Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε 3 ½ ώρες με τη NASA (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε 3 ½ ώρες με τη NASA (video)
H NASA ετοιμάζεται να αναβιώσει ένα υπερηχητικό, πολιτικό αεροσκάφος στα πρότυπα του γαλλικού Concorde, αλλά οικονομικότερο σε χρήση, ασφαλέστερο και πιο αθόρυβο!

Θυμάστε το Concorde, το αεροσκάφος που μας μετέφερε από το 1976 έως το 2003 από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη μέσα σε μόλις 3 ½ ώρες; Το υπερηχητικό αεροπλάνο ήταν ωστόσο απαγορευτικά ακριβό, πολύ θορυβώδες και μετά από την πτώση ενός Concorde στο Παρίσι το 2000 διακόπηκε οριστικά η παραγωγή του το 2003.

Η ΝASA εξελίσσει ωστόσο μαζί με την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Lokheed Martin ένα νέο αεροσκάφος με ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του γαλλικού Concorde. Θα ονομάζεται QueSST X-plane (το QueSST προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Quiet Supersonic Technology, δηλαδή ‘’Αθόρυβη Υπερηχητική Τεχνολογία’’) και θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 2.179 χλμ./ώρα, δηλαδή 2,04 Mach.

Εφόσον γίνει αυτό πραγματικότητα, τότε θα καλύπτει το νέο υπερηχητικό αεροσκάφος τη διαδρομή μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης σε περίπου 3 ½ ώρες, ενώ σήμερα απαιτούνται έξι ώρες με τα συμβατικά αεροπλάνα. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές ενός τέτοιου πειραματικού μοντέλου υπό κλίμακα στην ειδική αεροδυναμική σήραγγα υψηλών ταχυτήτων της ΝΑSA, που βρίσκεται στο Κέντρο Ερευνών της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ. Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο πολιτικό τζετ, που θα ξεχωρίζει για την υψηλή μέση ταχύτητα ταξιδιού σε συνδυασμό με λογικό κόστος χρήσης και με χαμηλά επίπεδα θορύβου. To τελευταίο είναι πάντως και το δυσκολότερο, επειδή τα πολύ γρήγορα αεροσκάφη παράγουν μεγάλο θόρυβο και μάλιστα, όχι μόνον όταν σπάνε το φράγμα του ήχου.

Φαίνεται πάντως, ότι το νερό έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι. Η Lockheed Martin κέρδισε τον διαγωνισμό της NASA για την κατασκευή ενός πολιτικού υπερηχητικού αεροπλάνου μόλις τον περυσινό Φεβρουάριο, όμως τα πρώτα αεροδυναμικά τεστ ξεκίνησαν ήδη και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα του 2017, ενώ οι δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να αρχίσουν το 2020.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!