Έρευνα: Προκατάληψη και ανισορροπία στην κάλυψη των γυναικών στον στίβο
10/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Έρευνα: Προκατάληψη και ανισορροπία στην κάλυψη των γυναικών στον στίβο

Αποτελέσματα πιλοτικής έρευνας της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου με βάση τις μηχανές αναζήτησης και τον αντίκτυπο που έχουν τα αποτελέσματα αυτών, έδειξαν πως για ακόμη μία φορά οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άνδρες αθλητές.

Η έρευνα της World Athletics επικεντρώθηκε γύρω από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου που διεξήχθη στο Όρεγκον τον Ιούλιο του 2022 και ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα και τις διαφορές στην παρουσίαση αθλητριών και αθλητών σε διάφορα μέσα χωρών που έχουν ως βασική τους γλώσσα τα αγγλικά: Αυστραλία, Καναδάς, Τζαμάικα, Κένυα, Νότια Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ. Για την έρευνα «χρησιμοποιήθηκαν» οχτώ κορυφαίοι αθλητές και οχτώ κορυφαίες αθλήτριες από κάθε άθλημα, με ονοματεπώνυμο (συνολικά 380 αθλητές/αθλήτριες), στο διάστημα Ιούλιος 2022 ενώ

Τα συμπεράσματα έδειξαν πως από συνολικές αναζητήσεις προέκυπταν αποτελέσματα που αφορούσαν το 42% σε γυναίκες και το 58% σε άνδρες. Ωστόσο, όταν εξετάστηκαν τα επιμέρους αγωνίσματα μεμονωμένα καταγράφηκαν πιο σημαντικές διαφορές με τη μεγαλύτερη να είναι η αυτή στα ριπτικά αγωνίσματα καθώς στην αναζήτηση μόλις το 32% αφορούσε γυναίκες ενώ το 68% άνδρες.

ξ

Η γυναικεία κάλυψη είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι συναντάται γενικά στην αθλητική κάλυψη των mainstream μέσων ενημέρωσης αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της ισότητας των δύο φύλων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου υπάρχει πλέον ισάριθμος αριθμός αγωνισμάτων για άνδρες και γυναίκες.

Η πιλοτική μελέτη ανέλυσε επίσης τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης των αθλητών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος του ακροατηρίου ως ισχυρή αντανάκλαση της συνολικής δημοτικότητας. Είναι ενδιαφέρον ότι το σύνολο των θαυμαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν σημαντικά υψηλότερο για τις αθλήτριες (56%) από ό,τι για τους άνδρες αθλητές (44%), ωστόσο η λέξη «άνδρας» εξακολουθούσε να εμφανίζεται σε τίτλους 107% περισσότερο από ό,τι η λέξη «γυναίκα».

Στις αναζητήσεις για επώνυμους αθλητές, η μελέτη εξέτασε την κάλυψη των γενικών αναζητήσεων σε όλα τα αγωνίσματα για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τους αθλητές με τις καλύτερες επιδόσεις σε κάθε αγώνισμα. Για παράδειγμα, μια αναζήτηση για «Kαλύτερος αθλητής στα 100μ. Όρεγκον 2022 / Best 100m. athlete in Oregon 2022 (η λέξη στα αγγλικά δεν έχει φύλο = best)» έφερε ως αποτέλεσμα ένα καρουζέλ εικόνων αθλητών με κατανομή 68% άνδρες έναντι 32% για γυναίκες, στους αθλητές που παρουσιάστηκαν.

Η μέση κατανομή σε όλα τα αγωνίσματα στις γενικές αναζητήσεις έδειξε 42% σε γυναίκες και 58% σε άνδρες - πολύ παρόμοια με το ποσοστό επιστροφής για τους αθλητές με ονοματεπώνυμο. Κατά την αναζήτηση για γενικούς όρους εντός των αγωνισμάτων, για παράδειγμα «Βest 100m. athlete», κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα παρουσίαζαν σημαντικά περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες αθλήτριες. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης μπορεί να περιέχουν πιθανή προκατάληψη που παραβλέπει τα γυναικεία αποτελέσματα.

ηξ

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα:«Πιστεύουμε ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θέτει ένα σημείο αναφοράς που η World Athletics μπορεί να χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω αντιμετώπιση της ανισορροπίας στην κάλυψη των γυναικών. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη αυτού του πιλοτικού έργου καλύπτοντας περισσότερες αγορές και αθλήτριες και συμβάλλοντας στην αλλαγή της κάλυψης».

Περαιτέρω δεδομένα θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου της Βουδαπέστης 2023 τον Αύγουστο.

Από τη World Athletics

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]