dibaba sisters
28/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Αδερφές Ντιμπάμπα: Οι αδελφές των 9 Ολυμπιακών μεταλλίων και των 15 Παγκόσμιων τίτλων

Πηνελόπη Γκιώνη

Τέσσερα Ολυμπιακά χρυσά, 9 Ολυμπιακά μετάλλια συνολικά, 15 Παγκόσμιοι τίτλοι, δύο ασημένια και τρία χάλκινα σε Παγκόσμια μετάλλια και έξι Παγκόσμια ρεκόρ. Αυτός είναι ο απολογισμός των αδερφών Ντιμπάμπα.

Πόσα Ολυμπιακά μετάλλια μπορεί να έχει μόνο μία οικογένεια, μόνο από τις αποστάσεις; Οι αδερφές Ντιμπάμπα έχουν βάλει ψηλά τον πήχη αφού η συλλογή τους είναι τεράστια.

Η Τιρουνές Ντιμπάμπα γεννημένη το 1985, έχει τα περισσότερα μετάλλια στο... σόι. το βιογραφικό της έχει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, τρία χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια, πέντε Παγκόσμιους τίτλους και ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήταν η πρώτη αθλήτρια που κέρδισε μετάλλιο και στα 5000μ και στα 10.000μ στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων (Πεκίνο 2008) ενώ κέρδιζε Ολυμπιακά μετάλλια από την Αθήνα 2004 μέχρι και το Ρίο 2016.

Η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα, που είναι έξι χρόνια μικρότερη από την Τιρουνές, ίσως να είναι πλέον η πιο δημοφιλής λόγω των Παγκοσμίων ρεκόρ που έχει καταφέρει να καταρρίψει και ακόμη διατηρεί. Πιο συγκεκριμένα έχει ακόμη την υπογραφή της στα 1500μ ανοιχτού και στον κλειστό στο μίλι, τα 2000μ, 3000μ, δύο μίλια και 5000μ. Επίσης έχει το Εθνικό ρεκόρ στο μίλι ανοιχτού και στα 1000μ. κλειστού. Και, φυσικά, δεν της λείπουν τα μετάλλια. Αργυρή Ολυμπιονίκης στο Ρίο 2016, στα 1500μ, Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο του Πεκίνου 2015 ενώ στην ίδια διοργάνωση κέρδισε και χάλκινο στα 5000μ. Στον κλειστό στίβο ήταν αντικειμενικά καλύτερη και εκεί έχει ακόμη 5 χρυσά Παγκόσμια.

Η μεγαλύτερη ηλικιακά και από τις δύο, Εγεγκάγιεχου Ντιμπάμπα, έκανε την αρχή για την οικογένεια. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 5000μ ενώ το 2005 κατέκτησε δύο χάλκινα Παγκόσμια μετάλλια.

Η οικογένεια Ντιμπάμπα

Οι αδελφές μεγάλωσαν τρεις ώρες νότια της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Μεγάλωσαν σε ένα τουκούλ, γνωστό και ως στρογγυλό λασπόσπιτο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Και οι δύο γονείς τους ήταν αγρότες και η μητέρα τους, Γκουτού, δήλωσε στη Vogue ότι αποδίδει την επιτυχία των γυναικών σε ένα περιβάλλον αγάπης καθώς και στη σταθερή παροχή γάλακτος από τις προσωπικές αγελάδες της οικογένειας. Προέρχονται από μια μεγάλη οικογένεια, καθώς είναι επτά αδέλφια και το καθένα από αυτά είναι δρομέας. «Αυτό που έχουν οι αδελφές Ντιμπάμπα, είναι αυτό που έχουν οι αδελφές Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς μόνο που είναι περισσότερες» δήλωσε ο αναλυτής στίβου του NBC, Άτο Μπόλντον και προσθέτει: «Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι είναι η ταχύτερη οικογένεια του κόσμου [...] Παγκόσμια ρεκόρ, Ολυμπιακά μετάλλια, παγκόσμια πρωταθλήματα - τα επιτεύγματα των αδελφών Ντιμπάμπα είναι πρωτοφανή σε αυτό το άθλημα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]