Οι 7 κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση βρεφών με το αυτοκίνητο (pics & vid)

Νίκος Γιαννούλας
Οι 7 κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση βρεφών με το αυτοκίνητο (pics & vid)
Ο απόλυτος οδηγός για κάθε νέο γονιό, που θα τον βοηθήσει να αποφύγει τα λάθη στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος.

Η σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο μειώνει την πιθανότητα της απώλειας ζωής των βρεφών κατά 75% και του τραυματισμού κατά 90% σε περίπτωση ατυχήματος. Τα ευρήματα των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών καθιστούν κεφαλαιώδους σημασίας την ορθή μετακίνηση των παιδιών μας με το αυτοκίνητο.

Μια ακόμα έρευνα του πανεπιστημίου του Όρεγκον, αποκάλυψε ότι σε ποσοστό 95% οι γονείς – οδηγοί κάνουν λάθη κατά την τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων, τα οποία μπορεί να μειώσουν σημαντικά το επίπεδο προστασίας σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούμε με ευλαβική προσοχή τα σωστά βήματα στην τοποθέτηση παιδικού καθίσματος και την ασφαλή πρόσδεση των βρεφών σε αυτά.

1. Προσοχή στην οδηγίες

Πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά το εγχειρίδιο οδηγιών για το παιδικό κάθισμα και να μάθετε πώς να το τοποθετείτε στο όχημά σας. Η διαδικασία είναι συχνά απλή, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας καθησυχάζει, καθώς οφείλετε να ακολουθήσετε κάθε βήμα που περιγράφεται με απόλυτη ακρίβεια.

2. Το κατάλληλο παιδικό κάθισμα

Αυτό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι πιστοποιημένο και απολύτως προσαρμοσμένο στο ύψος και το βάρος του παιδιού -όχι μόνο στην ηλικία. Στην περίπτωση νεογέννητου, πρέπει να χρησιμοποιείται παιδικό κάθισμα από την ομάδα 0 ή 0+. Τα καθίσματα στην ομάδα 0 μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως ότου το βρέφος ζυγίζει 10 κιλά, ενώ η ομάδα 0+ είναι κατάλληλα έως 13 κιλά.

3. Πάντα προς τα πίσω

Τα καθίσματα συγκράτησης για βρέφη έχουν σχεδιαστεί ώστε να τοποθετούνται στραμμένα προς τα πίσω, καθώς οι μύες στο λαιμό των νεογέννητων δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Επειδή τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν κατά τη φορά του αυτοκινήτου η προστασία των βρεφών είναι πολύ καλύτερη στα αντίθετης κατεύθυνσης παιδικά καθίσματα.

4. Πάντα στο πίσω κάθισμα

Τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου είναι τα ασφαλέστερα και εκεί πρέπει να ταξιδεύει ένα νεογέννητο. Παρότι παλαιότερα θεωρούσαμε σωστό να τοποθετούμε το βρεφικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού για να παρακολουθούμε το μωρό, αυτό πλέον δεν ισχύει. Το μπροστινό κάθισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υπάρχουν για παράδειγμα άλλα παιδιά πίσω και ο χώρος δεν επαρκεί, μόνο όμως αν ο αερόσακος συνοδηγού είναι απενεργοποιημένος.

5. Απόλυτη προσοχή στην τοποθέτηση

Τα βρεφικά καθίσματα μπορεί να μην έχουν άγκιστρα για τοποθέτηση στην ειδικές βάσεις isofix των σύγχρονων αυτοκινήτων. Σε αυτή την περίπτωση τη στήριξή τους εξασφαλίζουν οι πίσω ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου. Διαβάσετε το εγχειρίδιο οδηγιών πολύ προσεκτικά και ακολουθήστε χωρίς την παραμικρή απόκλιση κάθε βήμα.

6. Σωστή και σφιχτή πρόσδεση

Αφαιρέστε από το βρέφος μπουφάν ή ογκώδη ρούχα, που δεν επιτρέπουν τη συγκράτησή του από τις ειδικές ζώνες σε μια απόλυτα σταθερή θέση, χωρίς να σφίγγετε υπερβολικά. Μια πρακτική μέθοδος ελέγχου της σωστής τάσης των ζωνών, είναι να προσπαθήσετε να διπλώσετε κατά μήκος τον ιμάντα. Αν μπορείτε, τότε σφίξτε λίγο περισσότερο.

7. Τίποτα ελεύθερο στο εσωτερικό

Αποσκευές, διάφορα αντικείμενα ή παιχνίδια στα πίσω καθίσματα ή στην εταζέρα μπορούν να πεταχτούν προς τα εμπρός σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος ή σύγκρουσης και να τραυματίσουν το βρέφος. Όλα πρέπει να είναι αποθηκευμένα στο χώρο αποσκευών ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!