5 pick-up για «γκαζιάρηδες» αγρότες (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
5 pick-up για «γκαζιάρηδες» αγρότες (pics)
Στην Ελλάδα τα pick-up είναι καταχωρημένα στο μυαλό μας ως «αγροτικά», στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όμως έχουν εντελώς διαφορετικό ρόλο στην αγορά και δεν λείπουν τα μοντέλα με εξωφρενικές επιδόσεις.

Θα μπορούσε ένα ημιφορτηγό με βάρος άνω των 2,5 τόνων να έχει επιδόσεις αντάξιες των Porsche και των Ferrari; Αν απαντήσει κανείς με βάση τη λογική του σίγουρα θα πει όχι, όμως οι Αμερικάνοι υλοποιούν όλες τις παράλογες ιδέες που έρχονται στο μυαλό τους, για αυτό και τα pick-up που οδηγούν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε στους δικούς μας δρόμους.

Όλες οι εταιρείες προσφέρουν εντελώς διαφορετικά μοντέλα στις ΗΠΑ, προφανώς πολύ μεγαλύτερα σε διαστάσεις αλλά και σε κινητήρα. Είναι εύκολο να βρεις ένα pick-up με πάνω από 600 άλογα, ακόμη και με πάνω από... 1.000 άλογα, αν το ζητούμενο είναι οι επιδόσεις και βέβαια, το show-off. Η χρήση τους δεν γίνεται στα χωράφια και τις εργασίες όπως στην Ελλάδα αλλά τα χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο ως αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου.

Παρακάτω στη λίστα ακολουθούν τα ισχυρότερα και ταχύτερα μοντέλα με... καρότσα που βρήκαμε. Δεν είναι όλα εργοστασιακά αφού πολλά έχουν περάσει από τα χέρια βελτιωτών, όμως περιοριστήκαμε σε στάνταρ κατασκευές που δημιουργεί η εκάστοτε εταιρεία. Τι εννοούμε; Η Hennessey για παράδειγμα, προσφέρει ειδική βελτίωση για το Ram 1500 TRX με το όνομα Mammoth. Είναι ένα στάνταρ πακέτο αναβαθμίσεων που προσφέρει για το συγκεκριμένο μοντέλο και έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλά αυτοκίνητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι custom κατασκευές που μπορεί να ζητάει ο κάθε... μουρλός Αμερικάνος, οπότε εκεί χάνεται η μπάλα στις ιπποδυνάμεις, αλλά και στο κόστος.

Chevrolet Silverado Yenko/SC

Χαμηλωμένο, με τεράστιες ζάντες και μια επιβλητική μάσκα στο εμπρός μέρος που αμέσως προϊδεάζει ότι το συγκεκριμένο Silverado δεν είναι μια από τα ίδια. Έχει έναν V8 βενζινοκινητήρα των 5.3 λίτρων που αποδίδει... 800 άλογα με τις αναβαθμίσεις που γίνονται από την εταιρεία, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα εφαρμογής τόσο σε πισωκίνητα Silverado, όσο και σε τετρακίνητα. Δεν ανακοινώνουν την τελική του ταχύτητα, όμως τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε περίπου 4 δευτερόλεπτα.

Hennessey Jeep Gladiator Maximus

Το Jeep Gladiator παρουσιάστηκε περίπου ένα χρόνο πριν και η Hennessey αμέσως έπιασε δουλειά για να προσφέρει ένα κιτ αναβάθμισης για το δημοφιλές pick-up. Το δυναμόμετρο σταμάτησε στα 1.000 άλογα, που επαρκούν για 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα! Ο κινητήρας που φοράει είναι ένας V8 των 6.2 λίτρων που προέρχεται από το Hellcat και φυσικά είναι υπερτροφοδοτούμενος με κομπρέσορα. Το κόστος του αυτοκινήτου πάντως φτάνει τις 225.000 δολάρια, δεν το λες και φθηνό. Σύμφωνα με τη Hennessey, ανάρτηση, σύστημα διεύθυνσης, φρένα, κινητήρας και μετάδοση αλλάζουν εντελώς.

Hennessey Ford F-150 Venom 800

Ακόμη ένα δημιούργημα της Hennessey βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα, αυτή τη φορά έχοντας ως βάση το Ford F-150. Ονομάζεται Venom 800 και κοστίζει 149.500 δολάρια, με το κόστος του εργοστασιακού αυτοκινήτου να περιλαμβάνεται στην τιμή. Ο V8 κινητήρας με τον κομπρέσορα αποδίδει 800 ίππους και το καθιστά ακόμη πιο γρήγορο από το Gladiator, με 0-100 χλμ./ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από στάση, καλύπτει τα 400 μέτρα σε μόλις 11,9 δευτερόλεπτα με ταχύτητα εξόδου στα 187 χλμ./ώρα.

RAM 1500 TRX Mammoth

Η έκδοση Mammoth του Ram 1500 μεταμορφώνει το ήδη ικανότατο pick-up σε ένα... άρμα μάχης. Η παραγωγή του για το 2021 περιορίζεται στα 200 κομμάτια λόγω της πολυπλοκότητας της αναβάθμισης οπότε οι μονάδες που τελικά θα κατασκευαστούν, μάλλον θα είναι λίγες. Ο κινητήρας έχει απόδοση 1.012 ίππων, τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 3,2 δευτερόλεπτα, το 400άρι το «καθαρίζει» μέσα σε 11,4 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εξόδου είναι στα 193 χλμ./ώρα. Ένας πραγματικός πύραυλος για κάθε έδαφος.

Rivian R1T

Το ταχύτερο pick-up αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι το νέο Rivian R1T και είναι... ηλεκτρικό. Έχει 750 ίππους αλλά και... 1.125 κιλά ροπής που το καθιστούν πραγματικά ασταμάτητο. Σύμφωνα με τη Rivian, το 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε μόλις 3 δευτερόλεπτα. Η αμεσότητα απόκρισης του ηλεκτροκινητήρα χαρίζει πραγματικά ασύλληπτες επιταχύνσεις είτε από στάση, είτε εν κινήσει και παρά την εικόνα «φορτηγού» μπορεί να ντροπιάσει πάρα πολλά ανυποψίαστα supercars στο φανάρι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!