Κιτρινόμαυρη... ταξιαρχία!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Κιτρινόμαυρη... ταξιαρχία!

bet365

Ήταν ο νεαρότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της ΑΕΚ. Έγινε ο νεαρότερος που σκόραρε! Η ιστορία του Ταξιάρχη Φούντα είναι το όνειρο κάθε οπαδού.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο…

4 Σεπτεμβρίου 1995… Εκείνα τα χρόνια δεν ήταν απλά διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Ήταν ολοκληρωτικό. Τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του Ταξιάρχη είχαν προλάβει να πανηγυρίσουν τα σερί πρωταθλήματα που κατακτούσε η Ένωση, μυημένοι από τον πατέρα τους, Σπύρο. Εκείνος, άργησε. Γεννήθηκε λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η πιο εντυπωσιακή ΑΕΚ της «χρυσής» εποχής του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Εκείνης της σεζόν 1995-96, που έκλεινε τον κύκλο της εξαετίας, με την κατάκτηση του κυπέλλου επί του Απόλλωνα Αθηνών. Οι εικόνες του Τιμούρ Κετσπάγια, του Χρήστου Κωστή, του Ντανιέλ Μπατίστα θα οδηγήσουν τον Ταξιάρχη στο γήπεδο.

Ξεκίνησε στον Αχελώο Νεοχωρίου, την ομάδα του χωριού του στο Μεσολόγγι. Δεν άργησε να ξεχωρίζει… Το μικρό του δέμας δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να εντοπίσει σε εκείνον ο Γιώργος Ασπρογέρακας ένα ιδιαίτερο ταλέντο και να τον προσκαλέσει να γίνει μέλος των ακαδημιών του. Αργότερα, θα γινόταν μέλος και των μεικτών ομάδων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Πριν μερικά χρόνια, στη δεκαετία του ’90 ή ακόμα και στις αρχές του 2000 θα χρειαζόταν μια καλή διασύνδεση για να ακουστεί το ταλέντο του στην Αθήνα. Εν έτει 2010 και με την οικονομική κρίση να στρέφει τις ομάδες προς την ανάπτυξη των υποδομών, κάτι τέτοιο ήταν περιττό.

Μάχη για την υπογραφή…

10 Μαΐου 2010… 14 χρόνια και οκτώ μήνες μετά τη γέννησή του, ο Ταξιάρχης Φούντας θα άρχισε να εμφανίζεται σε περισσότερα μέσα από τις τοπικές εφημερίδες του Νεοχωρίου ή του Μεσολογγίου. Η εφημερίδα «ΦΩΣ των Σπορ» τον παρουσιάζει ως την επόμενη επένδυση του Ολυμπιακού. Το θέμα αναπαράγεται από τις ιστοσελίδες και θεωρείται δεδομένο πως το καλοκαίρι – και παρά το ενδιαφέρον του Ατρόμητου και της ΑΕΚ – θα τον βρει εσώκλειστο στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Οι ερυθρόλευκοι του είχαν προτείνει να αναλάβουν την… ανατροφή του, δηλαδή το σχολείο και τη διαβίωση, όμως όχι κάτι περισσότερο.

Η ΑΕΚ θα έκανε το κάτι παραπάνω. Και ήταν εκείνο μαζί με τον… κιτρινόμαυρο προσανατολισμό που άλλαξε τα δεδομένα. Ο Τόνι Σαβέφσκι που τον γνώριζε καλά επέμενε. Η Ένωση έκανε πρόταση για την απόκτησή του, του πρότεινε συμβόλαιο και κατάφερε να τον εντάξει στο δυναμικό της. Στις 19 Ιουνίου, ο Ταξιάρχης Φούντας θα ήταν και πάλι θέμα στις εφημερίδες, που έγραφαν για τη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στην απόκτηση του 15χρονου μέσου.

Ποδοσφαιρική ανάπτυξη…

1 Αυγούστου 2011… Σημεία των καιρών και πάλι. Στην ΑΕΚ που έβλεπε πιτσιρικάς θα χρειαζόταν να περιμένει χρόνια για να πάρει μια ευκαιρία, να υπογράψει συμβόλαιο. Σε εκείνη του 1995-96 ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής ήταν ο 18χρονος Διονύσης Χιώτης, ο οποίος φυσικά και δεν είχε παίξει λεπτό στη σεζόν. Οι εποχές αλλάζουν και σε ηλικία 16 ετών θα υπέγραφε συμβόλαιο με την ΑΕΚ ως το 2014. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην οικογένεια της ΑΕΚ , ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρός και πραγματοποιήθηκε. Ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο και να αγωνιστώ στην ΑΕΚ. Οπότε δεν θα μπορούσα να μην αισθάνομαι δέος που φοράω τα κιτρινόμαυρα. Η χαρά μου δεν περιγράφεται όταν μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο με τη φανέλα που φέρει τον δικέφαλο στο στήθος».

Η πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας θα είχε πολλούς σταθμούς. Στις 18 Νοεμβρίου συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή της ΑΕΚ για τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ. Στις 17 Μαρτίου στην Τρίπολη έκανε ντεμπούτο στη Super League κι ήταν ο νεαρότερος παίκτης της ΑΕΚ που το κατάφερνε. Ρεκόρ που τα… φετινά σημεία των καιρών έσβησαν. Στις 22 Απριλίου έπαιξε για πρώτη φορά βασικός και έδωσε την πρώτη του ασίστ. Και στις 2 Μαΐου…

Black out!

2 Μαΐου 2012… Θα μπορούσε να είναι μια ακόμα «σημαδεμένη» ημερομηνία. Ο Ταξιάρχης Φούντας έπαιξε στο πρώτο σπουδαίο ματς της καριέρας του. Στην Τούμπα αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο και η ΑΕΚ ηττήθηκε με 1-0. Στα αποδυτήρια, δε θα πίστευε κανείς εκείνο που έβλεπε μπροστά του. Οι μαρτυρίες μιλούσαν για τον Μπρούνο Τσιρίλο βουρκωμένο, τον Λεονάρντο να ουρλιάζει και όλους τους συμπαίκτες του στην ΑΕΚ να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. «Χτύπησε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του αγώνα στο κεφάλι και μέσα στα αποδυτήρια δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Αυτή τη στιγμή οδηγείται στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό και σύντομα να είναι κοντά μας». Η επίσημη τοποθέτηση μετά το τέλος του ματς έκρυβε διακριτική το μέγεθος του προβλήματος και την έκταση του επεισοδίου.

Τις επόμενες ώρες κι αφού ο κίνδυνος για τον 16χρονο είχε ξεπεραστεί, θα γινόταν γνωστό ότι ο Ταξιάρχης Φούντας έπεσε δύο φορές σε κώμα και ισάριθμες φορές κατόρθωσαν οι γιατροί στο γήπεδο να τον επαναφέρουν, πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Εκεί, έχοντας δίπλα του τον Νίκο Κωστένογλου και τον Γιώργο Αλεξόπουλο κι αφού είχε μιλήσει με την οικογένειά του, έδειξε αρκετά δυνατός για να αφήσει πίσω του το επεισόδιο.

«Έζησα έναν εφιάλτη χθες, αλλά τώρα είμαι καλά. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την οικογένεια της ΑΕΚ. Διότι στις δύσκολες στιγμές μου απέδειξαν τι σημαίνει οικογένεια. Θέλω να ευχαριστήσω όσους ενδιαφέρθηκαν για μένα. Συμπαίκτες, προπονητές, διοίκηση και τον κόσμο της ΑΕΚ. Όπως και τον ΠΑΟΚ που έκανε ότι μπορούσε και τους γιατρούς που έκαναν το καλύτερο δυνατό για να γίνω καλά».

Επόμενη μέρα…

9 Ιουλίου 2012… Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του επαγγελματικού του συμβολαίου με την ΑΕΚ κι έχοντας οκτώ συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, ο Ταξιάρχης Φούντας δυσκολευόταν να πιστέψει εκείνο που θα ζούσε. Κοιτάζοντας γύρω του, αντιλαμβανόταν ότι πλέον ήταν ο παλαιός στην ομάδα, ο ώριμος και ο έμπειρος. Στην αρχή δε θα τρόμαζε… Ένιωθε πως είχε πάρει τις κατάλληλες βάσεις από το Νίκο Λυμπερόπουλο και τον Τραϊανό Δέλλα, οι οποίοι τον είχαν από κοντά και τον συμβούλευαν στην πρώτη του σεζόν. «Νιώθω πανευτυχής που ήμουν συμπαίκτης μαζί τους. Με πρόσεχαν, με βοηθούσαν και με συμβούλευαν συνέχεια. Ήταν από τους καλύτερους δάσκαλους που είχα στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μου καριέρας», θα πει, συναισθανόμενος το νέο ρόλο που πρέπει να έχει στην ΑΕΚ.

Έναν ρόλο που ίσως ήταν άδικο να φορτωθεί σε έναν ποδοσφαιριστή που μόλις θα έκλεινε τα 17 του χρόνια. Σ’ έναν παίκτη που ονειρεύεται να πάρει ένα smart, όμως ακόμα δεν μπορεί να βγάλει δίπλωμα οδήγησης! «Πέρυσι έπεσα κατευθείαν στα βαθιά, δούλευα κάθε μέρα πολύ και φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για όλους μας. Θα πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί, συγκεντρωμένα και δυνατά. Θα κάνω το ίδιο και εγώ, θα δουλέψω δυνατά για να είμαι έτοιμος να παίξω όταν μου ζητηθεί και να καθιερωθώ στην ΑΕΚ. Νιώθω έτοιμος, αισθάνομαι ότι έχω πολλές δυνάμεις και σωματικά νιώθω πάρα πολύ καλά. Είμαι 100% έτοιμος. Θα δουλεύω σκληρά κάθε μέρα και στην πορεία θα δούμε τι μπορώ να πετύχω».

Οι ημερομηνίες και πάλι πολλές. 25 Αυγούστου ξεκινάει βασικός στο πρωτάθλημα. 29 Σεπτεμβρίου μπαίνει αλλαγή στη Νέα Σμύρνη και μέσα σε 41 λεπτά αποβάλλεται. 28 Οκτωβρίου 2012… Ήταν βρέφος για να θυμάται την ΑΕΚ στην 28η Οκτωβρίου του 1995. Και τότε, όμως, τα πρωτοσέλιδα με ένα «ΟΧΙ» είχαν κυκλοφορήσει.

 

Τελευταία Νέα