Χωρίς ντόπινγκ κοντρόλ στο ΣΕΦ!

Μιχάλης Τσόχος
Χωρίς ντόπινγκ κοντρόλ στο ΣΕΦ!
Ντέρμπι θα γίνει, ντόπινγκ κοντρόλ δεν θα γίνει! Ο «Ντόπερμαν» Βασίλης Γαλούπης αποκαλύπτει γιατί θα περάσει… μπάι ο έλεγχος ντόπινγκ στο ντέρμπι μπάσκετ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού!

Ματσάρα θα γίνει σχεδόν σίγουρα. Σασπένς θα υπάρξει. Η πρώτη θέση στην κανονική σεζόν θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Φτάνουν αυτά! Μην περιμένετε, δηλαδή, και πολλά πολλά. Εδώ είναι Ελλάδα! Που σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα.

Έτσι, λοιπόν, το μεγάλο κυριακάτικο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού θα διεξαχθεί χωρίς να υπάρχει έλεγχος ντόπινγκ! Το ίδιο θα συμβεί και μ’ όλα τα παιχνίδια της αγωνιστικής στην Α1.

Σταμάτησαν τον Δεκέμβρη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει κάθε εβδομάδα το ΕΣΚΑΝ, οι έλεγχοι ντόπινγκ στο πρωτάθλημα μπάσκετ έχουν διακοπεί από τον Δεκέμβριο! Μέχρι τότε τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά με τεστ τόσο στην Α1, όσο και στην Α2, αλλά ακόμα και στην Β’ εθνική. Μεγαλεία για το ελληνικό μπάσκετ, αν αναλογιστεί κανένας ότι την περασμένη σεζόν όλο το πρωτάθλημα της Α1 ήταν doping free, όπως είχαμε αποκαλύψει από το gazzetta.gr σε σχετικό μας ρεπορτάζ τον Ιούνιο του 2011 (http://www.gazzetta.gr/article/item/203770-free-doping-gia-35742-euro).

Αιτία γι’ αυτό που έγινε στο περασμένο πρωτάθλημα ήταν μια μικρή οφειλή του ΕΣΑΚΕ (περίπου 35.000 ευρώ) προς τους δειγματολήπτες. Τότε από το μπάσκετ προέβαλλαν διάφορες δικαιολογίες, όμως η ουσία είναι μια: Στο πρωτάθλημα ΔΕΝ έγιναν έλεγχοι.

Μια από τα ίδια

Το καινούργιο πρωτάθλημα για την σεζόν 2011/2012 ξεκίνησε με καλύτερους οιωνούς. Τα ντόπινγκ κοντρόλ υπήρχαν σχεδόν κάθε αγωνιστική, όπως προβλέπει και ο νόμος. Κάποια στιγμή, όμως, ο ΕΣΑΚΕ άρχισε πάλι να χρωστάει, με συνέπεια οι δειγματολήπτες (που αντιμετωπίζουν τρομερά οικονομικά προβλήματα) να στυλώσουν ξανά τα πόδια. Κι έτσι να μην έχουν πάει σε άλλους ελέγχους εδώ κι εβδομάδες.

Τεστ... γιοκ στο ντέρμπι

Έτσι, λοιπόν, όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο σε ποσοστό 99.9% ότι στο ντέρμπι της Κυριακής δεν θα γίνει ντόπινγκ κοντρόλ, όπως και σε κανένα άλλο ματς της αγωνιστικής Α1 μπάσκετ, που θα μπορούσε να προκύψει μετά από την καθιερωμένη σχετική κλήρωση στο ΕΣΚΑΝ.

Για να διεξαχθεί έλεγχος θα πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή ο ΕΣΑΚΕ να έρθει σε συνεννόηση με το ΕΣΚΑΝ και, βέβαια, να πληρώσει μέρος ή, το σύνολο των οφειλομένων. Κάτι που μοιάζει σχεδόν απίθανο στο συγκεκριμένο τάιμινγκ. Έτσι τουλάχιστον εκτιμούν στο αντιντόπινγκ. Δεν φαίνεται, δηλαδή, να πολυκαίγονται στο μπάσκετ.

Ξανά και ξανά!

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε ντέρμπι αιωνίων. Το αντίθετο! Ο ΕΣΑΚΕ δεν έκανε πέρυσι έλεγχο σε κανένα από τα παιχνίδια των δυο αιωνίων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και των playoffs. Ναι, αλλά το ίδιο συνέβη και από την ομοσπονδία στον τελικό κυπέλλου Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στις 15 Μαϊου, κάτι που επίσης είχε αποκαλύψει το gazzetta.gr το περασμένο καλοκαίρι (http://www.gazzetta.gr/article/item/204153-ektetheimene-e-eok-gia-doping-control).

Όπως βλέπουμε, λοιπόν, στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό (έχουμε, άλλωστε, να κάνουμε κι άλλες αποκαλύψεις προσεχώς) δεν γίνονται καν τα αυτονόητα. Και με πρόσχημα την οικονομική κρίση έχει σχεδόν καταργηθεί από το 2010 το ντόπινγκ κοντρόλ στα περισσότερα αθλήματα. Μιλάμε για απερίγραπτη κατάσταση που πλήττει για μια ακόμα φορά την ήδη αμφιλεγόμενη αξιοπιστία του αθλητισμού μας.

Γράψιμο των νόμων!

Από εκεί και πέρα, οι νόμοι στην Ελλάδα υπάρχουν για να γράφονται (γενικώς). Και τι έγινε, δηλαδή, αν ο νόμος αναφέρει ρητώς πως «ο έλεγχος ντόπινγκ σε αθλητές είναι υποχρεωτικός κατά τη διεξαγωγή εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλου Ελλάδας που συμμετέχουν ομάδες Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών ή Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών» και λίγο πιο κάτω ότι «Στα εθνικά πρωταθλήματα (ο έλεγχος διεξάγεται) σε έναν τουλάχιστον αγώνα κάθε αγωνιστικής ημέρας και κάθε κατηγορίας πρωταθλήματος».

Αν, άλλωστε, ήταν να εφαρμόζουμε τους νόμους σ’ αυτόν τον τόπο, θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε σαν Ελλάδα γενικότερα; Μάλλον όχι.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα