δημοσιότητα. Είναι πρόβλημα της ΑΕΚ αυτό, που όλα βγαίνουν στα media. Είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει, να διορθωθεί. Εχω κουραστεί να διαβάζω ότι κάνω μεταγραφές, ότι βρήκα ομάδα να αγοράσει τον Κατίδη, ότι θα αγοράσω την ΑΕΚ, δεν μ' αρέσουν όλα αυτά, δεν μου κάνουν καλό, και λειτουργούν αποτρεπτικά για άλλους που θα ήθελαν να βοηθήσουν και αυτοί την ΑΕΚ να βγει από την δύσκολη θέση”.

Ο Αλκης Φωτίου είναι ένας κολλημένος με την Ελλάδα, κολλημένος με την μπάλα. Ταξιδεύει σε κάθε ευκαιρία για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι της Εθνικής ή κάποιου ελληνικού συλλόγου ανά την Ευρώπη. Δεν το έχει κάνει μόνο για την ΑΕΚ, αλλά ακόμη και για την ΑΕΛ. Δηλώνει περήφανος ως Ελληνας ακόμη και σε στιγμές που μπορεί να τον βλάπτει επιχειρηματικά αυτό, όπως του συνέβη πολλές φορές πέρσι σε επιχειρηματικά μίτινγκ, που ερχόταν αντιμέτωπος με την ειρωνεία για την Ελλάδα και με ερωτήσεις σαν την “πώς να εμπιστευθούμε την εταιρεία σας, είστε Ελληνες”.

Η συνομιλία μαζί του σε αφήνει με την εντύπωση ότι θα συνεχίσει να ψάχνει τρόπους να βοηθά την ΑΕΚ όσο και όπως μπορεί, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν κι άλλοι που θα μπορούν, αφού δεν αμφιβάλει καθόλου ότι είναι πολλοί εκεί έξω αυτοί που θέλουν να την βοηθήσουν να μην καταρρεύσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.