1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα με ένα Tesla στο διάστημα (pics & vid)

Gazzetta team
1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα με ένα Tesla στο διάστημα (pics & vid)
Toν Φεβρουάριο του 2018 εκτόξευσε ο Ελον Μασκ το προσωπικό του Tesla Roadster στο διάστημα με το ντάμι ενός αστροναύτη στο τιμόνι του και από τότε έχει διανύσει πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο διάστημα τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα, ωστόσο στις 6 Φεβρουαρίου 2018 προστέθηκε σε αυτά για πρώτη φορά στην ιστορία και ένα κανονικό αυτοκίνητο. Η έμπνευση ανήκει στον Ελον Μασκ ο οποίος έστειλε εκείνη την ημέρα στο ηλιακό μας σύστημα με τον πύραυλο Falcon Heavy της δικής του διαστημικής εταιρείας Space X ένα βυσινί Tesla Roadster. Η εκτόξευση του ιδιωτικού Ι.Χ. του ιδρυτή της Tesla έγινε από την αποβάθρα 39Α του διαστημικού σταθμού του Κέιπ Κανάβεραλ υπό τις επευφημίες δεκάδων χιλιάδων ενθουσιασμένων θεατών. Να πούμε, ότι ακριβώς από το ίδιο σημείο είχε ξεκινήσει και το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Apollo 11, από το οποίο κατέβηκαν και πάτησαν οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη.

Με οδηγό μία κούκλα και μουσική Ντέιβιντ Μπάουι

Ο εκκεντρικός Μασκ έστειλε το αγαπημένο του Roadster στο ηλιακό μας σύστημα με κατεβασμένη την οροφή του, ενώ το «επάνδρωσε» με ένα ντάμι ντυμένο αστροναύτη, το οποίο βάφτισε ‘’Starman’’.

Tο κόκπιτ του Tesla Roadster.

Για να μην πλήττει μάλιστα η κούκλα, έπαιζε μέσα στο αυτοκίνητο μουσική και πιο συγκεκριμένα το τραγούδι του Ντέιβιντ Μπάουι «Space Oddity». Βασικά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς πηγαίνουν τα πράγματα με το Tesla Roadster και τον Starman με τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκτόξευσή τους, ωστόσο υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συμπληρώσουμε –με λίγη φαντασία- το σχετικό παζλ.

Δύσκολος ο εντοπισμός του Τesla

Για μερικές ώρες μετά την απογείωση του Tesla Roadster από τα πάτρια εδάφη υπήρχαν διαθέσιμες εικόνες του από τη live μετάδοση μέσω του Ιnternet, όμως μετά από λίγο έπαψαν να λειτουργούν οι κάμερα και έτσι βασιζόμαστε πλέον σε υπολογισμούς και εκτιμήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, το κόκκινο μοντέλο πρέπει να ολοκλήρωσε την πρώτη ελλειπτική πορεία του μεταξύ του πλανήτη Άρη και της Γης γύρω από τον ήλιο τον Αύγουστο του 2019. Επίσης στις 6 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή δύο χρόνια μετά την εκτόξευσή του, έχει διανύσει με βάση επιστημονικούς υπολογισμούς πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Πρόκειται για μία απόσταση που αντιστοιχεί στο συνολικό μήκος του οδικού δικτύου της γης, πολλαπλασιασμένο επί 22.

Με φόντο τη Γη και την Αυστραλία.

Ο ιστότοπος whereisroadster.com παρακολουθεί όσο μπορεί την πορεία του «διαστημικού αυτοκινήτου» και ασχολείται με τον εντοπισμό του. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, το πρώην ιδιωτικό αυτοκίνητο του Ελον Μασκ πρέπει να απέχει αυτές τις ημέρες περίπου 350 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη γη, ενώ ο Αρης βρίσκεται σαφώς πιο κοντά του καθώς το χωρίζουν από τον «Κόκκινο Πλανήτη» μόνον 155 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Αβέβαιο το μέλλον

Είναι πάντως πολύ αμφίβολο, αν έχει επιζήσει ο Starman μέχρι σήμερα μετά από δύο χρόνια εκτός των γήινων συνθηκών. Το Tesla είναι εκτεθειμένο στο διάστημα σε ακραίες ακτινοβολίες, από τις οποίες μας προστατεύει το μαγνητικό πεδίο της Γης, αναφέρει ο χημικός Γουίλιαμ Κάρολ του επιστημονικού ιστότοπου livescience.com. Ο Κάρολ εκτιμά ότι θα έχουν καταστραφεί σίγουρα τα οργανικά υλικά του οχήματος, όπως π.χ. το δέρμα, τα ελαστικά, οι υφασμάτινες επενδύσεις και οι βαφές και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι δεν τους δίνει πάνω από ένα χρόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ουσιαστικά, θα έχει μείνει μόνον το αλουμινένιο πλαίσιο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αν και αυτό ενδέχεται να έχει καταστραφεί από συγκρούσεις με μικρότερους ή μεγαλύτερους μετεωρίτες.

O πύραλος εκτόξευσης Falcon Heavey.

Μακροπρόθεσμα, θεωρείται το μέλλον του συγκεκριμένου αυτοκινήτου αβέβαιο. Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Tesla θα πέσει σε μερικά εκατομμύρια χρόνια σε έναν πλανήτη, γύρω από τον οποίο θα περιστρέφεται. Κάποιοι άλλοι πάντως έχουν υπολογίσει ότι θα βρίσκεται το 2091 στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη και ότι με βάση τις μελλοντικές μας δυνατότητες θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τότε μία εκστρατεία διάσωσής του και να το επαναφέρουμε στην…πατρίδα του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!