Ποια είναι τα 5 μυστικά του Ford GT; (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Ποια είναι τα 5 μυστικά του Ford GT; (video)
Το ασυγκράτητο supercar των 647 ίππων, μετατρέπεται σε απόλυτα πειθήνιο όργανο οδήγησης, ανάλογα με τις συνθήκες και τις διαθέσεις του χειριστή του.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Εφές Αναντολού - Ολυμπιακός.

Το νέο Ford GT περιλαμβάνει πέντε προφίλ οδήγησης, μέσω των οποίων ο οδηγός επιλέγει αυτό που ταιριάζει ιδανικά στη χρήση για την οποία προορίζει το νέο supercar της αμερικανικής εταιρείας.

Τα 5 Προφίλ Οδήγησης είναι:

· Normal, για καθημερινή οδήγηση

· Wet, για οδήγηση στη βροχή

· Sport, για σπορ οδήγηση

· Track, για αγωνιστική οδήγηση

· V-Max, για μέγιστη ταχύτητα στην ευθεία

Η Ford Performance άκουσε προσεκτικά τα σχόλια ιδιοκτητών supercar, με σκοπό να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που θα είναι εύχρηστο στην καθημερινότητα και συναρπαστικό στην πίστα.

Κάθε προφίλ οδήγησης είναι ειδικά ρυθμισμένο και επεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα και του κιβωτίου, του συστήματος διεύθυνσης, της ανάρτησης, της αεροδυναμικής, των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης και αυτών για την ενεργητική ασφάλεια. Αξιοποιώντας τα όσα έμαθε από το αγωνιστικό πρόγραμμα του Ford GT, η Ford Performance διαμόρφωσε τις ενδείξεις στο ψηφιακό πίνακα οργάνων ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ, με σκοπό την ολοκλήρωση της εμπειρίας.

Περιστρέφοντας απλά ένα διακόπτη στο εμπνευσμένο από τη F1 τιμόνι, το νέο supercar μπορεί να μεταμορφώνεται άμεσα από αυτοκίνητο τουρισμού, σε ένα αγωνιστικό διθέσιο ρυθμισμένο για μέγιστη ταχύτητα.

Το Ford GT διαθέτει επίσης ένα προηγμένο, αλλά πρακτικό σύστημα ελέγχου εκκίνησης (Launch Control), που παρέχει βέλτιστη πρόσφυση για άριστη εκκίνηση υπό όλες τις συνθήκες. Σχεδιασμένο για χρήση στην πίστα, διατίθενται σε όλα τα προφίλ πλην του Wet.

Το σύστημα ενεργοποιείται στην οθόνη του πίνακα οργάνων, μέσω των χειριστηρίων του τιμονιού. Όταν είναι ενεργοποιημένο, ένα λευκό εικονίδιο “LC” εμφανίζεται στο ταμπλό. Στο σημείο αυτό ο οδηγός κρατά πατημένο το φρένο με το αριστερό του πόδι και πιέζει δυνατά το γκάζι με το δεξί πόδι. Όταν το σύστημα είναι έτοιμο, το εικονίδιο“LC” γίνεται πράσινο και ο οδηγός σηκώνει το αριστερό του πόδι για να ξεκινήσει το Ford GT.

Πως όμως λειτουργούν τα πέντε προγράμματα οδήγησης που κυριολεκτικά μεταμορφώνουν το Ford GT;

Normal mode

Με την επιλογή του Normal mode, η απόσταση από το έδαφος του Ford GT ρυθμίζεται στα 120 χιλιοστά για να μπορεί να περνά άνετα πάνω από σαμαράκια και λακκούβες. Το γκάζι και η μετάδοση είναι ρυθμισμένα για νορμάλ οδήγηση και τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας δεν μπορούν να ρυθμιστούν.

Η πίσω πτέρυγα εκτείνεται αυτόματα για καλύτερη αεροδυναμική όταν η ταχύτητα φτάσει στα 145χλμ./ώρα , και επιστρέφει στη θέση της στα 130 χλμ./ώρα. Η πτέρυγα μπορεί να λειτουργήσει και σαν αερόφρενο εάν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν απότομο φρενάρισμα.

Για τα Normal & Wet modes η ανάρτηση ρυθμίζεται στη θέση Comfort. Πιέζοντας το αντίστοιχο μπουτόν, ο οδηγός μπορεί να ‘μαλακώσει’ το αυτοκίνητο σε δρόμους με ανωμαλίες ρυθμίζοντας τη συμπίεση και επαναφορά των αποσβεστήρων – χωρίς να συμβιβασμούς στον έλεγχο.

Wet mode

Το Wet mode ενεργοποιεί τις στάνταρ ρυθμίσεις του Normal mode, αλλά προσαρμόζει την ευαισθησία του γκαζιού για να βοηθήσει τους οδηγούς να διαχειριστούν τη μειωμένη πρόσφυση λόγω βρεγμένης επιφάνειας, αυξάνοντας έτσι την ευστάθεια.

Sport mode

Η ενεργοποίηση του Sport mode στο Ford GT προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του γκαζιού ώστε να αυξηθεί η απόκριση του κινητήρα 3.5L EcoBoost V6 Twin Turbo και του συστήματος anti-lag. Έχοντας εξελιχθεί πάνω στο αγωνιστικό Ford GT που κέρδισε στο Le Mans, το σύστημα anti-lag διατηρεί τους υπερσυμπιεστές σε υψηλές στροφές ώστε να παρέχουν άμεσα υπερπλήρωση όταν χρειάζεται.

Τα συστήματα έλεγχου ευστάθειας και πρόσφυσης ρυθμίζονται από τον οδηγό με το σύστημα AdvanceTrac®, παρέχοντας τρεις πρόσθετες ρυθμίσεις. Επιτρέποντας μεγαλύτερες γωνίες ολίσθησης και περιστροφής του αμαξώματος κατά την υπερστροφή ισχύος, δίνουν στους οδηγούς τοτητανα διερευνούν περαιτέρω τα όρια του Ford GT.

Η απόσταση από το έδαφος παραμένει στα 120 mm, και η επιλογή comfort για την ανάρτηση είναι απενεργοποιημένη.

Track mode

Και ενώ το Sport mode μπορεί να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στις περισσότερες αγωνιστικές πίστες – κυρίως εκείνες που απαιτούν υψηλότερο ύψος ανάρτησης - το Track mode προορίζεται αυστηρά για αγωνιστικές συνθήκες.

Όταν ο μοχλός του κιβωτίου είναι στη θέση park, η επιλογή αυτού του προφίλ ενεργοποιεί ένα υδραυλικό σύστημα που μειώνει το ύψος της ανάρτησης κατά 50 mm. Η σκληρότητα των ελατηρίων αυξάνεται και η απόσβεση των αμορτισέρ ρυθμίζεται στο σκληρότερο επίπεδο. Η πίσω πτέρυγα – που στην άκρη της διαθέτει Gurney flap – εκτείνεται και τα αεροδυναμικά ανοίγματα μπροστά κλείνουν για μέγιστη αεροδυναμική πίεση. Όλα αυτά συμβαίνουν σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα.

V-Max mode

Στο V-Max mode – ‘μέγιστη ταχύτητα’ στη γλώσσα των μηχανικών – κάθε ρύθμιση είναι προσαρμοσμένη για να δώσει στο Ford GT όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα.

Το ύψος της ανάρτησης είναι ίδιο με αυτό του Track mode αλλά όλα τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι ρυθμισμένα για ελαχιστοποίηση της αντίστασης. Οι έλεγχοι ευστάθειας παραμένουν ενεργοί ώστε να διασφαλίζουν ότι το αυτοκίνητο κινείται σε ευθεία γραμμή. Το V-Max mode μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον όταν το Ford GT είναι σταματημένο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!