Το μέλλον των σπριντ στο πρόσωπό της Ιρλανδής Ραντισάτ Αντελέκε
06/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Το μέλλον των σπριντ στο πρόσωπό της Ιρλανδής Ραντισάτ Αντελέκε

Πηνελόπη Γκιώνη

Από το καλοκαίρι του 2018 που συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση, η Ιρλανδή Ρασιντάτ Αντελέκε δεν έχει σταματήσει να βελτιώνεται και να εντυπωσιάζει.

Έχουμε γράψει ξανά πως η Ιρλανδία, ένα κράτος μόλις 6 εκατομμυρίων κατοίκων, κάνει εξαιρετική δουλειά στον στίβο και καταφέρνει να έχει μόνιμη εκπροσώπηση στις μεγάλες διοργανώσεις. Η Ρασιντάτ Αντελέκε είναι μία από αυτές τις αθλήτριες, που φορούν το εθνόσημο συχνά στις μεγάλες διοργανώσεις και δε θέλουν να απογοητεύσουν. Και μάλλον δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη...

Η Αντελέκε είναι γεννημένη στην Ιρλανδία από Νιγηριανούς γονείς και από μικρή στράφηκε στον στίβο. Πολύ σύντομα βρέθηκε να κερδίζει αγώνες σε επίπεδο κορασίδων και όταν ήταν 15 ετών έπιασε το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18, που διεξήχθη στο Γκιόρ της Ουγγαρίας. Εκεί, παρ' ότι βρισκόταν για πρώτη φορά σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση και ήταν ακόμη κορασίδα, κατάφερε να επικρατήσει στα 200 και να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Περίπου 10 μέρες αργότερα, με την ομάδα σκυταλοδρομία 4Χ100, κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 (!). Από εκεί και πέρα ακολούθησε ένα ντόμινο ρεκόρ.

«Μου αρέσει πολύ αυτή η ικανοποίηση που παίρνω επειδή μπορώ να τρέξω γρήγορα. Αρκετοί άνθρωποι μου λένε να κάνουμε κόντρα στο τρέξιμο, το οποίο είναι αρκετά αστείο τις περισσότερες φορές» είχε σχολιάσει η 15χρονη Αντελέκε, πριν την επιτυχία στο Γκιόρ. Το 2019 στο Ολυμπιακό φεστιβάλ νεότητας έκανε νταμπλ τίτλων σε 100μ και 200μ και έπειτα ακολούθησε μία συζητηρητική χρονιά το 2020. Το καλοκαίρι 2021, και ενώ είχε μεταφέρει τις προπονήσεις της στο Τέξας όπου και σπουδάζει πλέον, έκανε ξανά νταμπλ σε 100μ και 200μ αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 του Ταλίν. Η επίδοσή της στο 100άρι (11.31) ήταν και εθνικό ρεκόρ Κ20 και το πρώτο από τα πολλά που θα κατέρριπτε.

Το 2022 ήταν η χρονιά της. Ξεκίνησε με 7.17 στα 60μ, και νέο εθνικό ρεκόρ, ενώ στον ανοιχτό έβαλε την υπογραφή της στα εθνικά ρκεόρ των 200μ (22.59) και 400μ (50.53). Το 50.53 των 400μ, μάλιστα, της έδωσε την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου όσο ακόμη ήταν 19 ετών και η χαρά της ήταν απερίγραπτη: «Έδωσα ό,τι είχα, νόμιζα πως θα ήταν αρκετό για ένα με΄ταλλιο, πέτυχα όμως το εθνικό ρεκόρ και είμαι χαρούμενη. Είμαι ακόμη νέα στα 400μ, είναι η πρώτη χρονιά που τα τρέχω αλλά ελπίζω να προπονηθώ το φθινόπωρο και να δούμε τι θα μπορέσω να κάνω την επόμενη χρονιά. Περίμενα πραγματικά ένα μετάλλιο αλλά πρέπει να σκέφτομαι τα πάντα, έχω τρέξει 50 αγώνες φέτος. Απλά μας υποστηρίζουν πολύ πίσω στην Ιρλανδία και θα ήθελα να τους δώσω κάτι για αντάλλαγμα», έλεγε στους δημοσιογράφους μετά την επιτυχία της, εξηγώντας παράλληλα πόσο πολύ τη στηρίζει ο κόσμος και πόσα όμορφα μηνύματα λαμβάνει από τους Ιρλανδούς.

Μόλις 21 μέρες αφού είχε μπει το 2023, η 20χρονη Αντελέκε κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ 200μ κλειστού με 22.59 και λίγες μέρες αργότερα κατέρριψε και αυτό των 400μ με το εξαιρετικό 50.45 που είναι και η κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2023 μέχρι στιγμής. Το προηγούμενο ρεκόρ των 400μ ήταν 51.58. και κρατούσε από το 2022 ενώ η επίδοσή της νεαρής σπρίντερ είναι τόσο καλή που με αυτή θα μπορούσε να κερδίσει στα 15 από τα 18 Παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου που έχουν διεξαχθεί στην ιστορία του στίβου.

Αυτή τη στιγμή η Αντελέκε έχει βάλει την υπογραφή της σε έξι εθνικά ρεκόρ ενώ είναι ακόμη 20 ετών και συνεχίζει.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]