united_fans

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Γυναίκες οπαδοί της ομάδας μιλούν για το μέλλον του Μέισον Γκρίνγουντ!

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το βρετανικό «Athletic» έδωσε φωνή στις γυναίκες οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την υπόθεση του Μέισον Γκρίνγουντ και την ποινική διαδικασία εναντίον του που σταμάτησε αφότου αποσύρθηκαν οι κατηγορίες.

Όταν την Πέμπτη (02/02) ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία του Στέμματος (CPS) ότι η ποινική διαδικασία κατά του Μέισον Γκρίνγουντ, του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διεκόπη οριστικά αφού οι κατηγορίες που τον βάραιναν αποσύρθηκαν, «γεννήθηκαν» πολλά ερωτήματα...

Εκπρόσωπος της CPS μιλώντας στο «The Athletic» τόνισε ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν επειδή «ο συνδυασμός της απόσυρσης βασικών μαρτύρων και του νέου υλικού που ήρθε στο φως σήμαινε ότι δεν υπήρχε πλέον ρεαλιστική προοπτική καταδίκης. Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε την υπόθεση».

Πιο απλά ο Γκρίνγουντ δεν δικάστηκε. Δεν αποδείχθηκε ένοχος, αλλά ούτε αθωώθηκε.

Ο 21χρονος διεθνής Άγγλος κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 για απόπειρα βιασμού, απόπειρα ελέγχου και εξαναγκαστικής συμπεριφοράς και επίθεση που προκάλεσε πραγματική σωματική βλάβη από την πρώην σύντροφό του. Δεν έχει αγωνιστεί για τη Γιουνάιτεντ από την αρχική του σύλληψη τον Ιανουάριο του 2022 και ο σύλλογος διεξάγει τη δική του εσωτερική έρευνα για να αποφασίσει για το μέλλον του νεαρού.

Στο Νησί το μέλλον του Γκρίνγουντ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεσή του έχει απασχολήσει εκτός από τους διοικούντες την ομάδας του Μάντσεστερ, όλα τα tabloids και φυσικά τους φιλάθλους. Έγιναν συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στις χαμένες χορηγίες του, στο πού αλλού θα μπορούσε να παίξει αν η Γιουνάιτεντ αποφασίσει τελικώς να κόψει τους δεσμούς της μαζί του και στις μειωμένες αποδοχές που ίσως χρειαστεί να λάβει για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του.

Αλλά ανάμεσα στις διάφορες απόψεις και γνώμες, υπήρξε μια φωνή που έλειψε σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση, και αυτή ανήκει στις γυναίκες. Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι φωνές ακούγονται. Πριν το παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λιντς στο «Ολντ Τράφορντ» την Τετάρτη, το «The Athletic» μίλησε με γυναίκες φιλάθλους για να ρωτήσει πώς αισθάνονται για τον Γκρίνγουντ και αν θα ήθελαν να τον δουν να επιστρέφει για να παίξει για τον σύλλογό τους.

Μέσα στα αποδυτήρια της γυναικείας ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το συναίσθημα είναι έντονο. Ορισμένες παίκτριες αισθάνονται βαθιά άβολα με την ιδέα της επιστροφής το 21χρονου στον σύλλογο. Έχουν ακούσει το ηχητικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Ιανουάριο και τα όσα ισχυρίζεται ότι δείχνει (αν και κανείς δεν είπε ποτέ ότι δεν είναι γνήσιο) και δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να διαγραφεί από τη μνήμη.

*trigger warning*

Τη δυσφορία τους συμμερίζεται και η Νάταλι Μπιρέλ, οπαδός της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ιδρύτρια του Manchester United Women's Supporters' Club.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ξαναπαίξει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», λέει στο «Athletic». «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο. Πρέπει να κάνουν μια δήλωση και το να τον αφήσουν να επιστρέψει θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν. Θα έφερνε τον σύλλογό μας πίσω όσον αφορά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τη γυναικεία ομάδα μας και εκστρατείες όπως το "Her Game Too", που προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να παίζουν και να παρακολουθούν ποδόσφαιρο.

«Σίγουρα δεν τον θέλω πίσω και είμαι σίγουρη ότι δεν θα το κάνουν, είτε αυτό θα γίνει μέσω της πώλησής του το καλοκαίρι, δεν ξέρω. Ο κόσμος νομίζει ότι θα τον διαγράψουν (σ.σ.το συμβόλαιό του έχει διάρκεια μέχρι το 2025 και έχει οψιόν για έναν ακόμη χρόνο) και ίσως το κάνουν - αυτό θα ήταν μια πραγματική δήλωση - αλλά θα με εξέπληττε. Αν απλά τον πουλούσαν θα ήταν και αυτό μια καλή δήλωση. Απλά δεν θέλω να τον βλέπω να προπονείται. Δεν θέλω να τον βλέπω με τη φανέλα (της Γιουνάιτεντ). Δεν θέλω να τον δω να βγαίνει ποτέ ξανά στο Ολντ Τράφορντ».

Η Τζίνα είναι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για περισσότερα από 30 χρόνια. Ήταν η αμοιβαία αγάπη για τον σύλλογο που την έφερε κοντά με τον σύζυγό της - το ζευγάρι έλαβε μάλιστα ένα μήνυμα από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον την ημέρα του γάμου τους. Λέει ότι «ενώ το "αποσύρθηκαν οι κατηγορίες" δεν είναι πειστικό σε καμία περίπτωση, αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία από τη Γιουνάιτεντ ότι είναι ένοχος για αυτούς τους ισχυρισμούς, τότε δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ξαναπαίξει για τη Γιουνάιτεντ, ή για οποιονδήποτε άλλο σύλλογο. Θα ήθελα να ελπίζω ότι η Γιουνάιτεντ θα κρατήσει τον εαυτό της και τους παίκτες της στα υψηλότερα πρότυπα»

«Έχει κάνει τη ζωή του πολύ δημόσια» λέει από πλευράς της η 73χρονη Παμ. «Αλλά στους καιρούς που ζούμε, δεν νομίζω πραγματικά ότι υπάρχει τρόπος επιστροφής γι' αυτόν. Διαβάσαμε ένα άρθρο που έλεγε ότι μάλλον θα πάει στην Κίνα, κάτι που νομίζω ότι θα του έκανε καλό. Είναι τόσο κρίμα - ένα τέτοιο ταλέντο για το αγγλικό ποδόσφαιρο να χάνεται». Ερωτηθείσα για το αν θα ήθελε να τον δει πίσω με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ τότε. «Όχι ιδιαίτερα, όχι. Η ζωή δεν είναι δίκαιη και πολλά πράγματα συμβαίνουν στις ζωές των ανθρώπων, αλλά, σε αυτό το κλίμα, δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό. Θα έκανε πιο τοξικό το κλίμα εδώ για τους παίκτες μας και αυτή τη στιγμή οι παίκτες της Γιουνάιτεντ είναι πραγματικά ενωμένοι, οπότε δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για την ομάδα»

Η Κέιντι από τη Σκωτία λέει: «Δεν είναι δύσκολο για μένα: Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψει καθόλου στον σύλλογο. Όλοι άκουσαν αυτό που έπρεπε να ακούσουν (αναφορικά με το ηχητικό υλικό που φέρεται να απεικονίζει τον Γκρίνγουντ να επιτίθεται με τη βία σε μια κοπέλα). Αυτό είναι όλο. Σίγουρα δεν θα έπρεπε να τον έχουν πίσω - όχι μετά από το πόσο μακριά έχει φτάσει το παιχνίδι για την προώθηση των γυναικών. Είναι απλά απαράδεκτο και ένας σύλλογος όπως η Γιουνάιτεντ θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Είναι ένας λαμπρός παίκτης. Ήμουν ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του. Αλλά όχι, όχι στον σύλλογό μου»

Όταν πέρυσι ο διεθνής Άγγλος δεν ήταν διαθέσιμος πέρυσι, η Κάθριν ΜακΝτέρμοτ, έγραψε στον σύλλογο λέγοντας «δεν πρέπει να επιστρέψει ποτέ». Η 42χρονη δηλώνει στο «Athletic» ότι η στάση της είναι η εξής: «Πώς μπορούν ως σύλλογος να υποστηρίξουν τις γυναίκες στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πώς μπορείς να έχεις ένα ίδρυμα που βασίζεται σε νεαρά κορίτσια όταν τα ηχητικά είναι εκεί έξω; Είναι τόσο εύκολο για τους οπαδούς να τον βλέπουν ως ήρωα. Όλη η επιχείρηση του ποδοσφαίρου είναι τοξική απέναντι στις γυναίκες. Είναι μια συμπεριφορά όπου τα χρήματα μιλούν».

Ο σύλλογος απάντησε στην Κάθριν, λέγοντας ότι λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις του κόσμου, αλλά η ίδια παραμένει αβέβαιη για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Γκρίνγουντ. «Αν επιστρέψει, δεν θα ξαναδώ τη Γιουνάιτεντ, κάτι που θα μου ραγίσει την καρδιά, επειδή είμαι τακτική στους αγώνες. Επενδύω πολλά από τα συναισθήματά μου σε αυτό, όπως κάθε οπαδός. Αλλά δεν θα τον δω ποτέ με κόκκινη φανέλα. Έχω κουραστεί τόσο πολύ: ο μισογυνισμός απέναντι στις γυναίκες, η βία απέναντι στις γυναίκες που είναι ιστορική σε όλο τον κόσμο. Τι λέει ο σύλλογος στα νεαρά αγόρια (αν επιστρέψει); Ότι είναι εντάξει να χειροκροτούν αυτόν τον τύπο; Και επίσης, τι λέμε στα νεαρά κορίτσια; Δεν μπορώ να συνδεθώ με αυτό».

Για την 24χρονη Μόλι, η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. «Είναι δύσκολο», λέει. «Βλέπω και τις δύο πλευρές, οπότε είμαι αρκετά ανοιχτόμυαλη σε αυτό. Έτσι, δεν νομίζω ότι θα ήμουν εναντίον του να επιστρέψει. Επειδή συμβαίνουν διάφορα». Οι δύο γυναίκες με τις οποίες μιλάει στη συνέχεια το The Athletic είναι πολύ πιο σίγουρες στις απόψεις τους.

Η πρώτη είναι η 29χρονη Τζες, η οποία λέει: «Ακόμα κι αν δεν είναι επίσημα ένοχος, εξακολουθώ να μην τον θέλω στον σύλλογο. Δεν νομίζω ότι οι περισσότερες γυναίκες το θέλουν, γιατί ακόμα και αν δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο, έχουμε προφανώς δει τα στοιχεία που υπάρχουν». Ερωτηθείσα αν θα ήθελε να τον πουλήσουν. «Δεν νομίζω καν ότι θα άξιζε χρήματα αυτή τη στιγμή. Αν μπορεί να παίξει στη Σαουδική Αραβία τότε να παίξει εκεί αλλά δεν νομίζω ότι τον θέλουν»

Η Ρέιτσελ, λέει απλά: «Ξεφορτωθείτε τον. Δεν θέλω να ξαναπαίξει για τον σύλλογο. Ούτε θέλω να τον δω να παίζει οπουδήποτε αλλού, εκτός αν είναι στην Κίνα ή κάπου αλλού πολύ, πολύ μακριά».

Η Πάμελα βρίσκεται στο παιχνίδι με την 21χρονη κόρη της. Η 54χρονη λέει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει δρόμος επιστροφής γι' αυτόν. Θα ήταν πραγματικά λάθος γι' αυτόν να έρθει εδώ. Ακόμα κι αν δεν έχει κριθεί ένοχος για τίποτα, νομίζω ότι με τις όποιες συνθήκες, θα έστελνε εντελώς λάθος μήνυμα».

Επιπλέον ερωτήθηκε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που αρνήθηκε να δώσουν το όνομα ή την ηλικία τους (αλλά είναι πιθανότατα γύρω στα 70) και πιστεύουν ότι ο Γκρίνγουντ είναι απλά ένα «νεαρό παλικάρι του οποίου η ζωή καταστράφηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - κανείς δεν ξέρει τι συνέβη».

Και η 53χρονη Λουίζ, η οποία είναι ανένδοτη, όπως και άλλοι, ότι «παρόλο που οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί, δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να παίζει πια για τον σύλλογο».

Τέλος, η 72χρονη οπαδός της Γιουνάιτεντ Μάργκαρετ Ρέγκαν λέει ότι είναι διχασμένη. «Είδα όντως όλα τα πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγω από αυτό, ήταν απολύτως απαράδεκτο. Οπότε υπάρχει το 55% που μου λέει ότι είναι απαράδεκτο και ότι πρέπει να φύγει. Αλλά υπάρχει και το 45% που σκέφτομαι ως οπαδός της Γιουνάιτεντ, ότι τον χρειαζόμαστε για να παίξει για εμάς, δυστυχώς. Αλλά απλά δεν βλέπω πώς μπορεί ο σύλλογος να το κάνει τώρα. Νομίζω ότι έχει βλάψει τη φήμη του. Το οποίο είναι λυπηρό και ελπίζω να έχει μάθει από αυτό».

Σχετικά με το πώς θα αισθανόταν, λοιπόν, αν επέστρεφε στον σύλλογο; «Αν επέστρεφε δεν θα ήμουν 100% χαρούμενη. Νομίζω ότι θα πνιγόμουν, μόνο και μόνο για το καλό του συλλόγου. Αλλά δεν θα ήμουν ευτυχισμένη ως γυναίκα».

Πηγή: The Athletic

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]