Ο καλύτερος σουτέρ στην Ευρώπη (pics & vids)

Ο καλύτερος σουτέρ στην Ευρώπη (pics & vids)

Βασίλης Παπανδρέου
Ο καλύτερος σουτέρ στην Ευρώπη (pics & vids)

bet365

Μπορούν 6 ματς να χαρίσουν έναν τόσο… βαρύ τίτλο σε έναν παίκτη; Κανονικά όχι, αλλά αν ο Tζέισον Καπόνο έχει κερδίσει δύο φορές το διαγωνισμό τριπόντων και έχει το 6ο καλύτερο ποσοστό στην ιστορία(!) του ΝΒΑ, τότε, για χάρη του, μπορούμε να είμαστε λίγο βιαστικοί!

Ο Τζέισον Καπόνο ήρθε στην Ελλάδα, σχεδόν ένα μήνα μετά τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό και δεν ήταν λίγοι -ανάμεσά τους κι ο συντάκτης- αυτοί που υποστήριζαν ότι η καριέρα του βαδίζει σε πρόωρη λήξη. Από τη μία, το ότι τις τελευταίες δύο σεζόν (2010-11 στους 76ερς και 2011-12 στους Λέικερς) έπαιξε όλα κι όλα 51 ματς με φτωχά στατιστικά (0,7 και 2 πόντοι μ.ο. αντίστοιχα) και από την άλλη το γεγονός ότι έχει κλείσει τα 31 και εκτός από το σουτ δεν είχε δείξει άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του, έκαναν τον κόσμο αρκετά δύσπιστο απέναντι στον Καλιφορνέζο small forward.

Σε απόδοση 1.40 στην playbet η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Άλμπα

Η πραγματικότητα βέβαια, ήταν κάπως διαφορετική! Μέσα σε ένα μήνα κι αφού ξεκίνησε αστοχώντας σε όλα (κι όμως είναι αλήθεια...) τα σουτ τριών πόντων στο πρώτο εσωτερικό διπλό προπόνησης στο ΟΑΚΑ, ο Καπόνο βρήκε ρυθμό, άρχισε να συνηθίζει τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού και σήμερα έχει εξελιχθεί σε βασικότατο παίκτη των "πράσινων", καθώς εκτός από το… εκνευριστικό σουτ, τείνει να γίνει ο καλύτερος δημιουργός της ομάδας μετά τον Διαμαντίδη!

Σταμάτησε στα 60!

Βλέπετε, η προπόνηση του Καπόνο δεν είναι συνηθισμένη. Ξεκινάει να σουτάρει μέχρι να χάσει ή για την ακρίβεια μέχρι να κουραστούν να του πασάρουν οι φροντιστές του Παναθηναϊκού, που μετά από εκείνη το πρώτο… καταστροφικό εσωτερικό διπλό, έχασαν το μέτρημα, καθώς ο "Ιάσονας" ευστόχησε σε 60 συνεχόμενα τρίποντα μέχρι να το πάρει απόφαση και να πάει στα αποδυτήρια. Και ήταν μόνο η αρχή!

Έχασε κιλά, βρήκε τα πατήματά του εντός, αλλά και εκτός παρκέ, όπου εξελίσσεται σε νέο… Φώτση πειράζοντας διαρκώς του συμπαίκτες του και μετά από 6 επίσημους αγώνες -3 στην Ευρώπη και 3 στην Α1- σουτάρει με 57,7% από τη γραμμή του τριπόντου, που μεταφράζεται σε 15 στα 26 σουτ από τα 6,75! Για την ώρα βέβαια, το 50% του Καπόνο στο "Top-16" είναι μόλις το... 20ο καλύτερο ποσοστό, καθώς Όλεσον, Φάρμαρ, Νάχμπαρ και Κρίστμας σκοράρουν με 60%, αλλά ποντάρουμε ότι όταν τελειώσει ο γύρος των 16, ο δις νικητής του διαγωνισμού τριπόντων του ΝΒΑ, θα τους έχει αφήσει πίσω του!

Στην Euroleague έχει 4/6 με τη Ζαλγκίρις 2/7 με την Εφές στον χειρότερό του αγώνα με τα πράσινα και 1/1 με την Ουνικάχα (συνολικά 7/14 ήτοι 50% ευστοχία), ενώ στην Ελλάδα βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι καθώς σκοράρει με το "σατανικό" 66,6%, έχοντας βρει στόχο σε 8 από τα 12 τρίποντα που έχει επιχειρήσει, με αποκορύφωμα το χθεσινό ματς στη Ρόδο, που είχε 5/6 προσπάθειες.

Κι όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να συνεργαστεί καλά καλά με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, τον άνθρωπο του οποίου τη ζωή ήρθε για να κάνει πιο εύκολη δίνοντας του έξτρα πάσα στην περιφέρεια όταν οι αντίπαλοι ψηλοί τον κλείνουν με double και triple team. Ο Σοφό δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, με αποτέλεσμα οι συνεργασίες με τον Αμερικανό μπόμπερ να είναι περιορισμένες, όμως αυτό δεν εμποδίζει τον Καπόνο να σκοράρει κατά βούληση και -το σημαντικότερο- χωρίς να εκβιάζει το σουτ.

Μετά τον Λάσμε (μακράν η πιο επιτυχημένη μετεγγραφή του φετινού Παναθηναϊκού) και τους "Διόσκουρους" Μασιούλις και Μπράμος, που ανεβάζουν διαρκώς ρυθμό, ο Καπόνο φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα και να δικαιώνει αυτούς που τον επέλεξαν και τον περίμεναν μέχρι να ξεπεράσει το σοκ της αποβολής στην εγκυμοσύνη της συζύγου του.

Τι μένει; Ο Γκιστ που είναι πολύ "φρέσκος" ακόμα, ο Μπανκς που σκοράρει και ξεσηκώνει τον κόσμο, αλλά χρειάζεται χαλινάρι στα κρίσιμα λεπτά και ο Ούκιτς, ο οποίος μάλλον θα συνεχίσει να απασχολεί τους "πράσινους" ρεπόρτερ και αρθρογράφους σχετικά με το ρόλο του και τις πιθανότητες αντικατάστασής του. Για να επιστρέψουμε στον Καπόνο πάντως, με 15/26 τρίποντα σε 6 αναμετρήσεις και συνολικά 57% ευστοχία, ο κόσμος του Παναθηναϊκού βρήκε τον δικό του… Έντι Τζόνσον.

Προφανώς, ο Έντι ήταν μία -και δύο- κλάση καλύτερος, αλλά τέτοιος σουτέρ σαν τον Καπόνο, έχει να εμφανιστεί από τον καιρό του αξεπέραστου "Fast Eddie" στα ελληνικά γήπεδα!

Yγ: Για μερικούς παίκτες, τα λόγια και τα στατιστικά είναι περιττά, ιδίως όταν αρκεί ένα λεπτό στον αγώνα για να καταλάβεις ότι θα μπορούσε να σουτάρει και καθιστός. Μετά τον αγώνα με τη Ζαλγκίρις (28/12 με τον Αμερικανό να έχει 4/5 τρίποντα), ένας συμπαίκτης του έλεγε γελώντας: "Αν τα έχανε κι ο Καπόνο, μάλλον θα έφταιγαν τα στεφάνια. Ο τύπος είναι... άρρωστος! Έχει τον τέλειο ρυθμό στο σουτ!!!"

Υγ2: Εκτός από το 6ο καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του ΝΒΑ (43,4%) όντας πίσω από τον Στιβ Κερ (45,4%), Στίβεν Κάρι (44,%), Χιούμπερ Ντέιβις (44,1%), Στιβ Νόβακ (43,8%) και Ντράζεν (43,7%), έχει και το ρεκόρ εύστοχων τριπόντων στον διαγωνισμό του All Star Game, καθώς μαζί με τον Γκρεγκ Χότζες (νικητής το 1990, το 91 και το 92) είναι οι μοναδικοί δύο παίκτες στην ιστορία του θεσμού με 25 σουτ σε ένα γύρο (το "άριστα" είναι το 30). Ε με κάτι τέτοια είναι προφανές ότι... "αν δεν τα βάζει ο Καπόνο θα φταίνε οι μπασκέτες", που λένε και οι συμπαίκτες του! Δείτε την προπόνησή του και θα καταλάβετε...

Για τους μπόμπερ που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν, υπάρχει και το Twitter (@sili81)

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα