Κονδυλώματα τέλος!

Κονδυλώματα τέλος!

Βρήκαμε την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Κονδυλώματα τέλος!

Έχετε αγχωθεί; Είστε εκνευρισμένος διότι δεν είστε σίγουρος αν έχετε κονδυλώματα ή απλώς σπυράκια, όμως τελευταία έχετε δει πως αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό; Σας τρομάζει η λέξη HPV και ταυτόχρονα ντρέπεστε να ομολογήσετε στον εαυτό σας πως ίσως έχετε κολλήσει ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV (Human Pallilovirus) προσβάλλει πάνω από το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Σαφώς είναι πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες καθώς συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και οι άντρες πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί.

Μια επίσκεψη σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο θα σας προσφέρει σίγουρη διάγνωση, καθώς πολύ συχνά τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή με την απλή ψηλάφηση ή με γυμνό οφθαλμό. Ο ιός HPV είναι ασυμπτωματικός και πολύ σπάνια προκαλείται φαγούρα ή ενόχληση από την παρουσία τους.

Πρώτο βήμα είναι η σωστή διάγνωση. Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 τύπους, και υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα είναι κυρίως οι τύποι 6 και 11.

Γενικότερα, οι ιοί των κονδυλωμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που δημιουργούν οξυτενή κονδυλώματα, και εμφανίζονται εξωτερικά στα γεννητικά όργανα και σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στα εσωτερικά γεννητικά όργανα. Τα εσωτερικά κονδυλώματα αφορούν μόνο τις γυναίκες.

Εφόσον γίνει η διάγνωση με δερματολογική εξέταση, μπορείτε να προχωρήσετε και στο HPV DNA τεστ, με το οποίο θα γίνει ταυτοποίηση του ιού. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV από δείγμα κυττάρων. Η συνδρομή της μοριακής βιολογίας στην ταυτοποίηση του ιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με έκπλυμα από το στόμα, με επίχρισμα από τον πρωκτό, το αιδοίο και την ουρήθρα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει η ταυτοποίηση 37 τύπων HPV, ανάμεσα σε αυτούς και οι 6, 11 (υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα) και οι 16, 18 (υψηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις).

To εμβόλιο για τον HPV προστατεύει μόνο από κάποιους συγκεκριμένους τύπους HPV. Τo τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil περιέχει αντιγόνα από τους τύπους 6, 11 και 16, 18. Από κλινικές μελέτες του τετραδύναμου εμβολίου διαπιστώνεται πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των προκαρκινικών βλαβών του αιδοίου και του κόλπου καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Καλύπτοντας τους τύπους HPV 6 και 11, προλαμβάνει πάνω από το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων, ενώ συγχρόνως καλύπτει τους τύπους 16,18 που ευθύνονται και για τις περισσότερες μορφές καρκίνου που προκαλεί ο ιός.

Απαραίτητη είναι η χρήση προφυλακτικού, για προστασία και από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ούτε όμως το προφυλακτικό είναι απολύτως ασφαλές, καθώς o ιός μπορεί να βρίσκεται σε σημείο που δεν καλύπτεται από αυτό και να υπάρξει επίφοβη δερματική επαφή.

Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας των κονδυλωμάτων;

Στόχος της θεραπείας είναι να αφαιρεθούν τα δερματικά κονδυλώματα και οποιεσδήποτε κυτταρικές αλλοιώσεις. Από όλες τις διαθέσιμες μεθόδους, αυτή που υπερτερεί στην αντιμετώπιση κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεση με χειρουργικό laser CO2.

5 λόγοι για τους οποίους η θεραπεία με Laser CO2 είναι η καταλληλότερη:

1.                   Με μια μόνο συνεδρία εξαλείφονται όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα τη δεδομένη  στιγμή.

2.                   Εντοπισμένη θεραπεία, δεν επηρεάζει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

3.                   Χωρίς επιπλοκές.

4.                   Γρήγορη ανάπλαση της περιοχής.

5.                   Δεν αφήνει ουλές ή σημάδια.

Να σημειωθεί πως ο ιός HPV παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και κάποια στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση.

Μετά τη θεραπεία, χρειάζονται λίγες ημέρες για την επούλωση και για τον πρώτο μήνα καλό είναι να ακολουθηθούν τα παρακάτω:

Η αποφυγή της σεξουαλική επαφής.

Η χρήση βαμβακερών εσωρούχων.

Η αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή.

Η αποφυγή χρήσης σφουγγαριού ή πετσέτας κοινής με τον ερωτικό σύντροφο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, όπου 20 μέρες μετά τη θεραπεία ο δερματολόγος επανεξετάζει την περιοχή. Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων είναι 8 μήνες, και είναι πιθανό στο διάστημα αυτό να εμφανιστούν νέες βλάβες.

Μην αμελείτε την σεξουαλική σας υγεία, και φυσικά μια αυτοεξέταση τακτικά βοηθά στο να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας. Αν τα κονδυλώματα παρατηρηθούν σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να εξαλειφθούν με επιτυχία.

Περισσότερες πληροφορίες στο Medical Center team.

Best of internet