Η Pirelli ολοκλήρωσε τις δοκιμές για το 2022

Η Pirelli ολοκλήρωσε τις δοκιμές για το 2022
Η Pirelli ετοιμάζεται για μια νέ απεριπέτεια στη Formula 1 από το 2022, ολοκληρώνοντας ένα μαραθώνιο πρόγραμμα δοκιμών για τα νέα ελαστικά των μονοθεσίων, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία θα είναι διαστάσεων 18 ιντσών.

Η Pirelli ολοκλήρωσε τις δοκιμές για τα ελαστικά 18 ιντσών που θα χρησιμοποιήσει η Formula 1 από το 2022. Το τελευταίο τεστ πραγματοποιήθηκε στην πίστα Πολ Ρικάρ της Γαλλίας, με τον Ντανιίλ Κβιάτ με μονοθέσιο της Alpine να δοκιμάζει την τελική έκδοση των ελαστικών βροχής της ιταλικής φίρμας. Τα νέα ελαστικά θα αντικαταστήσουν αυτά των 13 ιντσών που έχουμε σήμερα.

Η αλλαγή σε ελαστικά χαμηλού προφίλ αποτελεί μια τεχνολογική επανάσταση για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Απαιτήθηκε ένα εντατικό πρόγραμμα έρευνας και εξέλιξης που περιλάμβανε τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές δοκιμές. Σε αντίθεση με τα παλιότερα ελαστικών 13 ιντσών, η υιοθέτηση ελαστικών 18 ιντσών μας υποχρέωσε την Pirelli να ξεκινήσει το σχεδιασμό και την εξέλιξη από λευκό χαρτί. Οι μηχανικοί της Pirelli είδαν από την αρχή ενδελεχώς κάθε εξάρτημα του ελαστικού. Από το προφίλ, τη δομή έως τις γόμες που θα χρησιμοποιήσει η Formula 1 το 2022.

F1 Pirelli 2022

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 28 μέρες δοκιμών σε πίστα για τα νέα ελαστικά 18 ιντσών μέσα στο 2021. Το σύνολο των ημερών έφτασε τις 36 μέρες δοκιμών προσθέτοντας και αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020. Η πανδημία της Covid-19 πήγε πίσω το πρόγραμμα εξέλιξης, όμως θα είναι έτοιμα για τη νέα αγωνιστική χρονιά.

Η διαδικασία εξέλιξης των νέων ελαστικών 18 ιντσών ήταν μια απαιτητική διαδικασία από την αρχή ως το τέλος για την Pirelli. Περιλάμβανε περισσότερες από 10.000 ώρες δοκιμών και περισσότερες από 5000 ώρες δοκιμών σε προσομοιωτή. Σχεδιάστηκαν ηλεκτρονικά πάνω από 70 πρωτότυπα και από αυτά, 30 διαφορετικές εκδοχές δοκίμασαν στην πίστα οι οδηγοί της Formula 1. Συμπληρώθηκαν 4267 γύροι, περισσότερα από 20.000km, κάτι που αναλογεί περίπου στη μισή περίμετρο της γης. Χρησιμοποιήθηκαν 392 σετ ελαστικών ή 1568 ελαστικά στο σύνολο.

F1 Pirelli 2022

Σχεδόν όλες οι ομάδες συμμετείχαν στις δοκιμές εξέλιξης της Pirelli, με 19 οδηγούς να παίρνουν γεύση από τα νέα ελαστικά. Ο ρόλος των οδηγών ήταν καθοριστικός, ο καθένας έδινε τη δική του οπτική στις διάφορες φάσεις εξέλιξης. Η πολύτιμη άποψή τους βοήθησε την ιταλική φίρμα να βελτιώσει τα νέα ελαστικά βήμα βήμα, βάσει των σχολίων και των προσδοκιών που είχαν οι οδηγοί.

Ο επικεφαλής του τμήματος F1 και των αγώνων ταχύτητας της Pirelli, Μάριο Ίσολα, μίλησε για την εξέλιξη των ελαστικών του 2022. «Με ένα τελευταίο τεστ βρόχινων ελαστικών ολοκληρώσαμε τις δοκιμές εξέλιξης των νέων ελαστικών 18 ιντσών. Πέρυσι η πανδημία COVID-19 μας υποχρέωσε να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας εντελώς. Ακυρώσαμε τις δοκιμές στην πίστα και επικεντρωθήκαμε στις προσομοιώσεις αλλά και στην εξέλιξη μέσω ηλεκτρονικών σχεδίων και μοντέλων. Αυτό το σύστημα εικονικής πραγματικότητας μας βοήθησε να βελτιστοποιήσουμε κάποια υπάρχοντα πρωτότυπα ώστε να επιστρέψουμε το 2021 στην πίστα για 28 μέρες δοκιμών. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξέλιξης από το προφίλ, προτού περάσουμε στη βασική δομή και τελικά στις πέντε γόμες που θα πιστοποιήσουμε για τη νέα χρονιά. Τα αποτελέσματα που παρατηρούμε ως τώρα συνάδουν με την πληροφορία που έχουμε από τους οδηγούς οι οποίοι αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι καθοριστικό για μας καθότι χρησιμοποιούμε παλιότερα μονοθέσια για δοκιμές. Για τη νέα χρονιά έχουμε ακόμη κάποιες μέρες δοκιμών στη διάθεσή μας οι οποίες θα μας επιτρέψουν αν χρειαστεί να βελτιστοποιήσουμε τα ελαστικά του 2022 με τα νέα μονοθέσια. Αφότου οι εκδοχές των ελαστικών πάρουν την έγκριση της FIA, οι οδηγοί θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τα τελικά ελαστικά 18 ιντσών μετά το Abu Dhabi Grand Prix. Θα περιμένουν όμως μέχρι τις δοκιμές εξέλιξης της νέας χρονιάς για να δοκιμάσουν αυτά τα ελαστικά με τα μονοθέσια του 2022 για πρώτη φορά».

F1 Pirelli 2022

Image credit: Pirelli, Infographics: Pirelli

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!