Οι αδερφές Γουίλιαμς
27/02/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Η μέθοδος Γουίλιαμς (spoiler free)

Χρήστος Κιούσης

Χρήστος Κιούσης

Μια ταινία για το πλάνο του μπαμπά Ρίτσαρντ Γουίλιαμς να οδηγήσει τις κόρες του Βίνους και Σερίνα στην κορυφή του κόσμου πριν καν γεννηθούν! Μην ανησυχείτε, το blog δεν περιέχει spoiler.

Τη συγκεκριμένη φιγούρα την παρατήρησα χρόνια πριν σε ένα αμερικάνικο τουρνουά να περιφέρεται στα ορεινά, μακριά από το box και την υπόλοιπη οικογένεια. Μια μορφή σχεδόν αιρετική στους επισήμους, όπως αιρετικό ήταν και το όραμά του να φέρει δύο κορίτσια στην κορυφή του «λευκού» αθλήματος των Αμερικανών και στην κορυφή του κόσμου. Όραμα που δημιούργησε πριν καν γεννήσει με τη γυναίκα του τα δυο κορίτσια!

Το King Richard είναι μια ταινία επικεντρωμένη στον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς πατέρα της Βίνους και της Σερίνα με μπόλικες κοινωνικές και πολιτισμικές αναφορές για τον αθλητισμό, την κοινωνία και την σχεδόν προκαθορισμένη ζωή των μαύρων νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες όχι πολλές δεκαετίες πριν, ακόμα και σήμερα.

Ο άσσος Γουίλ Σμιθ ξέρει πως να ισορροπεί μεταξύ κωμικού γέλιου και συναισθηματικής έκρηξης αποδίδοντας μάλλον με επιείκεια έναν πατέρα, που φημίζεται περισσότερο ως αυστηρός και πιεστικός και λιγότερο ως φάρος έμπνευσης για τα παιδιά του. Η μέθοδος του Γουίλιαμς ξεκινά από μια καθόλου ευγενή επιθυμία να κερδίσει χρήματα η οικογένειά του για να ξεκολλήσει από την γκετοποίηση χρησιμοποιώντας το ευγενές άθλημα των πλουσίων λευκών.

Αν κάπου ταυτίστηκα σαν πατέρας μαζί του, είναι στην κόντρα με τους μάνατζερ, προπονητές και εταιρικούς αντιπροσώπους που ναι μεν έβλεπαν τις αδερφές Γουίλιαμς ως money makers, αδιαφορώντας όμως για έννοιες όπως παιδεία και παιδικότητα. Ο πατέρας κόουτς ήθελε όλο το πακέτο, τα χρήματα, την ψυχική υγεία, την οικογενειακή ισορροπία, την εκπαίδευση και την ευκαιρία τα δύο κορίτσια να μπορούν να είναι και παιδιά. Πόσο άπτεται της πραγματικότητας είναι άλλο ζήτημα.

Μιλώντας για ψυχική υγεία, να σας πω την αμαρτία μου, δεν θυμάμαι τενίστα υψηλού επιπέδου που να είναι και απολύτως στα καλά του, με τη συμβατική έννοια του όρου. Είναι τέτοιο το άθλημα, οι απαιτήσεις του, οι παλμοί του, η μοναξιά του, που είναι δύσκολο να μην αλλοτριώσει τον νεανικό ψυχισμό. Θα ήταν εξάλλου παράλογο σε ένα περιβάλλον που κάθε ερώτηση αφορά το Εγώ του αθλητή, τι ώρα θα φάει, τι ώρα θα κοιμηθεί, τι ώρα θα προπονηθεί, τι ώρα θα γυμναστεί, τι χρειάζεται, να τον κατηγορήσουμε μετά για Εγωκεντρισμό!

Και βέβαια έχουμε και τους γονείς! Στην ταινία αν κάτι λάτρεψα στο χαρακτήρα του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς ήταν η απέχθεια στους γονείς που πήγαιναν στα παιδικά τουρνουά και παρίσταναν τους μάνατζερ, τους προπονητές, τους γυμναστές, τους διαιτητές. Έχω δει με τα μάτια μου κι έχω ακούσει με τα αυτιά μου γονείς σε αγώνες αγοριών και κοριτσιών, να απειλούν τα παιδιά τους, να τα προσβάλλουν, να τα συμβουλεύουν πως να κλέβουν στις γραμμές ή πως να δείχνουν ασέβεια στον αντίπαλό τους. Αν έστω και το 50% της απέχθειας του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς που απεικονίζεται στην ταινία είναι αληθινό, τότε μιλάμε για είδωλο.

Θαυμασμό βέβαια αισθάνθηκα και για τη μαμά Γουίλιαμς, τον ισορροπιστή της οικογένειας, έναν κόουτς του μπαμπά κόουτς που είχε το χαλινάρι έτοιμο, αν η πατρική φιγούρα ξέφευγε προς τη σατραπική φιγούρα. Φυσικά η ταινία έχει πολλά στοιχεία μυθοπλασίας αλλά και μόνο το γεγονός ότι έχει την υπογραφή των 5 θυγατέρων Γουίλιαμς στην παραγωγή, δείχνει αν μη τι άλλο, πως αυτό θέλουν να θυμούνται από τη ζωή τους κι αυτό λέει πολλά.

Respect στην πρωταγωνίστρια Σανίγια Σύδνεϋ που αν και αριστερόχειρας, έμαθε να προπονείται και να παίζει με το δεξί όπως η Βίνους, με ατελείωτη εξάσκηση και άπειρες ώρες βίντεο. Δίχως άλλο ηθοποιοί κι αθλητές φαίνεται να γνωρίζουν καλά από στοχοπροσήλωση ή τουλάχιστον το Χόλυγουντ ξέρει να αποδίδει τα αθλητικά θαύματα μέσα από τα κινηματογραφικά εργαλεία.

Δεν χρειάζεται να είστε μύστες του τένις για να αναγνωρίσετε τις παθογένειες της αμερικανικής κοινωνίας, τον φόβο, τις ανισότητες, την εγκληματικότητα και μια παραδόπιστη κοινωνία. Το King Richard είναι σχεδόν δυόμιση ώρες κινηματογραφικής ψυχαγωγίας και ταυτόχρονα manual με πολλά dos & don’ts για γονείς αθλητών και αθλητριών. Ή για να ακριβολογώ απλά για γονείς.

Bonus στο τέλος της ταινίας το πρωτότυπο υλικό από οικογενειακά video τραβηγμένα μια εποχή που κανείς δεν φανταζόταν το μεγαλείο της 5 φορές νικήτριας του Γουίμπλεντον Βίνους και της GOAT Σερίνα. Κανείς εκτός από έναν…

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]