Προετοιμασία αυτοκινήτου για τις καλοκαιρινές διακοπές

Νίκος Γιαννούλας
Προετοιμασία αυτοκινήτου για τις καλοκαιρινές διακοπές
Απόδραση, ξενοιασιά, ξεκούραση: Για να ισχύσουν στις φετινές σας διακοπές με αυτοκίνητο, πρέπει να φροντίσετε για τη σωστή λειτουργία του, τη φόρτωση αλλά και τη συνετή οδήγηση.

Ξυπόλητοι ή με το κατάλληλο υπόδημα στα αγκάθια; Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς. Εμείς στο gazzetta σας αποκαλύπτουμε όλα αυτά τα μικρά μυστικά, που θα κάνουν το ταξίδι σας με το αυτοκίνητο ευχάριστο και κυρίως ασφαλές, ακόμα και υπό πλήρες φορτίο.


Επισκεφθείτε το μηχανικό

Mechanic


Οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν είναι για τις διακοπές. Οπότε περάστε από το μηχανικό της εμπιστοσύνης σας για έναν ενδελεχή έλεγχο. Αν φοβάστε το «κοστούμι», σκεφτείτε ότι αυτό θα το πληρώσετε Hugo Boss αν χρειαστεί να σας το «ράψουν» καθ' οδόν. Επιπρόσθετα, αν το ρημάδι χρειάζεται μια περιουσία για να κινηθεί, αφήστε το. Υπάρχουν ως εναλλακτικές τα τρένα, τα λεωφορεία, τα καράβια και φτηνά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.


Αφήστε την Άρτα και τα Γιάννενα...


...στην Άρτα και στα Γιάννενα. Διακοπές σημαίνει χαλάρωση και κουβαλώντας μαζί ένα τζακούζι στην οροφή του αυτοκινήτου κατά την επίσκεψή σας σε πανέμορφες παραλίες, μόνο αυτό δεν θα πετύχετε.


Το αυτοκίνητο δεν είναι φορτηγό

Seat


Αυτό το ξέρετε ήδη, ωστόσο καλό είναι να το θυμάστε πριν φορτώσετε μια οικοσκευή στην οροφή. Στα επιβατικά αυτοκίνητα το όριο του ωφέλιμου φορτίου είναι μεταξύ 400 και 550 κιλών. Με πέντε άτομα, το έχουμε σχεδόν καλύψει. Επίσης, το όριο βάρους στην οροφή είναι από 40 – 80 κιλά και το όριο ταχύτητας 90-100 χλμ. Υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σχάρες φόρτωσης εγκεκριμένες από τον κατασκευαστή και κατάλληλοι ιμάντες πρόσδεσης -όχι «χταπόδια, σκοινιά πλαστικά ή... κλωστή «Πεταλούδα».


Ασκήσεις χωροταξίας

Seat


Κατ΄ αρχάς βεβαιωθείτε πως ότι χρειάζεστε για το ταξίδι των διακοπών σας χωράει στο αυτοκίνητό σας και όχι σε Mercedes Actros. Στη συνέχεια, ότι βαρύ έχετε το τοποθετείτε χαμηλά στον χώρο αποσκευών. Τα πιο ελαφριά και μαλακά αντικείμενα ας μπουν τελευταία. Δεν αφήνουμε αποσκευές σε σημείο όπου ένα απότομο φρενάρισμα θα τις εκσφενδονίσει στα κεφάλια των επιβατών.


Hakuna Matata


Αν αρχίσετε το ταξίδι σας κουρασμένοι, με άγχος να προλάβετε, γκρίνια και άλλα υποπροϊόντα της καθημερινότητας, καλύτερα καθίστε σπίτι ή πηγαίνετε μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο. Για να ταξιδέψετε μεγάλες αποστάσεις, πρέπει να είστε ξεκούραστοι, χαλαροί, με καλή διάθεση και σωστή προετοιμασία όλων των αποσκευών από την προηγούμενη ημέρα.


Χωρίς ζώνη, μόνο το παντελόνι

Seat


Ένας οδηγός όπως εγώ, που ζει λόγω της ζώνης μετά από δύο πλήρεις περιστροφές του αυτοκινήτου κατά τον εγκάρσιο άξονά του, μπορεί να σας βεβαιώσει για την αξία της. Όλοι οι επιβάτες, εμπρός και πίσω, πρέπει να την χρησιμοποιούν και μάλιστα σωστά και σε πλήρη επαφή με το σώμα. Για τα παιδιά, κατάλληλα booster και καθίσματα με βάση το βάρος τους, είναι απόλυτα απαραίτητα.


Πολύ βάρος ίσον μεγάλη αδράνεια


Η συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας υπό πλήρες φορτίο είναι πολύ διαφορετική από αυτή με μοναδικό επιβάτη τον οδηγό. Οι αποστάσεις πέδησης αυξάνονται, η οδική συμπεριφορά υποβαθμίζεται και ικανότητα επιτάχυνσης μειώνεται δραστικά. Ως αποτέλεσμα, οδηγούμε αμυντικά και ήρεμα, δεν κάνουμε «τυφλές» προσπεράσεις και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.


Αργά βαδίζω, ζωή κερδίζω

Traffic Signs


Δεν εννοούμε προφανώς να σέρνεστε στον αυτοκινητόδρομο με 60 χλμ./ώρα. Το αντίθετο. Να προσαρμόζετε την ταχύτητα στις συνθήκες και σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. Επ' ουδενί δεν κινούμαστε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης -το λέει και το όνομά της. Μόνο σε περίπτωση ακινητοποίησης βρισκόμαστε σε αυτή.


Πολλές στάσεις, ενυδάτωση και ελαφρύ φαγητό


Η κατάποση αλόγιστης ποσότητας τροφής πριν το ταξίδι είναι μια πολύ κακή ιδέα. Όπως και το άδειο στομάχι. Κατά το ταξίδι, το μέγιστο διάστημα συνεχόμενης οδήγησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες χωρίς στάση. Πιείτε αρκετά υγρά, όχι αυτά με 40% αλκοόλ. Νεράκι. Σχεδιάστε αρκετές στάσεις ιδανικά σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ή στα -πλέον- πολύ καθαρά parking των αυτοκινητοδρόμων.


Αυτοκινητική αποστασιοποίηση

Road


Μπορεί τα αυτοκίνητα να μην κινδυνεύουν από Covid-19, αλλά όσο πιο μακριά βρίσκονται το ένα από το άλλο, τόσο πιο καλά. Λόγω του αυξημένου βάρους του αυτοκινήτου κατά το ταξίδι υπό πλήρες φορτίο, η ικανότητα πέδησης και ασφαλών ελιγμών μειώνονται, όπως εξηγήσαμε και προηγουμένως. Οπότε, πρέπει να μειώσουμε αντίστοιχα και την πιθανότητα να χρειαστεί μια απότομη αντίδραση. Αυξάνοντας την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, δίνουμε χρόνο αντίδρασης και σε εμάς και στο όχημά μας.


Εμείς και οι -αναπόφευκτοι- άλλοι


Αν πετύχετε μουρτζούφλη, βιαστικό, αναιδή, επιθετικό και εν γένει προκλητικό οδηγό, μην ακολουθείτε το παράδειγμά του. Αντιδράστε συνετά, αμυντικά και με ασφάλεια. Η προστασία ακόμα και των ανεγκέφαλων, που σίγουρα θα βρεθούν στο δρόμο μας, δεν είναι πράξη αδυναμίας αλλά ευθύνης. Καλό καλοκαίρι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!