Ρουμανία και Βουλγαρία δίνουν μάχη για το νέο εργοστάσιο της VW

Gazzetta team
Ρουμανία και Βουλγαρία δίνουν μάχη για το νέο εργοστάσιο της VW
Γη και ύδωρ προσφέρουν στη VW οι δύο βαλκανικές χώρες προκειμένου να γίνει σε αυτές το εργοστάσιο αυτοκινήτων γερμανικής εταιρεία και όχι στην Τουρκία, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Βουλγαρία και Ρουμανία μπαίνουν δυνατά στη διεκδίκηση του νέου εργοστασίου, που σχεδίαζε να κατασκευάσει η Volkswagen στην Τουρκία, όμως άλλαξε γνώμη μετά τη στρατιωτική επιδρομή των Τούρκων στη Συρία. Η Βουλγαρία είναι διατεθειμένη να προσφέρει διπλάσιες επιδοτήσεις, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη από τις ανταγωνίστριες χώρες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του βουλγάρικου συνδέσμου αυτοκινήτου και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνέλιεβ, στη γερμανική εφημερίδα ‘’Frankfurter Allgemeine Zeitung’’, «βρήκαμε έναν τρόπο, να προσφέρουμε στον όμιλο Volkswagen 250 έως 260 εκατ. ευρώ αντί 135 εκατ.».

Ο πρόεδρος του βουλγάρικου συνδέσμου αυτοκινήτου ανέφερε, ότι η προσφορά έχει υποβληθεί επίσημα στη VW και ότι αναμένεται η απάντησή της. Αν συνυπολογιστούν τα κόστη για την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών, όπως τη σύνδεση του νέου εργοστασίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βουλγαρίας, τότε προσφέρει η Σόφια γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, για να την επιλέξει η γερμανική φίρμα ως έδρα της μονάδας παραγωγής της. Ο Πλεβνέλιεβ διαβεβαίωσε, ότι οι επιδοτήσεις έχουν λάβει την έγκριση της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία παραβίασε τους κανόνες του διαγωνισμού.

Λίγο μετά τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε και η Ρουμανία την πρόθεσή της να φιλοξενήσει τη νέα μονάδα της Volkswagen στα εδάφη της. «Ξεκινήσαμε νέες συζητήσεις με τον όμιλο Volkswagen», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος υπουργός Εμπορίου, Στέφαν Ράντου Οπρέα, στην οικονομική εφημερίδα ‘’Ziarul Financiar’’ της χώρας του. Σύμφωνα με τον Οπρέα, η Ρουμανία διαθέτει «πολύ καλές τεχνικές προϋποθέσεις» και δεν έχει πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού. Όπως είναι γνωστό, στη Ρουμανία λειτουργεί εργοστάσιο της θυγατρικής μάρκας της Renault, Dacia, ενώ παράγει αυτοκίνητα και η Ford στην πόλη Κραϊόβα.

Μετά την εισβολή των Τούρκων στη Συρία άλλαξαν ριζικά τα πλάνα της Volkswagen σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου κοντά στη Σμύρνη της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, Στέφαν Βάιλ, που είναι μεγαλομέτοχος στον όμιλο Volkswagen, υπογράμμισε ότι «οι εικόνες, που βλέπουμε από τη Βόρεια Συρία, είναι φρικτές». Ο Βάιλ χαρακτήρισε τις πολεμικές δραστηριότητες των Τούρκων στην περιοχή ως έγκλημα πολέμου και συμπλήρωσε, ότι «δεν μπορώ να φανταστώ, ότι η Volkswagen θα κάνει κάτω από αυτές τις συνθήκες μία επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία».

Ακολουθήστε την σελίδα του InMotion στο Facebook!