Τέλος στο κάπνισμα

Τέλος στο κάπνισμα

Τέλος στο κάπνισμα

Πώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή της κακιάς συνήθειας.

Η διακοπή του τσιγάρου για το 97% των καπνιστών, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνεται με ξεκάθαρο τρόπο, αν αναλογιστεί κανείς πως το 95% των καπνιστών που επιχειρούν να κόψουν το τσιγάρο «μαχαίρι» αποτυγχάνουν. Ποιος είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος και πώς το άτμισμα μπορεί να αποτελέσει όπλο σε αυτήν την σημαντική προσπάθεια;

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά πριν από μερικά χρόνια, θύμιζαν σε όψη τα παραδοσιακά τσιγάρα και μάλιστα πολλά από αυτά διέθεταν στην άκρη τους και ένα φωτάκι που σε κάθε εισπνοή άναβε μιμούμενο την φωτιά ενός κανονικού τσιγάρου. Στη συνέχεια, αν και ο σχεδιασμός τους παρέμεινε κυλινδρικός, αυτά εμφανίστηκαν με λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις στην διάμετρο και στο μήκος επιδιώκοντας προφανώς να εξυπηρετήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους χρήστες. Σήμερα δέκα χρόνια σχεδόν μετά την εμφάνισή τους στην αγορά, σαφώς βελτιωμένα ως προς την δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν και με σχεδιασμό που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν θυμίζει τίποτα από τα παλιά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλειά τους, για εκατομμύρια καπνιστές και ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα στο κομμάτι της ασφάλειας το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανόν να διεκδικεί τα πρωτεία του πιο δυσφημισμένου προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. Από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας του δεκάδες αναφορές παρουσιάστηκαν κάνοντας λόγο για τεράστιες βλάβες που μπορεί να προκύψουν στον οργανισμό και στο αναπνευστικό σύστημα από τη χρήση του, πολλές από τις οποίες έφταναν στο σημείο να παρουσιάσουν αυτές τις συνέπειες ακόμα και πολλαπλάσιες σε σύγκριση με το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου. Ποια είναι όμως τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από την χρήση αυτών των συσκευών σήμερα δέκα χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη τους κυκλοφορία;

Η αλήθεια είναι πως για να πειστεί κάποιος για την ασφάλεια της χρήσης ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο αρκεί μόνο να επικαλεστεί την κοινή λογική. Η απουσία οποιασδήποτε μορφής καύσης στην πρώτη επιλογή σε σύγκριση με την αναγκαία παρουσία της καύσης στην δεύτερη, θα αρκούσε για να βγουν σημαντικά θετικά συμπεράσματα για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Για τους πιο δύσπιστους ωστόσο πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία των καθηγητών Hajek και Mcneil υπό την αιγίδα του δημόσιου οργανισμού υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο (Public Health England) ήρθε για να άρει με ξεκάθαρο και επιστημονικό τρόπο οποιαδήποτε επιφύλαξη. Η έρευνα στο βασικό της συμπέρασμα καταλήγει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι έως και 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα και σε συνέχεια αυτού θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί στο μέλλον και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καπνίσματος.

Τα καλά νέα ωστόσο για τους καπνιστές, που θέλουν διακόψουν το κάπνισμα και να αρχίσουν το άτμισμα, δεν σταματούν εδώ. Η ραγδαία εξέλιξη των συσκευών ατμίσματος και η επιμονή των εταιρειών του χώρου για συνεχή βελτίωση τεχνολογιών που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα αυτών, πλέον έχουν κάνει την συνήθεια χρήσης ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου πιο απολαυστική και απροβλημάτιστη από ποτέ.

Για πολλούς ο ρόλος που μπορεί να παίξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καπνίσματος θα είναι πρωταγωνιστικός . Για κάποιους άλλους ήδη έχει αποτελέσει την πιο αποτελεσματική επιλογή.

Πολλά «χιλιόμετρα» μακριά από τη λογική των πρώτων συσκευών που μιμούνταν το τσιγάρο, σήμερα μπορεί κανείς να το βρει στην πιο εξελιγμένη του μορφή.

Ανακάλυψέ το και κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Best of internet