Επιστροφή στις κατατακτήριες του 2015

Γιώργος Βαρίνος
Επιστροφή στις κατατακτήριες του 2015
Μετά από ομόφωνη απόφαση των ομάδων της F1, η FIA και ο Έκλεστοουν δέχτηκαν την επιστροφή στο παλιό σύστημα κατατακτήριων δοκιμών.

Το Γκράν Πρι της Κίνας, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα 15-17 Απριλίου, θα είναι το πρώτο του 2016 στο οποίο θα εφαρμοστεί το παλιό φορμάτ των κατατακτήριων δοκιμών. Η χθεσινή συνάντηση όλων των διευθυντών των ομάδων, κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, που ζητούσε από τον πρόεδρο της FIA, τον Ζαν Τοντ και από τον Μπέρνι Έκλεστοουν, που είναι ο διαχειριστής των εμπορικών δικαιωμάτων των αγώνων, να προτείνουν την κατάργηση του νέου φορμάτ των κατατακτήριων δοκιμών και την άμεση επιστροφή στο σύστημα του 2015.

Η απόφαση έγινε δεκτή από την αρχή του σπορ, που θα εισηγηθεί στην επιτροπή της F1 και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA την άμεση ισχύ της από το επόμενο κιόλας Γκραν Πρι. Εντωμεταξύ, η FIA είχε προτείνει να υιοθετηθούν κάποιες αλλαγές στο υπάρχον σύστημα αποκλεισμού, ωστόσο οι ομάδες δεν θέλησαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία «δοκιμής», με δεδομένη την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Αντίθετα, πρότειναν να υπάρχει συνεχής διαβούλευση μέσα στη χρονιά και κατάθεση προτάσεων, ώστε για το 2017 να υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα κατατακτήριων δοκιμών που θα είναι δίκαιο και ταυτόχρονα θα προάγει το θέαμα.

Η απόφαση για την κατάργηση των σημερινών κατατακτήριων και την επιστροφή σε αυτές του 2015 αναμένεται να λάβει άμεσα την έγκριση των αρμόδιων οργάνων της FIA, καθώς υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων. Παράλληλα η FIA, σε ανακοίνωσή της, χαιρέτισε την απόφαση των ομάδων να συμμετέχουν σε διαβούλευση για μια συνολική αξιολόγηση του συστήματος κατάταξης, ώστε να παρουσιάσουν μια νέα πρόταση για το πρωτάθλημα του 2017.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!