Τσέλσι Έντγκιλ: Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των σπορ στη Γουιάνα

Τσέλσι Έντγκιλ: Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των σπορ στη Γουιάνα

Δημήτρης Ντζάνης

Η Τσέλσι Έντγκιλ εκπροσώπησε τη Γουιάνα, μέσα από το πινγκ πονγκ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η 26χρονη αποτελεί πρότυπο για τους συμπατριώτες της στη χώρα που αποκαλείται ως «η γη με τα πολλά νερά».

Η Γουιάνα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, με κάτι παραπάνω από 750.000 ανθρώπους είναι το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στην ήπειρο μετά το Σουρινάμ και μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες της γης.

Διαθέτει μεγάλη ποικιλία φυσικών οικοτόπων και υψηλή βιοποικιλότητα, με το όνομά της να σημαίνει η «γη με τα πολλά νερά».

Το κρίκετ είναι το πιο δημοφιλές σπορ, ενώ σε ατομικό επίπεδο ο πιο διάσημος αθλητής της είναι ο Μάικλ Άντονι Πάρις, με χάλκινο μετάλλιο στην πυγμαχία (54κ.) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.

Σε μία τόσο μικρή χώρα και σε μια πολύ μικρή αθλητική δεξαμενή, η Τσέλσι Έντγκιλ αποτελεί κάτι το ξεχωριστό.

Η 26χρονη ασχολείται με την επιτραπέζια αντισφαίριση, αγωνίζεται στη 2η κατηγορία της Γερμανίας και στους Ολυμιακούς Αγώνες στο Τόκιο είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη Γουιάνα για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο άθλημα, ενώ ήταν και σημαιοφόρος στην Τελετή Έναρξης.

Η Έντγκιλ πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με wild card που δόθηκε από τη ΔΟΕ, μετά τα προκριματικά αποκλείστηκε στον 1ο γύρο, όμως αυτό ήταν το ελάσσων.

«Το συναίσθημα ήταν υπερηφάνεια, ένα αποκορύφωμα όλων των ετών σκληρής δουλειάς που οδήγησαν σε εκείνη τη στιγμή, να είσαι σημαιοφόρος και να εκπροσωπείς τη χώρα σου» δήλωσε η Έντγκιλ στο πρόσφατο Φόρουμ Αθλητών της ΔΟΕ στη Λωζάνη.

Το δικό της πρότυπο είναι η Αλιάν Πομπέι, η πρωταθλήτρια των 400μ., με τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το ΣίδνεΊ μέχρι το Λονδίνο και κυρίως πρωταθλήτρια στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στο Μάνστεστερ το 2002.

«Όταν την είδα να αγωνίζεται, είπα ότι θέλω να είμαι ακριβώς σαν αυτήν. Την γνώρισα πριν από μερικά χρόνια και κάθε φορά που συναντιόμαστε, έχουμε εμπνευσμένη συζήτηση, αυτό που μου ζητά είναι η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση» τονίζει η Έντγκιλ.

Η Τσέλσι Έντγκιλ, που πήρε το όνομά της από την κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, έχει πτυχίο στη χημεία, η βάση της τα τελευταία χρόνια είναι το Αβέιρο της Πορτογαλίας και με την παρουσία της στο Τόκιο είναι το νέο πρότυπο στον αθλητισμό στη χώρα της.

«Οι αθλητές στη Γουιάνα πρέπει να δουλέψουν δύο φορές πιο σκληρά, η επιλογή μου να ασχοληθώ με τον αθλητισμό έδειξε την αφοσίωση στους στόχους μου και στα όνειρά μου στο άθλημα.

Έχω ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη πολιτικής για τον αθλητισμό στη χώρα μου, πρέπει να υπέρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης, θα ήθελα να είμαι μέρος του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον αθλητισμό στη Γουιάνα, να τους ενημερώσω ότι δεν είναι απλώς ένα χόμπι, αλλά είναι επίσης και τρόπος ζωής» καταλήγει η Τσέλσι Έντγκιλ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]