chelsea

Τσέλσι: Τέσσερις σερί τίτλοι για τις «Μπλε» της Χέιζ και οι οπαδοί ζητούν να αναλάβει τους άνδρες!

Μαριλένα Καλόπλαστου

Τέσσερις συνεχόμενοι τίτλοι πρωταθλήματος, επτά από τους εννέα τελευταίους και τρία συνεχόμενα double δείχνουν την κυριαρχία της Τσέλσι της Έμα Χέιζ στην Αγγλία!

Τα τρόπαια δεν λένε ψέματα, είναι όμως τόσο συντριπτική η κυριαρχία της γυναικείας ομάδας της Τσέλσι;

«Τα πρωταθλήματα δεν κερδίζονται πέντε, έξι, επτά παιχνίδια νωρίτερα, κερδίζονται την τελευταία αγωνιστική τρία συνεχόμενα χρόνια. Όσο κι αν φαίνεται έτσι, το πρωτάθλημα είναι ένα πρωτάθλημα οριακό και εμείς είμαστε η ομάδα που κατάφερε να το κερδίσει», δήλωσε η μαέστρος των επιτυχιών Έμα Χέιζ. Από πολλές απόψεις βέβαια αυτό κάνει αυτόν τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο των «Μπλε» ακόμα πιο αξιοσημείωτο.

Η κούρσα τίτλου της Women's Super League (της γυναικείας Premier δηλαδή) είχε για μεγάλο μέρος της σεζόν τέσσερις πραγματικούς διεκδικητές. Οι αντίπαλοι της Τσέλσι σαφώς βελτιωμένη δεν κατάφεραν να την εκθρονίσουν. Αυτή τη σεζόν, η διαφορά μεταξύ των πρωταθλητών και των υπολοίπων έμοιαζε πιο στενή από ποτέ. Για την ακρίβεια, η Τσέλσι έχει περάσει 95 ημέρες στην κορυφή του πίνακα, ενώ οι κοντινότεροι διεκδικητές της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πέρασαν 105 ημέρες στην κορυφή.

Πώς, λοιπόν, φρόντισαν να είναι στην κορυφή όταν είχε πια τη μεγαλύτερη σημασία; Στο πρώτο ματς της σεζόν η Λίβερπουλ βρέθηκε να χάνει με 1-0 από την Τσέλσι και τελικά κέρδισε με 2-1. Οι Μπλε τα είχαν ξαναπεράσει αυτά. Την περασμένη σεζόν έχασαν από την Άρσεναλ την πρώτη αγωνιστική και κατέκτησαν το πρωτάθλημα...

Αμέσως μετά ακολούθησε μια εντυπωσιακή νίκη με 2-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία θα ξεκινούσε ένα αήττητο σερί 13 αγώνων.

Αυτό το σερί θα διακόπτονταν από μια περίοδο πέντε εβδομάδων χωρίς τη Χέιζ, η οποία αναγκάστηκε να πάρει άδεια για να υποβληθεί σε επείγουσα υστερεκτομή στο πλαίσιο της θεραπείας της για ενδομητρίωση. Το να βγει αλώβητη από εκείνο το διάστημα, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε την ένταση των αγώνων των ομίλων του Champions League , ήταν αξιοσημείωτο. Τελικά, για άλλη μια φορά, το πρωτάθλημα κρίθηκε από τα παιχνίδια μεταξύ των τεσσάρων πρώτων - αυτό αποτελεί ένα είδος βελτίωσης, με την κυριαρχία της Άρσεναλ, της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι να διακόπτεται από την άνοδο της Γιουνάιτεντ.

Η Τσέλσι συγκέντρωσε 13 βαθμούς από τους τρεις κοντινότερους αντιπάλους της, έναντι 8 της Γιουνάιτεντ, 7της Σίτι και 4 της Άρσεναλ, κάνοντας κρίσιμα το διπλό επί της δευτεραθλήτριας Γιουνάιτεντ.

Σχετικά με το πώς θα κάνει την ομάδα ακόμα καλύτερη για την επόμενη σεζόν, επεσήμανε τη σημασία του να στηριχθεί ξανά στην ομάδα της: «Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό σε αυτό, εμπιστεύομαι την ομάδα. Χρησιμοποιώ τις παίκτριες σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και ως αποτέλεσμα αυτού έχουν αυτοπεποίθηση. Αυτή είναι μια νίκη για όλη την ομάδα».

Δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το σχέδιο κατά τη διάρκεια της σεζόν βέβαια. Η Τσέλσι έμοιαζε χωρίς λύσεις και χωρίς τακτική στην ήττα με 2-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι που έβαλε τέλος στο αήττητο σερί των 13 αγώνων. Η Μπιουκάναν, που αποκτήθηκε από την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λυών, το καλοκαίρι, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην ένταση του πρωταθλήματος. Ωστόσο, οι παίκτριες ανέβηκαν όταν χρειαζόταν περισσότερο, σκοράροντας 24 από τα 66 γκολ που πέτυχαν τον Μάιο, ενώ δέχτηκαν μόλις ένα.

Η επιτυχία της γυναικείας ομάδας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απογητευτική σεζόν της ανδρικής ομάδας. Υπό τη χαοτική ιδιοκτησία του Τοντ Μπόελι, οι άνδρες της Τσέλσι παρά τα 600 600 εκατομμύρια λίρες που δόθηκαν για μεταγραφές και τους δύο προπονητές που απολύθηκαν θα ολοκληρώσουν τη σεζόν χωρίς τρόπαιο και... στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα της Premier League. Και με τον προσωρινό προπονητή τον Φρανκ Λάμπαρντ να πρόκειται να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, έχοντας κερδίσει μόλις ένα από τα δέκα παιχνίδια που έχει κοουτσάρει, οι οπαδοί ζητούν να αναλάβει η Χέιζ τη θέση του προπονητή των ανδρών της Τσέλσι.

Στο Twitter, αρκετοί ζήτησαν από την Τσέλσι να διορίσει την προπονήτρια των γυναικών στην ανδρική ομάδα.

«Δώστε στην Έμα Χέιζ τη θέση του προπονητή των ανδρών, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πρόθυμη να κάνει το βήμα προς τα κάτω...», έγραψε κάποιος.

«Γιατί η ανδρική ομάδα εξακολουθεί να ψάχνει για προπονητή; Η Έμα Χέιζ πρέπει να πάρει τη θέση!», ένας άλλος.

«Φέρτε την Έμα Χέιζ δεν μασάει και κάνει τη δουλειά. Οι γυναίκες παίζουν με πάθος, παίζουν με πνεύμα, κότσια, πείνα, επιθυμία και το πιο σημαντικό είναι ότι όλες ξέρουν τι κάνουν. Αυτό λέγεται καλή οργάνωση. Οι άνδρες θα πρέπει να μάθουν από αυτές τις παίκτριες».

«Η Έμα Χέιζ πρέπει πραγματικά να συζητήσει με την ανδρική ομάδα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]