Πρεμιέρα για το κουπέ Audi Q5 Sportback (pics & vid)

Gazzetta team
Πρεμιέρα για το κουπέ Audi Q5 Sportback (pics & vid)
To μεσαίο SUV της Audi αποκτά και coupe εκδοχή, με σπορ υπόσταση αλλά και μεγάλη πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση.

Μετά τα e-tron Sportback και Q3 Sportback, η Audi παρουσιάζει ένα ακόμα Sportback. Το Q5 Sportback είναι ένα SUV με δυναμικές, coupe γραμμές που απευθύνεται σε όσους εκτιμούν όχι μόνο την εκφραστική σχεδίαση και την τεχνολογική καινοτομία, αλλά και το σπορ χαρακτήρα και την υψηλή καθημερινή χρηστικότητα. Η διαισθητική λειτουργία και ο χειρισμός μέσα από ευκρινείς οθόνες, συμβάλλουν σε μία αίσθηση άνετης οδήγησης.

Το Audi Q5 Sportback είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αποπνέει μια ισχυρή παρουσία, κάτι τυπικό για τα μοντέλα Q της Audi. Οι μεγάλες είσοδοι αέρα πλαισιώνουν το οκταγωνικό Singleframe. Οι LED προβολείς έχουν χαρακτηριστική υπογραφή φωτισμού ημέρας ενώ προαιρετικά είναι τεχνολογίας matrix LED. Η γραμμή ώμου που «σβήνει» κομψά προς τα πίσω, δίνει έμφαση στους εντυπωσιακούς τροχούς και την τετρακίνηση. Το πλαϊνό μαρσπιέ προσδίδει στο Sportback στιβαρότητα. Η επιφάνεια των τζαμιών ξεκινάει την κλίση προς τα κάτω νωρίς, με το τρίτο παράθυρο να μειώνεται απότομα προς τα πίσω. Σε συνδυασμό με το φαινομενικά ψηλό πίσω προφυλακτήρα δίνουν στο Q5 Sportback μια πολύ δυναμική και ισχυρή εμφάνιση.

Πρωτοποριακή τεχνολογία φωτισμού OLED

Η Audi προσφέρει την επιλογή των πίσω φώτων με καινοτόμο ψηφιακή τεχνολογία OLED. Κάθε φως περιλαμβάνει τρεις οργανικές διόδους εκπομπής φωτός, καθεμία χωρισμένη σε έξι τμήματα. Τα κόκκινα στοιχεία OLED είναι ομοιογενώς φωτεινά, αλλά η κατάτμηση τους επιτρέπει να ελέγχονται μεμονωμένα. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από τρεις διαφορετικές υπογραφές οπίσθιου φωτισμού κατά την παραγγελία.

Το νέο Sportback διατίθεται στις εκδόσεις εξοπλισμού “advanced” και “S line”. Οι διαφορές εντοπίζονται στη μάσκα, στις πλευρικές εισόδους αέρα και ειδικότερα στον πίσω προφυλακτήρα. Με μήκος 4,69 μέτρα, το Q5 Sportback είναι επτά χιλιοστά μακρύτερο από το αδερφό του μοντέλο. Το ύψος και το πλάτος είναι πανομοιότυπα. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι επίσης χαμηλότερος, με το Cd στα 0,30.Το μακρύ μεταξόνιο 2,82 μέτρων παρέχει άφθονους χώρους, ενώ το εσωτερικό ξεχωρίζει με τις οριζόντιες, καθαρές γραμμές του.

Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 510 λίτρα. Η Audi προσφέρει επίσης το νεότερο μέλος της οικογένειας με την προαιρετική πίσω σειρά καθισμάτων rear bench plus, η οποία μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός για να αυξήσει τη χωρητικότητα των αποσκευών έως και 60 λίτρα, στα 570 λίτρα μέγιστο.

Σπορ ανάρτηση και προαιρετικά ηλεκτρονικά ελεγχόμενη

Η στάνταρ σπορ ανάρτηση διαθέτει πιο δυναμικό χαρακτήρα και απόσβεση για πιο άμεση αίσθηση δρόμου από την τυπική ανάρτηση του Q5. Η Audi προσφέρει επίσης μια εναλλακτική ανάρτηση με ελεγχόμενους αποσβεστήρες ή την ευέλικτη και εξαιρετικά άνετη προσαρμοζόμενη αερανάρτηση, που υθμίζει το ύψος της διαδρομής σε ένα ευρύ φάσμα 60 χιλ. συνολικά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αερανάρτησης είναι η ικανότητα χαμηλώματος του πίσω άξονα κατά 55 χιλ. πιέζοντας ένα κουμπί στο χώρο αποσκευών, καθιστώντας ευκολότερη τη φόρτωση.

Προηγμένοι κινητήρες

Το Q5 Sportback κυκλοφορεί στην Ευρώπη με έναν ισχυρό τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα δύο λίτρων. Με ροπή 150 kW (204 PS) και 400 Nm ροπής, συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7-σχέσεων S tronic και τεχνολογία ultra quattro. Το ήπιο υβριδικό σύστημα ενισχύει το βαθμό απόδοσης. Κατά το φρενάρισμα, επιστρέφει ένα μέρος της ενέργειας πέδησης και αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με αυτόν τον τρόπο σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Το Q5 Sportback μπορεί επίσης να ρολάρει με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας.
Η ομαλή λειτουργία Start/Stop ενεργοποιείται με υπολειπόμενη ταχύτητα 22 χλμ./ώρα. Ο ισχυρός πετρελαιοκινητήρας δεν είναι μόνο αποδοτικός, αλλά και καθαρός. Πληροί τα όρια του τελευταίου κανονισμού για τις εκπομπές Euro 6d-ISC-FCM ή EU 6 AP. Χάρη στο σύστημα SCR δύο δόσεων με διπλή έγχυση AdBlue, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου μειώνονται περαιτέρω ανάλογα με την αντίστοιχη κατάσταση λειτουργίας.

Μετά το λανσάρισμα του Q5 Sportback θα ακολουθήσει μια δεύτερη έκδοση του τετρακύλινδρου TDI, ένας V6 TDI και δύο ακόμα δίλιτροι, τετρακύλινδροι βενζινοκινητήρες TFSI. Όπως το πολύ επιτυχημένο Q5, το Q5 Sportback θα προσφέρεται επίσης με ένα plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα σε δύο παραλλαγές ισχύος. Ένα SQ5 Sportback θα ολοκληρώσει αργότερα τη γκάμα.

Σύγχρονα συστήματα διασύνδεσης και ψυχαγωγίας

Για τα χειριστήρια, τις οθόνες και την ψυχαγωγία, το Q5 Sportback χρησιμοποιεί την ίδια νέα τεχνολογία με το ανανεωμένο Q5: το σύστημα modular infotainment τρίτης γενιάς (ΜIB 3). Στην πλήρη του έκδοση, το Audi virtual cockpit plus διαθέτει την οθόνη 12,3 ιντσών και head-up display. Το σύστημα πλοήγησης ΜΜΙ plus συνδυάζεται με οθόνη αφής 10,1 ιντσών. Ο φωνητικός έλεγχος φυσικής γλώσσας χρησιμοποιεί το cloud και μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε πατώντας ένα κουμπί στο τιμόνι είτε λέγοντας “Hey Audi”.

Το Q5 Sportback χρησιμοποιεί επίσης την προηγμένη ευφυΐα του στόλου Audi. Οι τοπικές ειδοποιήσεις κινδύνου προειδοποιούν τον οδηγό για επικίνδυνες καταστάσεις στην πορεία του όπως κατεστραμμένα οχήματα, ατυχήματα, άκρα μποτιλιαρίσματος, ολισθηρούς δρόμους και ομίχλη.

Πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης

Το Audi Q5 Sportback είναι εξοπλισμένο με πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που είναι οργανωμένα σε τρία πακέτα. Το adaptive cruise assist μπορεί να αναλάβει την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και τη διατήρηση της λωρίδας για τον οδηγό σε πολλές περιπτώσεις. Ο οδηγός πρέπει να αγγίξει μόνο το ευαίσθητο στην αφή τιμόνι για να διατηρήσει την πλευρική καθοδήγηση.

Ένα δεύτερο σύστημα υψηλής τεχνολογίας είναι το predictive efficiency assist. Βοηθά τον οδηγό να οδηγεί απροβλημάτιστα αξιολογώντας τα δεδομένα προβλέψεων διαδρομής από το σύστημα πλοήγησης και την αναγνώριση πινακίδων βάσει κάμερας. Το predictive efficiency assist μπορεί πραγματικά να δείξει την αξία του όταν συνδυαστεί με το adaptive cruise assist, προσαρμόζοντας αυτόματα την ταχύτητα στη διαδρομή και την κατάσταση της κυκλοφορίας.

Το στάνταρ σύστημα Audi pre sense city βοηθά στην αποφυγή ή τον μετριασμό των συνεπειών των συγκρούσεων με τους χρήστες του δρόμου μπροστά από το αυτοκίνητο. Τα προαιρετικά συστήματα turn assist, swerve assist, cross-traffic assist και exit warning βελτιώνουν επίσης την ασφάλεια.

Διαθέσιμο στα μέσα του 2021

Το Audi Q5 Sportback θα κυκλοφορήσει διεθνώς το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το μοντέλο που θα έρχεται στην Ευρώπη θα κατασκευάζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο Σαν Χοσέ Τσιάπα στο Μεξικό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!