Άθινγκ Μου: Αήττητη εδώ και τρία χρόνια είναι η επόμενη σταρ στο 800άρι
12/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Άθινγκ Μου: Αήττητη εδώ και τρία χρόνια είναι η επόμενη σταρ στο 800άρι

Πηνελόπη Γκιώνη

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Άθινγκ Μου ηττήθηκε για τελευταία φορά σε αγώνα 800 μέτρων. Σε αυτό το διάστημα έχει αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Αμερικής στην απόσταση. Όλα αυτά πριν από την ηλικία των 21 ετών.

Το εξαιρετικό ξεκίνημα της επαγγελματικής της καριέρας στον στίβο έχει οδηγήσει πολλούς, δικαιολογημένα, να θεωρούν τη Άθινγκ Μου ως την πιο συναρπαστική αθλήτρια του στίβου αυτή τη στιγμή.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Φεβρουάριο του 2021 η 18χρονη τότε δρομέας έβαλε την υπογραφή της στο Παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 των 800μ, με το φοβερό 1:58.40. Όλος ο κόσμος έμαθε το όνομά της και οι προσδοκίες δημιουργήθηκαν.

Όταν «απέκρουσε» μια πρόκληση από την Βρετανίδα αντίπαλό της, Κίλι Χόντγκινσον, για να κερδίσει το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022, η Μου έγινε η νεότερη αθλήτρια στην ιστορία που έχει στην κατοχή της ταυτόχρονα Ολυμπιακό και Παγκόσμιο τίτλο, σε ατομικό αγώνισμα στίβου.

Δεδομένης της αλματώδους ανόδου της και της αξιοσημείωτης επιτυχίας της από τότε που έγινε επαγγελματίας αθλήτριας (μετά την αποφοίτησή της από το κολλέγιο), δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι η Μου αισθάνεται το βάρος των προηγούμενων επιδόσεών της. «Υπάρχει πίεση, σίγουρα» είπε στο CNN Sport από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπου μετακόμισε πρόσφατα για ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης και συνέχισε: «Και όχι μόνο από τον έξω κόσμο, αλλά και για τον εαυτό μου, γνωρίζοντας ότι ήμουν σε θέση να κάνω αυτά τα δύο πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια - αυτά τα πραγματικά μεγάλα, απίστευτα πράγματα».

Ήταν τον Ιανουάριο του 2022 -πριν από 13 αγώνες- όταν η Μου απέτυχε για τελευταία φορά να κερδίσει έναν αγώνα οποιασδήποτε απόστασης. Τότε ήταν προγραμματισμένο να τρέξει στο Millrose Games στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο αλλά αποσύρθηκε αρκετές ημέρες πριν από τη διοργάνωση, λέγοντας ότι ήθελε να επικεντρωθεί στη σεζόν του ανοιχτού και στο επερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης τον Αύγουστο του 2023.

«Θα ήθελα πολύ να διατηρήσω αυτό το σερί. Νομίζω ότι το κυριότερο για μένα είναι να συνεχίσω να πιστεύω και να ξέρω ότι ό,τι και να συμβεί, ο μόνος άνθρωπος που θα επηρεαστεί από το όποιο αποτέλεσμα, είτε καλό είτε κακό, θα είμαι εγώ η ίδια. Γνωρίζω τις ψυχικές προκλήσεις που πρέπει να περάσω. Απλά πρέπει να βοηθήσω τον εαυτό μου να ανακουφιστεί ψυχικά από αυτή την άποψη, γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι τέλειο και ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί», εξηγεί ο νεαρή δρομέας.

Η αθλήτρια που είναι πιο πιθανό να μπορέσει να βάλει τέλος στο σερί της Μου φαίνεται να είναι η Χόντγκινσον, η οποία έτρεξε τον περασμένο μήνα τα 600μ. σε 1:23.41 που ήταν η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην απόσταση.

Η 20χρονη Μου είναι μόλις τρεις μήνες νεότερη από την αντίπαλή της και μέχρι σήμερα κατέχει με καμάρι τη νίκη στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στα 800μ. με την Αμερικανίδα να έχει ρεκόρ 1:55.04 και τη Βρετανίδα να έχει 1:55.88. «Όποια και αν είναι η εξέλιξη -είτε εκείνη έχει τον ταχύτερο χρόνο είτε εγώ τον ταχύτερο- απλά μου θυμίζει τον φιλικό ανταγωνισμό που έχουμε μεταξύ μας, το πώς ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και το πώς εξακολουθούμε να το παλεύουμε μαζί», λέει η Μου για την κόντρα της εντός σταδίου.

Η μεταξύ τους κόντρα ίσως οδηγήσει στο να δούμε μια μέρα ένα νέο Παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μέτρα γυναικών. Το σημερινό ρεκόρ είναι 1:53.28, ανήκει στην Τσέχα Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα από το 1983 και είναι το μακροβιότερο παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου.

Το ρεκόρ της Μου, που σημειώθηκε στο ΠΑγκόσμιο πρωτάθλημα, απέχει σχεδόν δύο δευτερόλεπτα από το Παγκόσμιο ρεκόρ αλλά μια υγιής αντιπαλότητα μπορεί να τη βοηθήσει στην πορεία της προς την κατάρριψη: «Ξέρω ότι η μάχη [με τη Χόντγκινσον] θα είναι μόνο καλή για εμάς ατομικά αλλά θα είναι καλή και ως συλλογικός στόχος για το αγώνισμα, επειδή κατά κάποιο τρόπο το επαναφέρουμε στις παλιές μέρες που ήταν ένα βασικό αγώνισμα. Είναι ωραίο να το βλέπουμε να προχωράει στο μέλλον».

Ανεξάρτητα από το τι επιφυλάσσει το μέλλον της, το απίστευτο νικηφόρο σερί της Μου έχει ήδη κάνει τον κόσμο του στίβου να σταθεί και να την προσέξει.

Το ύψος της και ο μακρύς, αβίαστος βηματισμός της καθιστούν ένα κομψό στυλ τρεξίματος στα αγωνίσματα μεσαίων αποστάσεων, αν και η Μου έχει αγωνιστεί σε όλα τα αγωνίσματα από τα 200 μέτρα μέχρι το μίλι. «Βλέπω ποίηση σε κίνηση. Απλά η πιο ομαλή δρομέας που έχω ίσως δει ποτέ», έχει πει η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν-Λεβρόν για τη συναθλήτριά της στη σκυταλοδρομία: «Έχει τόσα πολλά μπροστά της».

Μου και Μακλάφλιν-Λεβρόν πλέον προπονούνται μαζί, με τον διάσημο προπονητή Μπομπ Κέρσι, στο Λος Άντζελες, και μαζί είχαν κερδίσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ. Στην ίδια χρυσή ομάδα ήταν και η φοβερή Άλισον Φίλιξ, η οποίαλειτούργησε σαν μέντορας για τη νεαρή Μου: «Είναι το άτομο που είχε επαφή με τους νεότερους αθλητές που έρχονταν καθώς εκείνη έφευγε. Είναι από τις αθλήτριες που θέλουν να προσφέρουν και σίγουρα το καταλαβαίνω γιατί μίλησε με τόσο καλά λόγια για τους νεότερους αθλητές που αγωνίζονταν μαζί της», είπε η Μου για τη Φίλιξ.

mu

Αλλά πριν η Μου μπορέσει να απευθυνθεί στη Φίλιξ για συμβουλές και έμπνευση, είχε την οικογένειά της.

Η καταγωγή από το Νότιο Σουδάν και η σύνδεση με τις ρίζες της

Η δεύτερη νεότερη από τα επτά παιδιά της οικογένειας μεγάλωσε βλέποντας τα αδέλφια της να διαπρέπουν στον στίβο κατά τη διάρκεια του λυκείου. Πριν από λίγο καιρό, έφτασε η ευκαιρία της. «Μέχρι να έρθει η σειρά μου, όλοι είχαν ή είχαν την ώρα τους στον αθλητισμό. Ήταν ακριβώς στην ώρα τους για να με υποστηρίξουν, να με βάλουν στον αθλητισμό και να μου διδάξουν τους τρόπους τους», εξηγεί.

Η Μου γεννήθηκε στο Τρέντον του Νιού Τζέρζι ένα χρόνο μετά τη μετανάστευση της οικογένειάς της στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Νότιο Σουδάν. Θυμάται και τιμά συχνά την οικογενειακή της κληρονομιά, ιδίως κρατώντας τόσο τησημαία των ΗΠΑ όσο και του Νότιου Σουδάν, όταν επέστρεψε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ολόκληρη η οικογένειά μου, όπως κι εγώ, είναι από το Νότιο Σουδάν και έχω κι εγώ αυτό το αίμα μέσα μου. Σίγουρα ξέρω ότι η μητέρα μου μαζί με τον πατέρα μου το εκτιμούν ιδιαίτερα που εξακολουθώ να εκπροσωπώ την καταγωγή μου και δεν αφήνω αυτό το κομμάτι μου μακριά».

Δεν είναι σαφές πότε θα δώσει τον πρώτο της αγώνα στη σεζόν. Ελπίζει να τρέξει περισσότερους αγώνες εκτός της αγαπημένης της απόστασης των 800 μέτρων στο μέλλον ενώ υπάρχει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας που θα έχει ως στόχο τον Αύγουστο. Φαίνεται ότι θα είναι άλλη μια μεγάλη χρονιά μπροστά της.

«Φυσικά, θα ήθελα πολύ να γίνω και πάλι παγκόσμια πρωταθλήτρια», λέει η Μου πριν ξεδιπλώσει γρήγορα τις προσδοκίες της: «Έχω μετακομίσει σε ένα νέο περιβάλλον [στο Λος Άντζελες], με νέα προπόνηση και νέο προπονητή. Είναι πολλά για να προσαρμοστώ. Απλά το πάω αργά, μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση, αγώνα με τον αγώνα και βλέπω πού θα με πάει αυτή η χρονιά».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]