Υπάρχει περίπτωση να έχεις κονδυλώματα και να μην το ξέρεις;

Gazzetta team
Υπάρχει περίπτωση να έχεις κονδυλώματα και να μην το ξέρεις;

bet365

Ποιες είναι οι πιθανότητες και τι πρέπει να προσέξεις.

Επιστρέψατε από τις διακοπές και αναρωτιέστε αν αυτά τα μικρά «σπιθουράκια» που βλέπετε είναι κάτι επικίνδυνο ή αν απλά είναι κάποια δερματική αλλεργία;

Ιδίως αν είχατε απρόσεκτες σεξουαλικές επαφές, αλλά ακόμα και αν ήσασταν συνεπής στη χρήση προφυλακτικού είναι πιθανό να έχετε μολυνθεί από τον ιό HPV.

Μην πανικοβάλλεστε. Το μόνο σύμπτωμα είναι τα κονδυλώματα. Μεγάλο ποσοστό ατόμων μολύνονται για πρώτη φορά στην εφηβεία και δεν το αντιλαμβάνονται εκτός αν παρατηρήσουν την ύπαρξη των κονδυλωμάτων.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV Human Papilloma Virus) αποκαλείται πλέον και σιωπηλή επιδημία, λόγω της μεγάλης μετάδοσης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Μεταδίδεται με κολπική, πρωκτική αλλά και στοματική επαφή. Το προφυλακτικό προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως καθώς πολλά σημεία μένουν ακάλυπτα, ο ιός μεταφέρεται με την επαφή του δέρματος με αλλο δέρμα.

Όπως αναφέραμε, τα μόνα συμπτώματα του ιού που μαρτυρούν την παρουσία του είναι τα κονδυλώματα.

Για να τα αναγνωρίσετε, φανταστείτε τα σαν μικρά σπυράκια, επίπεδα ή με προεξοχή, σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας. Μπορεί να είναι και μεγαλύτερα αν δεν παρατηρηθούν έγκαιρα, και να πολλαπλασιαστούν, μοιάζοντας με το σχήμα του κουνουπιδιού σε μικρογραφία. Αν δεν είναι ορατά με το γυμνό οφθαλμό, τότε η αίσθηση της αφής είναι η μόνη που μπορεί να σας βοηθήσει να τα ανακαλύψετε. Πολύ σπάνια δημιουργούν κνησμό ή πόνο. Εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και στον πρωκτό, ενώ οι γυναίκες έχουν ένα λόγο παραπάνω ανησυχίας καθώς μπορεί να εμφανιστούν και εσωτερικά στον κόλπο, ενέχοντας κινδύνους για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν και στη στοματική κοιλότητα.

Αν τυχόν διαγνωστεί η ύπαρξη κονδυλωμάτων, τα επόμενα βήματα είναι αφενός να γίνει έλεγχος με το HPV DNA τεστ για την ταυτοποίηση του ιού, και αφετέρου να αφαιρεθούν με laser CO2, την πιο αποτελεσματική και ενδεδειγμένη μέθοδο για τα δερματικά κονδυλώματα. Με τη χρήση του χειρουργικού laser CO2 προσφέρεται άμεση αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών στελεχών του ιού που αναπτύσσονται στο δέρμα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, και απαιτεί μια μόνο συνεδρία. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος στοχεύει απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τα κονδυλώματα ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες.

Περισσότερες πληροφορίες: Ιατρική Ομάδα MC Medical Center

 

Τελευταία Νέα