Καρμπονέλ

Η Όνα Καρμπονέλ των 36 μεταλλίων έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο Τόκιο και τον θηλασμό

Γιάννης Σταυρουλάκης

Η Ισπανίδα πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, Όνα Καρμπονέλ έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον θηλασμό του γιου της, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλήτριες που είναι παράλληλα μητέρες.

Λίγο μετά από τη γέννηση του γιου της, η Ισπανίδα Όνα Καρμπονέλ ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, διεκδικώντας ξανά τη διάκριση έπειτα από το 2012, όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ντουέτο και το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό στη διοργάνωση του Λονδίνου.

Παρεμπιπτόντως, η 32χρονη πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης έχει να επιδείξει 22 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα μεταξύ 2007-19 και 12 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα την περίοδο 2008-21. Όταν όμως ρώτησε τους υπεύθυνους της διοργάνωσης αν μπορεί να φέρει μαζί της στο Τόκιο τον γιο της, τον οποίο ακόμη θήλαζε, εκείνοι αρνήθηκαν! Έτσι ήλθε αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη απόφαση!

«Ελπίζω η ιστορία μου να δείξει και σε άλλες γυναίκες ότι είναι εφικτό να είσαι μητέρα και αθλήτρια. Είναι υπέροχο»! εξήγησε στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Rakuten TV με τίτλο «Starting Over», το οποίο αφορά τις μεγάλες θυσίες που πρέπει να κάνει μια αθλήτρια που ανήκει στην ελίτ, η οποία είναι παράλληλα μητέρα.

Τον Αύγουστο του 2020, η Καρμπονέλ έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί της, τον μικρό Κάι και οι γιατροί την συμβούλευσαν να απέχει από τις προπονήσεις για έξι μήνες. Εκείνη επέστρεψε στις προπονήσεις έπειτα από τέσσερις εβδομάδες (!) και μέσα σε 11 μήνες ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Είμαι τρομερά εξαντλημένη. Νιώθω τεράστια πίεση. Επιστρέφω σπίτι και δεν έχω δυνάμεις να πάρω μια αγκαλιά τον Κάι» εμφανίζεται να λέει δακρυσμένη στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η Καρμπονέλ έπαιρνε οδηγίες από τους προπονητές της μέσω Zoom και οι διοργανώσεις αναβάλλονταν λόγω Covid-19!

Στο πλαίσιο, λοιπόν του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι διοργανωτές απαγόρευσαν αρχικώς στους αθλητές να έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους.
Αρκετές αθλήτριες τοποθετήθηκαν επί του θέματος που αφορούσε άμεσα τις μητέρες που θήλαζαν, μεταξύ αυτών η Καναδή μπασκετμπολίστρια Κιμ Κάουκερ που κέρδισε την έφεση κι εν τέλει κατάφερε να πάρει το μωρό της στο Τόκιο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως σωστή για τον γυναικείο αθλητισμό

Ακόμη όμως κι όταν άλλαξε ο κανονισμός (σ.σ. κατόπιν πίεσης οι διοργανωτές επέτρεψαν στα παιδιά που θηλάζουν να βρίσκονται στο Τόκιο «αν κρίνεται αναγκαίο»), η Καρμπονέλ βρέθηκε μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση, εξηγώντας πως «μου είπαν ότι θα μπορούσα να φέρω μαζί μου το παιδί μου όμως θα έπρεπε να μένει σε ξεχωριστό μέρος! Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που έπρεπε να το θηλάσω, έπρεπε να σπάσω τη «φούσκα» του Ολυμπιακού Χωριού και πιθανότατα, να εκθέσω σε κίνδυνο τον γιο μου και όλη την ομάδα μου»!

Εν τέλει η Ισπανίδα πρωταθλήτρια ταξίδεψε στο Τόκιο δίχως το παιδί της κι όταν επέστρεψε, ο μικρός Κάι δεν θήλαζε πια. «Δεν πίστευα πως θα τελείωνε έτσι όμως αυτό είναι ένα από τα μεγάλα εμπόδια για μια γυναίκα πρωταθλήτρια. Ελπίζω να αλλάξει τα επόμενα χρόνια…Σε κάθε περίπτωση, η Καρμπονέλ υπερθεματίζει πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την περίοδο της πανδημίας, καθώς δεν έχει δει ποτέ γυναίκα αθλήτρια να θηλάζει το μωρό της στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Σε αντιμετωπίζουν χειρότερα αν είσαι μητέρα από το να είσαι τραυματίας!» τόνισε με νόημα. Και πρόσθεσε πως «κάποιες συναθλήτριές μου αποφάσισαν να αναβάλλουν τη μητρότητα…Στο τέλος, ήταν πια αργά για εκείνες».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]