Gazzetta Women
15/02/2022

Επειδή οι γυναίκες απολαμβάνουν λιγότερα από αυτά που προσφέρουν

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Πολλές φορές στην ερώτηση «γιατί;» η απάντηση είναι (ή πρέπει να είναι) «γιατί όχι;». Στην περίπτωση του Gwomen δεν είναι ούτε καν αυτή. Είναι κάτι μεταξύ του «γιατί πρέπει» και του «γιατί μπορούμε», ή ένας συνδυασμός αυτών των δύο

Τα πράγματα για το καινούργιο εγχείρημα του Gazzetta είναι πολύ απλά. Το κορυφαίο αθλητικό ΜΜΕ της χώρας και θέλει και οφείλει και μπορεί να ασχοληθεί με μεγαλύτερη προσήλωση και σαφήνεια με τον γυναικείο αθλητισμό. Η σύνδεση «αθλητικό site» και «γυνακείος αθλητισμός» θα έπρεπε βέβαια να είναι αυτονόητη, εδώ και χρόνια. Το γνωρίζουμε καλά, γιατί -άλλωστε- ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δαχτυλό μας όσον αφορά τα ελλειμματά μας. Και δεν υπάρχει πιο όμορφη και δημιουργική διαδικασία, από την εξέλιξη και την αυτοβελτίωση.

Στον αθλητισμό οι γυναίκες κάνουν την δικιά τους προσπάθεια με ίση δύναμη και προσήλωση με τους άντρες. Ομολογώ μάλιστα ότι, από προσωπική εμπειρία, μπορώ να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις το πράττουν με μεγαλύτερο πείσμα και μαχητικότητα από αυτούς. Και εκεί όμως όπως και σε πολλούς άλλους τομείς αυτό που απολαμβάνουν εντέλει ως οικονομική ή ηθική απολαβή είναι δυσανάλογο με το μέγεθος της προσπάθειας, αλλά -κυρίως- με το αντίστοιχο των «κερδών» στο αντρικό σκέλος του αθλητισμού.

Οι γυναίκες άργησαν να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, το δικαίωμα να εκλέγονται, το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα ένταξης στον αθλητισμό. Δεν θα αναλύσουμε εδώ το κομμάτι των διακρίσεων, αλλά είναι δεδομένο. Αρκεί και μόνο να δούμε τον αριθμό των εκλεγμένων γυναικών σε όλα τα όργανα του αθλητισμού (από τα ΔΣ σωματείων, μέχρι τις παγκόσμιες ομοσπονδίες και τη ΔΟΕ) για να βγάλουμε το απλό συμπέρασμα, ότι σε μεγάλο βαθμό για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις ο γυναικείος αθλητισμός υπάρχει ως «αναγκαίο κακό» ή επειδή, τελικά, φέρνει και επιτυχίες που μπορούν να τονώσουν την εικόνα μιας ομοσπονδίας ή μιας χώρας. Σε επίπεδο όμως οργάνωσης και υποστήριξης με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα πραγματικά προβλήματα του ο γυναικείος αθλητισμός είναι από παραμελημένος μέχρι… παραπεταμένος.

Αν είδαμε κάτι στα μάτια των γυναικών αθλητριών (νεότερων και βετεράνων) που μας έκαναν την τιμή να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για την φωτογράφιση που συνοδεύει την πρεμιέρα του GW είναι η δίψα για προβολή, όχι προσωπική, αλλά συνολικά του γυναικείου αθλητισμού. Η ελπίδα μιας επικοινωνιακής συμμαχίας για να αναδειχθούν πρόσωπα, ιστορίες αλλά κυρίως προβλήματα και ελλείμματα, για να προταθούν λύσεις και οι γενιές που έρχονται να αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα.

Το GW δεν είναι εδώ για τα ωραία πρόσωπα και τα ωραία σώματα των αθλητριών. Είναι εδώ για να ακούσει, να μάθει, να αναδείξει και να είναι δίπλα στην προσπάθεια των αθλητών, των προπονητριών/προπονητών και των οικογενειών και απέναντι στη διάκριση. Για να συνθέσει και να υποδείξει. Τελικά, για να κάνει το αυτονόητο όπως οφείλει ένα ΜΜΕ σε όλους τους τομείς. Ελπίδα μας ότι θα το κάνουμε τόσο καλά ώστε ο αθλητικός κόσμος να το αγκαλιάσει. Με την, πρόσθετη, υπόσχεση ότι αυτή τη φορά Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια να φτάσει παντού και να «ακούσει» τον παλμό του γυναικείου αθλητισμού.

To mail: [email protected] στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόταση, παρατήρηση, υπόδειξη που θα βοηθήσει

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]