Εξεταστείτε δωρεάν για μελάνωμα

Gazzetta team
Εξεταστείτε δωρεάν για μελάνωμα

bet365

Μια απλή ελιά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος.

Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μελανώματος με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και του καρκίνου του δέρματος εν γένει.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί, πλέον, ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Γύρω στα 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και κοντά στους 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη ανέρχεται έως και 8%.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το τμήμα κλινικής δερματολογίας του ιατρικού κέντρου Medi Center στηρίζει ενεργά την ενέργεια συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης, προσφέροντας δωρεάν εξέταση και έλεγχο σπίλων κατόπιν ραντεβού.

Ακολουθώντας τον διεθνή δερματολογικό κανόνα ABCDE ο ασθενής μπορεί να εντοπίσει τα βασικά κλινικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν υποψία για μελάνωμα, όμως απαραίτητη είναι η ετήσια κλινική εξέταση σε δερματολόγο.

Αsymmetry: Χωρίζοντας τον σπίλο με μια γραμμή γίνεται έλεγχος για το αν είναι συμμετρικά τα μέρη μεταξύ τους. Η συμμετρία υποδηλώνει φυσιολογικό σπίλο, η ασυμμετρία όμως δείχνει υποψία κακοήθειας.

Βorder: Οι καλοήθεις σπίλοι έχουν ομαλά όρια στην περιφέρεια τους. Αν το περίγραμμά τους είναι ακανόνιστο, αυτό απαιτεί περαιτέρω έλεγχο.

Color: Η ποικιλοχρωμία ή αλλαγή χρώματος του σπίλου υποδηλώνει επικινδυνότητα για κακοήθεια. Οι φυσιολογικοί σπίλοι έχουν σταθερό χρώμα, ενώ ένας κακοήθης μπορεί να έχει συνδυασμό από μαύρο, καφέ, γκρι, ακόμα και μπλε ή λευκό χρώμα.

Diameter: Οι καλοήθεις σπίλοι έχουν μικρότερη διάμετρο από τους κακοήθεις. Με διάμετρο πάνω από 6 χιλιοστά ο σπίλος θεωρείται ύποπτος.

Εvolving: Οι φυσιολογικοί σπίλοι μένουν σταθεροί σε μέγεθος και χρώμα. Οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρηθεί υποδηλώνει κίνδυνο.

Συνοπτικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθείται συστηματικά οποιαδήποτε αλλαγή σε σπίλο, όπως ασυμμετρία, ασαφή όρια, ανομοιογένεια στο χρώμα, μέγεθος ή υπερέγερση από την επιφάνεια του δέρματος.

Πληροφορίες στο δερματολογικό τμήμα Medi Center, τηλ. για ραντεβού: 211 1088 444. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00.

 

Τελευταία Νέα