Η πολιτική ορθότητα «σκοτώνει» την Formula 1

Γιώργος Βαρίνος Γιώργος Βαρίνος
Η πολιτική ορθότητα «σκοτώνει» την Formula 1
Αυτό είναι το σπορ που αγαπήσαμε; H φιλοσοφία στους οδηγούς να πολεμήσουν για μια θέση, να τζαρτζαριστούν και να νικήσει ο πιο θαρραλέος και πιο ικανός είναι πια απαγορευμένη. Όπως συμβαίνει σε τόσα άλλα πράγματα της σημερινής εποχής και η Formula 1 έγινε αποστειρωμένη και πολιτικά ορθή.

Πέρασε μια εβδομάδα από το πιο εμβληματικό γεγονός της αγωνιστικής χρονιάς στην Formula 1 και το άφησα λίγο να κρυώσει. O Σερ Λιούις Χάμιλτον πριόνισε την διαφορά με τον έτερο ανταγωνιστή του Μαξ Φερστάπεν στο κυνήγι της πρώτης θέσης του πρωταθλήματος, αφού πολύ έξυπνα τον πέταξε έξω από την πίστα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τα προστατευτικά ελαστικά με στιγμιαία δύναμη ακινητοποίησης που έφτασε τα 51g.

Kαι γράφω «τον πέταξε» έξω γιατί θεωρητικά γι αυτό τιμωρήθηκε με 10 δευτερόλεπτα χρόνου, άσχετα αν στην συνέχεια τα κάλυψε και κατάφερε να κερδίσει ένα δύσκολο και ουσιαστικά χαμένο αγώνα. Έτσι όμως έγινε; Kατά την γνώμη μου όχι.

Όσοι έχουν έστω και λίγο εμπειρία αγώνων πίστας, ξέρουν πως ο κάθε γύρος έχει τυχαία πατήματα. Γι' αυτό πολλές φορές οι οδηγοί λένε στις κατατακτήριες, πως αυτός «ήταν ένας πολύ καλός γύρος» καθώς υπάρχουν και αρκετοί που δεν ήταν καλοί. Φυσικά και ο οδηγός προσπαθεί να ακολουθήσει την ιδανική αγωνιστική γραμμή, αλλά συνήθως ακόμα και ένας «ιδανικός» γύρος σε έναν αγώνα είναι μια πολύ δύσκολη και αρκετά τυχαία υπόθεση.

Ας δούμε τώρα τον πρώτο γύρο των δύο διεκδικητών του πρωταθλήματος. Με την εκκίνηση φάνηκε πως ο Μαξ Φερστάπεν βρίσκεται σε λίγο καλύτερη μοίρα από τον Σερ Λιούις. Τέθηκε επικεφαλής και αντιστάθηκε σε πολλές επιθέσεις του Πρωταθλητή. Ήξεραν και οι δύο οδηγοί σε κάθε στροφή που ακριβώς στρίβουν; Κατηγορηματικά όχι. Έπαιζαν την γάτα με το ποντίκι σε κάθε στροφή, χρησιμοποιούσαν όλο τα πλάτος της πίστας, -ο Μαξ και έξω από αυτήν- στην προσπάθειά τους ο ένας να βρεθεί σε θέση να περάσει και ο άλλος να βρεθεί σε θέση που να μην επιτρέπει τον πίσω να περάσει μπροστά. Λίγο πολύ το ακούμπημα μεταξύ τους ήταν προδιαγεγραμμένο και... άργησε μερικούς αγώνες. Πάλι θέμα τύχης.

F1

Ο Σερ Λιούις Χάμιλτον κατηγορήθηκε άδικα πως δεν άφησε χώρο στον Μαξ αλλά αυτοί που ξέρουν είδαν κάτι άλλο εφόσον έχουμε την φωτογραφία που δείχνει πως ο Μαξ είχε 2πλάσιο χώρο από αυτόν που χρειαζόταν. Είδαν μια πολύ δυνατή μάχη, που κατέληξε σε μια άτυχη στιγμή για τον Φερστάπεν. Μια καθαρή μάχη που οδήγησε σε ένα τυχαίο, δυσάρεστο αγωνιστικό συμβάν.

Το «έστησε» ο Χάμιλτον, ώστε να τον πετάξει έξω και να νικήσει; Κατηγορηματικά όχι. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός και ο Σερ Λιούις Χάμιλτον τιμωρήθηκε γιατί... έτσι πρέπει πλέον. Πρέπει να τιμωρούνται οι οδηγοί που προσπαθούν και δείχνουν στοιχεία αγωνιστικής ανδρείας.

Έτσι ακριβώς έγινε με τον Τσέκο Πέρεζ και τον Λεκλέρ στο προηγούμενο GP. Τιμωρήθηκαν γιατί κράτησαν «αντρίκια» τη θέση τους και ανάγκασαν τον οδηγό στην εξωτερική να βγει από την πίστα. Μα αυτό κάνουν οι οδηγοί στα καρτ! Αυτό κάνουν! Κρατούν την θέση τους και αφήνουν τον επιτιθέμενο από την εξωτερική να βγει στα χώματα και να χάσει πολλές θέσεις.

sir

Ο Χάμιλτον όπως δείχνουν οι φωτογραφίες κρατήθηκε δεξιά και προσπάθησε να στρίψει με την πολύ μεγάλη ταχύτητα που είχε. Kαι το ίδιο έκανε και ο Φερστάπεν μόνο που ο Ολλανδός, έπρεπε να στρίψει νωρίς αν ήθελε να μείνει στην πίστα και όχι να βγει με πολλά έξω. Και αυτό έκανε με τον Σερ Λιούις Χάμιλτον δίπλα του, έκανε νωρίς δεξιά με αποτέλεσμα να ακουμπήσουν κ.λπ. Έπρεπε να τιμωρηθεί ο Χάμιλτον; Όχι. Αλλά πλέον το θέμα δεν είναι αμιγώς αγωνιστικό. Τα πόλιτικς πάντα έπαιζαν και θα παίζουν ρόλο στις αποφάσεις των αγωνοδικών, όσο και αν λένε πως οι αγωνοδίκες δεν επηρεάζονται. Εφόσον επιτρέπεται να τηλεφωνήσουν οι team managers στον Αλυτάρχη και να ζητήσουν την τιμωρία ή την μη τιμωρία, οι αγωνοδίκες θα επηρεάζονται και θα γίνεται αυτό που είδαμε, καθώς αυτό πλέον επιτάσσει η εποχή μας.

Ωστόσο, με το συμβάν που παρακολουθήσαμε στο GP Μεγ. Βρετανίας, υπάρχει και ένα μήνυμα που έδωσε ο Χάμιλτον για άλλη μια φορά στην Red Bull. Το είχε δείξει και με τον Άλμπον μερικές φορές, αλλά τώρα με τον Μαξ ήταν ξεκάθαρος. «Δεν με περνάει αλώβητη μια Red Bull από την εξωτερική. Καταλάβετέ το. Να το έχετε υπόψη σας.»

Για να δούμε... το πήραν το μήνυμα στο Μίλτον Κέινς ή θα ξεκινήσει πόλεμος;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Γιώργος Βαρίνος
Γιώργος Βαρίνος