Στον αστερισμό του φυσικού αερίου η SEAT

Gazzetta team
Στον αστερισμό του φυσικού αερίου η SEAT
Το φυσικό αέριο CNG αποτελεί μια προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συμβατικά καύσιμα και η SEAT το χρησιμοποιεί σε τρία διαφορετικά μοντέλα της.

Η SEAT ενισχύει την εισαγωγή τεχνολογίας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), παρέχοντας μία ευρεία επιλογή από οχήματα τα οποία είναι καθαρότερα, πιο βιώσιμα και οικονομικά, ενώ προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη απόδοση και αυτονομία. Η πλήρης γκάμα CNG της ισπανικής φίρμας περιλαμβάνει τα Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI και Leon TGI, ενώ κάθε όχημα έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις της SEAT στο Martorell.

Να σημειωθεί ότι ένα όχημα CNG μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 25% σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο. Παράλληλα με τα δεδομένα οικολογικά και φορολογικά πλεονεκτήματα, η τεχνολογία TGI προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά χιλιόμετρο, έως και 50% φθηνότερο από ένα αντίστοιχης ιπποδύναμης μοντέλο βενζίνης και 30% από ένα diesel. Με την τεχνολογία CNG, η SEAT έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μία πραγματική εναλλακτική λύση, τόσο αποτελεσματική όσο και σύγχρονη, ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το κόστος συντήρησης των μοντέλων TGI είναι παρόμοιο με εκείνο των παραδοσιακών οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Νέο SEAT Arona TGI

Πρόκειται για το πρώτο SUV/Crossover στον κόσμο που χρησιμοποιεί τεχνολογία CNG και εισέρχεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες στην Ευρώπη. Με τρεις δεξαμενές CNG συνολικής χωρητικότητας 13,8 κιλών, μπορεί να φτάσει μέχρι και 360 χιλιόμετρα σε λειτουργία CNG (WLTP based). Η δεξαμενή βενζίνης 9 λίτρων προσφέρει επιπλέον 150 χιλιόμετρα, προσφέροντας συνολική αυτονομία 510 χιλιομέτρων. Το νέο SEAT Arona TGI διατίθεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα 1.0 TGI, απόδοσης 90 ίππων και 160 Nm ροπής, ενώ συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων.

Σε ότι αφορά στις επιδόσεις του, η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 172 χλμ./ώρα, με την επιτάχυνση από 0 έως 100 χλμ./ώρα να έρχεται σε 13,2 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, εφοδιάζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ότι αφορά τους τομείς της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας (Front Assist με ανίχνευση πεζών, Hill Hold Control, προβολείς Full LED, σύστημα ανίχνευσης κούρασης, αισθητήρες βροχής και φώτων, σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων κ.α.), καθώς και συνδεσιμότητας (Arona Full Link infotainment system).

SEAT Ibiza TGI

Το Ibiza επαναφέρει την έκδοση CNG στη γκάμα του, αυτή τη φορά με μια επιπλέον δεξαμενή αερίου (συνολικά διαθέτει τρεις). Με συνολική χωρητικότητα 13,8 κιλών παρέχει αυτονομία έως 360 χιλιόμετρα σε λειτουργία αερίου (WLTP based) και δεξαμενή βενζίνης 9 λίτρων, προσθέτοντας άλλα 150 χιλιόμετρα αυτονομία ανεβάζοντας τη συνολική εμβέλεια στα 510 χιλιομέτρα. Το SEAT Ibiza TGI διατίθεται σε όλα τα επίπεδα εξοπλισμού, ενώ εφοδιάζεται με τον ίδιο κινητήρα 1.0 TGI του Arona και μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων.

Αποδίδοντας μέγιστη ιπποδύναμη 90 ίππων και ροπή 160 Nm, χρειάζεται 12,1 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα με την τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 180 χλμ./ώρα. Στον εξοπλισμό του Ibiza TGI διατίθεται συστήματα όπως τα Front Assist, cruise control, ανίχνευση κούρασης, συνδεσιμότητα Full Link, εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, προβολείς Full LED, καθώς και το σύστημα πλοήγησης με έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών, το οποίο προσφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής όπως η φωνητική βοηθός Alexa της Amazon και η εφαρμογή Shazam.

SEAT Leon 1.5 TGI EVO

Το μεσαίο compact αυτοκίνητο της SEAT αναβαθμίστηκε στην CNG εκδοχή του και πλέον είναι διαθέσιμο σε 5θυρη και Station Wagon έκδοση, με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων ή αυτόματο DSG επτά ταχυτήτων. Το νέο SEAT Leon 1.5 TGI EVO επωφελείται επίσης από μία τρίτη ατσάλινη, υψηλής αντοχής δεξαμενή CNG, η οποία προστίθεται στις δύο νέες σύνθετες δεξαμενές καυσίμου από ανθρακονήματα που βρίσκονται κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών. Η συνολική χωρητικότητα των τριών δεξαμενών είναι 17,3 κιλά, προσφέροντας στο Leon TGI αυτονομία 440 χιλιομέτρων (WLTP based), είτε με χειροκίνητο κιβώτιο είτε με κιβώτιο DSG, σε λειτουργία CNG.

Επιπροσθέτως, διαθέτει δεξαμενή βενζίνης 9 λίτρων, προσθέτοντας επιπλέον 140 χιλιόμετρα. Συνολικά, το Leon διανύει 580 χιλιόμετρα πριν χρειαστεί να ανεφοδιαστεί. Ο νέος κινητήρας 1.5 TGI EVO είναι σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του (1.4 TGI 110PS), αποδίδοντας 130 ίππους και 200 Nm ροπής, ενώ σε ότι αφορά στις επιδόσεις του για το 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 9,9 δευτερόλεπτα, με την τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 206 χλμ./ώρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!