ξφυξκ

Λίντα Τσερούτι: Μία νίκη ενάντια στον σεξισμό και τη σεξουαλικοποίηση

Πηνελόπη Γκιώνη

Με την αστυνομία, την εισαγγελεία και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στο πλευρό της η Λίντα Τσερούτι κέρδισε μία δύσκολη μάχη ενάντια στον σεξισμό και τη σεξουαλικοποίηση των σωμάτων των αθλητριών. Μία νίκη μεγάλης σημασίας για όλες τις αθλήτριες που βιώνουν την παρενόχληση σε κάθε μορφή της.

Τον Αύγουστο η Ιταλίδα πρωταθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης, Λίντα Τσερούτι δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram την παρακάτω φωτογραφία δείχνοντας τα οχτώ μετάλλιά που πήρε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης της Ρώμης. Πολλοί χρήστες της πλατφόρμας έσπευσαν να κάνουν σεξιστικά, μισογυνιστικά, προσβλητικά ακόμη και απειλητικά σχόλια.

Η ίδια επανήλθε μέσω των κοινωνικών δικτύων, σχολιάζοντας τα αισχρά σχόλια των οποίων ήταν δέκτης για να πει δημόσια πόσο αηδιασμένη ένιωθε από όλα αυτά που αναγκαστικά είδε να γράφονται για εκείνη. Τότε είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Είμαι κυριολεκτικά σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τα εκατοντάδες, πιθανότατα χιλιάδες, ανάρμοστα, σεξιστικά σχόλια και τους χυδαίους ανθρώπους που ευθύνονται γι’ αυτά. Μετά από πάνω από 20 χρόνια προπόνησης και θυσιών, το βρίσκω τουλάχιστον ΝΤΡΟΠΗ να διαβάζω σχόλια εκατοντάδων ανθρώπων που κάνουν αστεία τα οποία σεξουαλικοποιούν το σώμα μου».

Η Ιταλίδα δεν είχε σκοπό να αφήσει ακόμη ένα περιστατικό παρενόχλησης να περάσει απαρατήρητο και χωρίς καμία συνέπεια προς τους παρενοχλητές οπότε απευθύνθηκε στην αστυνομία της Σαβόνα και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Γένοβα με τη βοήθεια των οποίων (και τις ενέργειες της εισαγγελίας της Ρώμης) κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 12 χρήστες που την παρενόχλησαν διαδικτυακά, αφήνοντάς της προσβλητικά σχόλια.

Μεταξύ αυτών ήταν ένας 50χρονος υπάλληλος γραφείου από τη Ρώμη, ένας εργαζόμενος από το Βένετο, δύο συνταξιούχοι κάτοικοι της Λομβαρδίας, ένας 40χρονος δημόσιος υπάλληλος κάτοικος της Βενετίας και ένας 30χρονος κάτοικος της Σαρδηνίας. Έξι χρήστες υποβλήθηκαν σε έρευνα του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους με εντολή της Εισαγγελίας της Σαβόνα ενώ οι άλλοι έξι κλήθηκαν στα επιχειρησιακά κέντρα των πόλεών τους και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βαθμό κακουργήματος. Τα μέτρα που λαμβάνονται κατά τη φάση της προκαταρκτικής έρευνας, ενημερώνει η Αστυνομία, αποτελούν εργαλείο για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της ερευνητικής δραστηριότητας.

Αυτή η μεγάλη νίκη της Τσερούτι είναι μία -από τις πολλές- μικρή νίκη για τον φεμινισμό και ένα χαστούκι στα φαλλοκρατικά κατάλοιπα της κοινωνίας που ειδικά στον χώρο του αθλητισμού «βασιλεύουν». Μία μικρή υψωμένη γροθιά στον αγώνα των γυναικών για να μπει ένα stop στη σεξουαλικοποίηση των σωμάτων των αθλητριών, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]