Τζέιντ Τζόουνς: Για ένα ιστορικό χατ τρικ στο Παρίσι 2024

Τζέιντ Τζόουνς: Για ένα ιστορικό χατ τρικ στο Παρίσι 2024

Πηνελόπη Γκιώνη

Για ένα εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, συνεχίζει η Βρετανίδα δις χρυσή Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Τζέιντ Τζόουνς.

Ποτέ καμία αθλήτρια του τάε κβον ντο δεν έχει κατακτήσει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην κατηγορία της. Και εδώ «μπαίνει» η Τζέιντ Τζόουνς. Η Βρετανίδα δις χρυσή Ολυμπιονίκης των -57 κιλών και με πολύ μεγάλη συλλογή μεταλλίων από διεθνείς διοργανώσεις ελπίζει να καταφέρει να κερδίσει ένα ιστορικό τρίτο χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι 2024.

Ο παππούς της την έβαλε στον κόσμο του τάε κβον ντο, δείχνοντάς της το άθλημα. Εκείνη γρήγορα ανταποκρίθηκε, το αγάπησε και δημιούργησε το δικό της στυλ που περιλαμβάνει πολλές κλωτσιές… στο κεφάλι. Εννέα χρόνια μετά τη χρονιά που ξεκίνησε, το 2010, κέρδισε το πρώτο της μεγάλο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς νέων της Σιγκαπούρης.Νωρίτερα όμως, γιια να πάει τότε στη Σιγκαπούρη, η τοπική κοινωνία του προαστίου της Αγγλίας όπου κατοικούσε, το Φλιντ, τη βοήθησε και όλοι μαζί Jade Jonesσυγκέντρωσαν τις 1600 λίρες που χρειαζόταν για να μπορέσει να αγωνιστεί στο τουρνουά πρόκριση στους Ολυμπιακούς νέων. Αφού τα κατάφερε και αγωνιζόταν στη μεγάλη σκηνή, όλοι μαζί μαζεύτηκαν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της και να τη δουν να κερδίζει το χρυσό και να αξιώνει την επιλογή τους να βοηθήσουν το 16χρονο κορίτσι που αγαπούσε το τάε κβον ντο.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν ήταν μόλις 19 ετών, προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου 2012. Έναν μήνα πριν τους Αγώνες, μαζεύτηκαν οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας να της ευχηθούν καλή επιτυχία και να της δώσουν λίγη θετική ενέργεια εν όψει του δύσκολου έργου που είχει στο Λονδίνο. «Πηγαίνω μόνο για το χρυσό» είχε δηλώσει τότε. Και έκανε πραγματικότητα τις δηλώσεις της αφού επέστρεψε στην Αγγλία με το πρώτο της Ολυμπιακό χρυσό. «Τρώω ζελέ πριν τους αγώνες, για ενέργεια» είχε πει μετά το μετάλλιο, όταν τη ρώτησαν ποιο είναι το μυστικό της.

Στα 23 της, δεν ήταν πια η έφηβη που έκανε την έκπληξη αλλά η συνειδητοποιημένη πρωταθλήτρια που κερδίζει back to back χρυσό με την αξία της και το φοβερό της στυλ. Το παρατσούκλι «Headhunter» της το έδωσαν φανς χάρη στις εξωπραγματικές τις μεθόδους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και τον τρόπο που «πιάνει» κάθε αντίπαλο και την κερδίζει. «Δεν είχα καταλάβει πόση πολλή πίεση είχα αλλά πριν τον ημιτελικό ξεκίνησα να κλαίω από τα νεύρα μου. Ήταν τρομακτικό συναίσθημα. Τώρα, δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω πως είναι αληθινό το ότι έχω κερδίσει ξανά το χρυσό» είχε δηλώσει το 2016, μετά τον θρίαμβό της.

Η Τζόουνς συνέχισε την εξαιρετική της πορεία και το 2019 αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία της δείχνοντας πως είναι ένα από τα φαβορί για το Τόκιο 2020 και πως θα μπορούσε να κάνει αυτό το ιστορικό χατ τρικ τίτλων. Όμως, η πανδημία έβαλε φρένο στα σχέδιά της αλλά και όλων των αθλητών. Η αναβολή δεν της έκανε καλό. Κυριεύτηκε από άγχος και πάλεψε πολύ σκληρά για να μπορέσει να απελευθερωθεί από αυτό. Όμως, στο Τόκιο δεν ήταν στην κατάσταση που απαιτούνταν για να μπορέσει να διεκδικήσει το χρυσό. Στον πρώτο γύρο ηττήθηκε από την Κίμια Αλιζαντέ, μέρος της προσφυγικής ομάδας, και ολοκλήρωσε την εμφάνισή της.

Τώρα, τα αφήνει όλα πίσω της και εστιάζει στο Παρίσι 2024 έχοντας τη μεγάλη επιθυμία να πετύχει αυτό το ιστορικό επίτευγμα με το τρίτο χρυσό Ολυμπιακό στα τάε κβον ντο. «Ελπίζω να γράψω ιστορία κερδίζοντας ένα τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η προπόνηση είναι πολύ έντονη, τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα. Όταν γράφτηκα στον τοπικό μας σύλλογο, δεν τόλμησα να σκεφτώ πως το τάε κβον ντο θα με έφερνε τόσο μακριά», δήλωσε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]