tara davis woodhall
12/04/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Η Nike κατηγορείται για σεξισμό για την εμφάνιση που σχεδίασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Πατριαρχία 2024»

Πηνελόπη Γκιώνη

Το γυναικείο kit της Nike για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι "πολύ αποκαλυπτικό” και δεν προσφέρει καμία άνεση ή ασφάλεια, όπως σχολιάζουν αθλήτριες και χρήστες των social media.

Ο κολοσσός των αθλητικών ειδών, Nike, ανέλαβε να σχεδιάσει την εμφάνιση του στίβου για την τη Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ -μεταξύ άλλων χωρών- και την παρουσίασε σε ένα σόου με αστέρια του αθλητισμού να φορούν τις εμφανίσεις. Δυστυχώς, όμως, η εμφάνιση απογοήτευσε τις αθλήτριες και οδήγησε σε πολλά αρνητικά σχόλια και παράπονα κυρίως από τις ίδιες τις αθλήτριες που πρόκειται να φορέσουν την εν λόγω εμφάνιση.

emfanisi ipa

Το γυναικείο σχέδιο, και συγκεκριμένα η ολόσωμη εμφάνιση (onesie), είναι αρκετά ψηλοκομμένο και η κόψη του είναι αρκετά περίεργη, αφήνοντας εκτεθειμένο μεγάλο μέρος του σώματος των αθλητριών και οδηγώντας πολλούς να σκεφτούν πως με έστω μία έντονη κίνηση μπορεί να δημιουργηθούν ατυχήματα.

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του μήκος, Τάρα Ντέιβις Γούντχολ, έβαλε σε story τη φωτογραφία με την “πρώτη ματιά” (first look) του kit και έγραψε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε και μια δεύτερη ματιά;». Η πρωταθλήτρια των εμποδίων, Κολίν Κίκλεϊ, σχολίασε: «Εννοώ… Εξακολουθώ να θέλω να μπω στην Ολυμπιακή ομάδα, αλλά…» και συνόδευσε αυτή την πρόταση με ένα πρόσωπο που κλαίει.

tara

Η Λόρεν Φλέσμαν, Αμερικανίδα πρωταθλήτρια και πλέον προπονήτρια στίβου ανέβασε τα σχέδια σε ανάρτησή της στο Instagram με την εξής λεζάντα: «Πατριαρχία 2024». «Είναι παράλογο, είναι επιθετικό ακόμα και για τα δεδομένα των μαγιό. Το μόνο που μπορούσα να φανταστώ ήταν πόσο αμήχανη θα ήμουν αν αυτό ήταν το κιτ μου. Είχα ήδη αρκετά να ανησυχώ για τον τρόπο που ήταν τα κιτ όταν αγωνιζόμουν και ήταν σλιπ, αλλά το ψηλό κόψιμο είναι απλά παράλογο», σχολίασε η ίδια μιλώντας στους TIMES.

Εκπρόσωπος της Nike δήλωσε στο CBS Sports ότι η εταιρεία «χρησιμοποίησε προηγμένη σάρωση σώματος και καταγραφή κίνησης» για να σχεδιάσει ακριβή μοντέλα εμφανίσεων τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες - με τη συμβολή των αθλητών.

Τα γυναικεία ολυμπιακά κιτ αποτελούν εδώ και καιρό στόχο ελέγχου από επικριτές που θεωρούν ότι έχουν σχεδιαστεί περισσότερο για λόγους αισθητικής παρά για τεχνικά πλεονεκτήματα. Μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων παραδειγμάτων είναι τα σλιπάκια των γυναικών στο βόλεϊ και οι φούστες του λακρός, όπου οι άνδρες στα αντίστοιχα αγωνίσματα φορούν σορτς.

Παράλληλα, άλλοι σχολίασαν πως οι εμφανίσεις μοιάζουν πολύ με αυτές που έχει η Βρετανία (που είναι επίσης σχεδιασμένες από τη Nike) και πως ουσιαστικά άλλαξε μόνο η... σημαία.

Η εμφάνιση που παρουσίασε η Nike περιλαμβάνει και εμφάνιση με σορτ αλλά και το κοινότυπο σλιπ με το μπουστάκι, όπως φαίνονται στο παρακάτω βίντεο από την παρουσίαση, ωστόσο η κριτική παραμένει αφού η εταιρεία θα έπρεπε να λάβει υπόψιν της πως οι αθλήτριες νοιάζονται για την άνεσή τους όταν βρίσκονται σε αγώνες και κυνηγούν διακρίσεις.

Μερικές από τις αντιδράσεις του κοινού στο Twitter:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]